Героите на Хайтов „оживяха“ в Марково


Героите на Хайтов „оживяха“ в Марково
Част от възстановчиците от клуб „Родолюбие“ – Мaрково
22 Юли 2016, Петък


Навръх Илинден в младежкия клуб в пловдивското село Марково бе открита проект-изложба на Фондация „Памет“ под надслов

Автор: Десант

„Карикатурите на Димовски и героите на Николай Хайтов“. Тя бе представена от арх. Здравец Хайтов, председател на фондацията и син на именития български писател, чиято годишнина от кончината му чествахме неотдавна.
Експонираните карикатури на неговия земляк от родното му Яврово – Борис Димовски, представляват политически шаржове, илюстративна трактовка на латински сентенции и портрети на известни личности, като от тях прозира болката на автора за България.

Героите на Николай Хайтов пък „оживяха“ на мултимедия посредством излъчени откъси от филмите „Мъжки времена“, „Изпит“, „Козият рог“ и „Капитан Петко войвода“, създадени по негови произведения.
Присъстващите бяха приятно изненадани от възстановката на „мъжките времена“, когато създаването на семейство е ставало с крадене на булката. Възпроизвеждането на Хайтовата творба в жива картина бе извършено от членовете на Комитет „Родолюбие“ от Марково.
Подобаващо с гърмежи на пушки и пистолети бяха посрещнати също Капитан Петко войвода и Румeна войвода – все пак всичко това се случи на Илинден!


Синът на Николай Хайтов – арх. Здравец Хайтов, с Румeна войвода

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки