С какво министър Павлова е над закона


С какво министър Павлова е над закона
22 Юли 2016, Петък


Повелителката на магистралите е убедена, че решението на ВАС за незаконосъобразността на винетките няма да им свали цената

Автор: Борислав Михайлов

Нека започнем с един виц, който от седмици развеселява посетителите на форумите под информациите, че Върховният административен съд (ВАС) обяви новите цени на винетките за незаконни. Както е известно, на 15 юли магистратите отмениха постановлението на Министерски съвет, с което винетките поскъпнаха с 30 лева – от 67 на 97 лв.
Ето и анекдотът: „Катаджия спира шофьор и го пита: „Нещо незаконно в колата?“. „Да. Винетка“ – отвръща водачът.“

А сега е време да си припомним реакциите спрямо това съдебно решение на някои извънземни представители на изпълнителната власт като шефа на агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров и неговата шапка – т.е. министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, чиято днешна месторабота води началото си от някогашното Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството.

Кой и как се опитва да диктува на върховните съдии

И ако перифразираме старата мисъл на Ленин, че за комунистите от всички изкуства най-важно е киното, то за сегашното правителство от всички видове благоустройство най-важно е строителството на магистрали. Както и поетапното, но победоносно поскъпване на винетките поради изчерпването на европарите за аутобани и липсата на средства за поддръжката им.
Още преди ВАС да обяви присъдата си, но вече след заседанието на магистратите, Лазар Лазаров се опита да прогнозира решението, въпреки че е по-точно да се каже: да го продиктува.

„За АПИ не съществува хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна, защото правилата са спазени. Направили сме всичко, както е по закон. За такава хипотеза можем да си говорим, ако Луната падне на Земята“ – заяви пътният шеф в доста нервно телевизионно интервю.
Все пак в рамките на инструктивното за ВАС словоизлияние той каза и нещо, което се сбъдна на 100 процента: „Ако тричленният състав на ВАС не се произнесе в полза на АПИ, въпреки че за мен такава хипотеза не съществува, веднага ще обжалваме пред петчленен състав. Аз съм убеден, че ние това дело не можем да го загубим“.

Лазаров се оказа прав единствено в това, че решението на тричленния състав на ВАС ще бъде обжалвано пред петчленен състав на съда – обяви го министър Лиляна Павлова. Но всъщност двамата винаги са ползвали едни и същи опорни точки, така че изненада няма. Остава да видим как Луната ще падне на Земята, както и дали на небесния спътник има такива извънземни разпоредители с бюджетни средства, какъвто е Лазаров в качеството си на председател на АПИ.
Като човек над закона за пореден път се изяви и самата Лиляна Павлова. Въпреки решението на ВАС, с което се отменя внесеното от нея постановление на МС за поскъпване с 50% на винетките за 2016 г., тя категорично декларира, че пари за платени винетки няма да се връщат – дори и петчленен състав на ВАС да ги обяви за незаконосъобразни.

Нещо повече – повелителката на магистралите и виадуктите даде заявка за бъдещ член на Конституционния съд, оповестявайки свое тълкуване на решението на ВАС. По думите й, то било не за цената на винетката, а за процедурата, по която е прието тя да се повиши. „Дори да се приеме такова решение (от петчленен състав на ВАС), то няма ретроактивно действие – тоест пари няма да се връщат в никакъв случай“, допълни Лиляна Павлова. 
Венец на нейното тълкувателно умение е фразата „Стойността на винетките са такива, каквито са и не могат да бъдат отменени“.
Тук вече опираме и до очевадната разлика между (себе)стойността на винетките и цената, на която се продават, както и до точното решение на ВАС и мотивите за него – ако не за друго, поне за да се види, че министър Лиляна Павлова го чете така, както шофьор от НСО – ограниченията за максималната скорост.

Тъй рекоха магистратите

Съдиите от ВАС изтъкват два основни аргумента за решението си да отменят министерското постановление за поскъпване на винетните стикери. Първият е, че правителството не е спазило изричното изискване на закона издаването на постановлението да бъде предхождано от поне 14-дневно обществено обсъждане.
Вторият аргумент е, че увеличението е необосновано. Според магистратите липсва финансова обосновка на приетото поскъпване, нямало е дори съгласуване с останалите министри от правителството.

Така ВАС, а преди това и прокуратурата, се съгласяват изцяло с тезата на жалбоподателите от неправителствени организации, сред които Центърът за законодателни оценки и законодателни инициативи, както и редови граждани – според които постановлението на Министерския съвет за новите цени е взето при незачитане на принципите за обоснованост, откритост и съгласуваност на нормативните актове. 
Нещо повече – според магистратите стойността на винетките е увеличена противоконституционно, напълно произволно, без мотиви и обосновка, без да отговарят на цената за услугата и разходите по поддържането на пътищата.

Известно е, че от една страна Лиляна Павлова и Лазар Лазаров твърдяха, че целта на поскъпването е да се гарантират 300 млн. лева, необходими за поддръжката на пътищата, а от друга страна разчетите им показват, че при предприетото поскъпване се очакват приходи в рамките на 600 млн. лева – нещо, което потвърждава и самата Павлова.
Истина е също така, че това решение на тричленен съвет на ВАС е подписано с особено мнение от председателя на състава. Някои магистрати тълкуват това като знак, че петчленният състав на ВАС ще отсъди в полза на правителството. Всъщност чисто аритметично вероятността тази прогноза да се сбъдне е точно 50%. Друг е въпросът за тежестта на политическите аргументи, които нямат място в съдебната зала, но нерядко присъстват там.

Преди казусът да стигне до арменския поп

Единственото категорично следствие от решението на тричленния състав на ВАС е, че то няма никакви правни последствия. Казано по друг начин, цената на винетките ще остане такава, каквато е до произнасянето на петчленен състав на ВАС. Това решение, което може да се очаква през късната есен, вероятно след президентските избори, ще е окончателно и няма да подлежи на обжалване.
Ясно е какво ще се случи, ако петчленен състав на ВАС отсъди в полза на по-скъпите винетки – нищо няма да се случи. Но в съответствие с традицията, който е недоволен, ще може да се жалва на арменския поп. Разбира се – и на националния омбудсман – което не разкрива особени разлики.

По-сложна е хипотезата за развитието на събитията, ако и петчленен състав на ВАС потвърди отмяната на постановлението на МС за поскъпване на винетките. Въпреки това, неизвестните в това уравнение не са особено много. Преди всичко, твърде вероятно е правителството да не чака решението на последната възможна инстанция и в най-скоро време да издаде ново постановление за цената на винетките, съобразено с всички изисквания на закона.
В интерес на истината, юристите не са единодушни дали при отмяна на сега действащото министерско постановление шофьорите, закупили скъпи винетки, могат да бъдат обезщетени, т.е. да получат разликата в цената.

Според юристи, най-логичната мярка е държавата да върне на шофьорите разликата между новата и старата цена – тоест 30 лева. Но ще се стигне ли до там?
От Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи цитират закона, където пише: „Задължението на всеки административен орган, чийто акт е бил отменен, е да възстанови предходното положение и да преуреди спрямо последния законообразен акт”, т.е. да върне разликата в цената. Министър Лиляна Павлова е категорична, че това няма как да се случи. 

По думите й, държавата няма да връща на граждани и фирми пари за купени винетки, дори и съдът на последна инстанция да каже, че те са незаконни. В интервюто за Нова тв, където обяви това, Павлова обясни своето тълкуване така: „Петчленният състав на Върховния административен съд има три хипотези – да ни инструктира да приемем решението наново законосъобразно; да върне на тричленка казуса за преразглеждане, защото тримата съдии нямат единомислие и председателят споделя мотивите на министерството. Третият вариант е да отмени решението и потвърди законосъобразността на постановлението”.

Всъщност нека се абстрахираме от този откровен инструктаж на представител на изпълнителната власт към орган на съдебната власт, какъвто е Върховният административен съд.
Други юристи, различни от тези, които съветват министър Павлова, твърдят, че ако се потвърди присъдата на тричленния състав на ВАС, всеки собственик на винетка има право да заведе гражданско дело за възстановяване на надвзетата сума, като аргументира иска си със съдебното решение.
Теоретично това е точно така. А на практика надали си заслужава да се ходи по съдилища за едни 30 лева.

Въпросът не е в 30 лева, а в принципа

Защото у нас принципно държавата се поставя над закона и отрежда на данъкоплатците ролята на поданици. Това разпределение на позициите сякаш играе ролята на надзаконов, неписан и върховен нормативен акт.
Няма такава държава? Или пък има, но няма как да е правова държава с върховенство на закона!
Има такава държава! В началото на юли стана ясно, че занапред фирми и граждани няма да могат да търсят обезщетения за претърпени от тях вреди от действието на незаконни наредби, правилници, тарифи, инструкции, постановления и няма да могат да се обръщат за това към съда по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Това е записано в тълкувателно решение на така споменавания в този текст ВАС, до което се стигна заради констатирана противоречива практика.

Това тълкувателно решение предхожда отмяната на постановлението за скъпите винетки. Извинете за излъганите надежди! Поздрави на министър Павлова и на пътния шеф Лазаров – Луната няма да падне на Земята и пари от винетки няма да се връщат никому.
Ако питате докога ще е така, можете да се вслушате в отговора, който би ви дал Мечо Пух: колкото по-дълго е така, толкова повече ще е така.

Анализирай това
„Решението на съда не отменя цената на винетката и не е влязло в сила. Дори да се приеме такова решение, то няма ретроактивно действие – тоест пари няма да се връщат в никакъв случай. Стойностите на винетките са такива, каквито са и не могат да бъдат отменени“.
Лиляна Павлова


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки