С природни средства срещу комарите


21 Юли 2016, Четвъртък


Кръвосмучещите насекоми ненавиждат аромата на етеричните масла


Дългоочакваното лято е в разгара си, но заедно с приятната топлина, която ни дарява, този сезон изобилства от неприятните комари, които освен че могат да ни развалят хубавите летни преживявания, пренасят и опасни болести. Независимо че в аптеките се предлагат най-разнообразни репеленти срещу хапещите насекоми, също може да се използва и натрупаният през вековете опит да ги прогоним с помощта на различни природни средства.

Някои много прости съвети могат да ни помогнат успешно да победим злобните и многочислени пълчища от кръвосмучещи не само у дома, но и когато сме сред природата.
Ябълковият оцет например нанася на комарите съкрушително поражение. Той следва обаче да се приема вътрешно, а не да се мажем с него, както смятат повечето хора. Пие се по 1 с.л. три пъти на ден. Като правило хапливите насекоми просто ще ви заобикалят.
Друго добро средство срещу тях е ванилията. Разбъркват се по 1 с.л. вода и ванилия и с получения разтвор се намазва кожата.

Също така може да се вземе най-обикновен детски крем, в който се добавя ванилена захар или чиста ванилия, и се разбърква добре до получаването на еднородна смес, която се нанася върху откритите части на тялото.
Ако трябва да изгоните комарите от голямо помещение, е достатъчно само 100 г камфорово масло. То се сипва в съд с вода, която може да се подгрее на обикновена чаена свещ. Същият ефект има и 100-процентовият екстракт от евкалипт.

Комарите по принцип не понасят аромата на етерични масла. Така че за целта може да се използват и емулсии от босилек, карамфил, евкалипт, лавандула, чаено дърво, кедър или анасон. Ако се намажете с тях, комарите ще бягат от вас като дявол от тамян. Няколко капки от тях може да се добавят и в крема или парфюма, които обичайно използваме – ефектът ще е един и същ.
Добре е също така пропито с такова масло парче памук да се постави някъде в спалнята за през нощта, за да се избегне нападението на кръвосмучещите гадини.

В борбата срещу тях широко се използва и отвара от корените на пелина. Те се накисват във вода, кипват се на котлона и течността се оставя да престои. После с нея се мажем или напръскваме дрехите си и комарите ще се разлетят ужасени във всички посоки далече от нас.
Ако сте сред природата и сте запалили огън, просто хвърлете в него елхови шишарки или хвойнови клонки. Димът от тях гарантирано прокужда натрапниците. Прогонва ги и миризмата на рибено масло, с което също можем да се намажем, за да се спасим от комарите.

Съществува мнение, че те могат да различават цветовете и не им харесва жълтата багра. Така че може да пробвате да се облечете в този цвят, когато излизате на лятна разходка.
От кръвосмучещи насекоми може да ни защити и широко разпространеното растение врабчови чревца. То се среща по влажни места, както и в много дворни градини. Трябва просто да се намачка с ръка и с него да се разтрият откритите части на тялото.
Ако все пак гадините успеят да ви ухапят, има народни средства, които облекчават сърбежа.

Достатъчно е да разполовим една глава кромид лук и да я наложим откъм отреза върху мястото на ухапването. Държи се известно време, за да може сокът на лука добре да попие в кожата.
Помага и листо от алое, което следва да се намачка, така че да се отдели сок. За по-сигурен ефект то може да се привърже с марля и да се престои с него няколко часа. На същия принцип действат благотворно и магданозът, живовлекът и ментата.  Ефикасен в случая е и разтворът, получен от ½ ч.л. сода за хляб, разбъркана в 200 мл вода.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки