Предизвестеният хаос през новата учебна година


Предизвестеният хаос през новата учебна година
Децата са постоянна жертва на „реформите” в образованието
15 Юли 2016, Петък


Или какво точно се случва в образователната система, докато Меглена Кунева си прави личен пиар и гради бъдеще на кандидат за президент

Автор: Илияна Христова

Месец след като в София се проведе шумен национален учителски събор, няколко много важни неща за българското училище тънат в пълна мъгла. И то касаещи новата учебна година, подготовката за която започва съвсем скоро. Трябва да ги определи Министерството на образованието и науката (МОН), т.е. Меглена Кунева, която похаби целия юни за пиар.
Първо, още не се знае кога и по колко дни ще са ваканциите. Нито пък кой точно ще ги определя. В момента МОН обсъжда да предостави права на училищните директори да разписват ваканции до 3 дни при грип, липса на парно и т.н. Което само по себе си не е лоша идея.

Проблемът е в липсата на яснота по отношение на големите ваканции – лятна, пролетна, коледна, междусрочна... Защото колебанията на министерството ще рефлектират негативно върху учебния процес.
По това време на годината учителите вече работят по разпределянето на учебния материал, който по задължителна програма трябва да предадат на своите възпитаници. Това няма как да стане обаче в случая, затова преподавателите явно ще чакат изнервено последния момент, преди да удари първият звънец за учебната 2016/2017 г.

С почивката и здравето на децата са свързани и междучасията, при които също хаосът е пълен. Министерството обсъжда вариант те да бъдат намалени от 10 на 5 минути (става въпрос за малките), или пък да са по-големи, но само в случай че се сливат часове. Явно и тук последна дума ще имат директорите, но за кои класове ще се отнася и кога – никой не се наема да каже. Но пък може да вметнем, че е абсолютна глупост междучасието да е 5 минути, почти същото се отнася и за “часове” с продължителност от 90 минути.
Пълен батак са и учебниците по някои предмети. Тъй като издателствата са много, преподавателите имат право да избират с кои от тях да работят. Преди да ги изберат, комисии към МОН трябва да извършат оценка на продукцията им и да посочат примерно 5-6 възможности.

Тези комисии обаче на този етап все още даже не са сформирани, така че преподавателите на практика са лишени от избор.
Обсъжда се и ликвидирането на оценките при матурите, за сметка на въвеждането на точкова система на оценяване. Всъщност, този метод и сега съществува, но накрая броят на точките се приравнява към “отличен”, “среден” и т.н., в определени диапазони (примерно  - от 15 до 30 точки - “среден 3”).

МОН не крие, че целта е и в гимназиите да се кандидатства с точки, а не с оценки. А съобразно това ще има и още една промяна – бележките от успеха за годината, които служат за кандидатстване, също ще се приравняват в точки. Най-интересното е, че няма абсолютно никакъв образователен мотив в тази промяна, освен…. “пренастройване” на системата към благоприличието. И пълнене от пусто в празно.
В момента с двойки няма как да се влезе в редица гимназии. Оценката е лимитиращ фактор. Обаче с точки спокойно ще може да се влезе (с две двойки примерно сега пропадаш; но ако за същите знания събереш два пъти по 15 точки, продължаваш напред, с образуването на бал).

Образователният ефект от цялата работа – кучета го яли. Слага се кръст и на всякакъв стимул на децата да учат за знания и да не допускат слаби оценки.
Всичко изброено дотук е така наречената „реформа” на Меглена Кунева. За нея все още не се знае нито какво точно представлява, какви са регламентите й, нито пък как точно ще бъде приложена. Но се налага изводът, че големите напъни на Образователното министерство са да ликвидира оценките и да ги замени с далеч по-благоприличните точки.

През есента ще удари не само първият училищен звънец. Тогава ще стартира и същинската предизборна кампания за президент. Би било истинска изненада, ако готовата за всякакви постове и политически конкурси Меглена Кунева не се кандидатира. Но и да се въздържи (в което силно се съмняваме), тя ще е твърде заета с кампанията на Реформаторския блок. В крайна сметка възниква въпросът тази жена пиар ли прави, или образование.
“Всенародният” мега събор, проведен безсмислено на фона на хаоса в цялата система, дава отговор.


Учителският събор ще остане в историята като напълно безсмислен

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки