Върнаха делото срещу бившия кмет на община Ветово


Върнаха делото срещу бившия кмет на община Ветово
Рейхан Хабил
08 Юли 2016, Петък


Тричленен състав на Апелативен съд-Велико Търново отмени присъдата на магистратите от русенския Окръжен съд, с която бившият кмет на Ветово, излъчен от ДПС,

Автор: Иван Ванев

Рейхан Хабил бе признат за виновен по обвинения, че в периода от 4 юли 2007 до 3 юли 2008 г., в качеството си на длъжностно лице, в условията на продължавано престъпление девет пъти съзнателно е сключил неизгодни сделки с П. Н. Б. от Плевен, с които му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД. От това е  произлязла значителна вреда за Община Ветово в общ размер на 7838 лева, което е престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26 от НК.

Рейхан Хабил бе признат за виновен и по отношение на това, че в качеството си на  кмет не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество. Като възложител по отношение на строително-ремонтните работи на обект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ „Христо Ботев” в град Глождево, той не осигурил възможност за упражняване на контрол, включително и чрез проверки на място, и от това последвали значителни щети за Община Ветово в размер на 61 933, 30 лева, което се смята за престъпление по чл. 219, ал. 1 от НК.

Окръжен съд-Русе наложи на подсъдимия едно общо наказание за двете деяния, изразяващо се в 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 1500 лева и забрана да заема ръководна държавна и обществена длъжност за срок от три години. Със същата присъда подсъдимият бе осъден да заплати сумата от 69 771, 38 лв. на Община Ветово, представляваща обезщетение за причинени с престъпленията му вреди.
Само че Окръжната прокуратура внесе протест срещу тези решения на съда с оплакването, че бил нарушен материалният закон, допуснати били съществени нарушения на процесуалните правила и била налице явна несправедливост на наложеното наказание.

Срещу присъдата бе внесена и въззивна частна жалба от адвоката на подсъдимия, в която се релевират доводи за неправилност на присъдата поради необоснованост.
След като Апелативният съд във Велико Търново разгледа отново делото, постанови, че присъдата на русенския Окръжен съд е незаконосъобразна и постановена при съществено нарушение на процесуалните правила, а именно липсата на подпис на председателя на състава на ОС-Русе върху приложен по делото протокол за проведено съдебно заседание.
Поради това Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд-Русе.

Предстои да видим как ще приключи поредното дело срещу скандалния ветовски кмет. През 2009 г. той бе осъден на 5000 лева глоба, след като бе задържан в русенска механа с белязани банкноти, които били предназначени за подкуп от 2000 лева, за да упражни влияние при решение на комисията за търгове в общината. Четири години по-рано Хабил се размина с пробация, заедно с 9 длъжностни лица от общината и представители на фирми, за съставени неверни документи при изразходването на 150 000 лева от постоянната правителствена комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

През 2011 и 2012 г. отново имаше сблъсък с правосъдието и бе наказан с две идентични присъди от по 1 година условно с 3 години изпитателен срок, съпроводени със забрана да упражнява държавна или обществена длъжност, свързана с нотариална дейност за 2 години. Тогава бившият кмет бе наказан за това, че прехвърлял пенсионни партиди на жители на общината без тяхно знание, като фалшифицирал подписите им.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки