В Гулянци: Откриват паметник на разказвача от Родопите


В Гулянци: Откриват паметник на разказвача от Родопите
Чепат, неподвластен на фалша, верен на истината и готов да се хвърли в битка за нейното отстояване. Това е Николай Хайтов...
29 Юни 2016, Сряда


Дни преди това героите на Николай Хайтов и карикатурите на Борис Димовски „оживяват” в Куклен

Автор: Здравец Хайтов

В памет на 14-годишнината от кончината на Николай Хайтов Инициативен комитет от Гулянци и региона възложи направата на бюст-паметник на писателя, а патриотичната политическа организация НФСБ подпомогна финансово неговото изпълнение.
Паметният знак е поставен в градския парк, непосредствено до централната алея. Синовете на писателя, скулпторът Александър Хайтов и архитект Здравец Хайтов, се обръщат при извайването на мемориала към изконните и неповторими ценности, в основата на творчеството на писателя.

Магическото в разказите, заквасено от детските въжделения, житейските уроци и несгодите на професионалните лесовъдски митарствания, пътеките на неподправената и сурова природа на Рила, Пирин и Родопа планина, дълбоката и всепроникваща любов към всичко българско, национално и родолюбиво извайват портрета на писателя и човека Николай Хайтов – чепат, неподвластен на фалша, верен на истината и готов да се хвърли в битка за нейното отстояване.
Символиката в знаците на неговото омайно слово са отложени и пластически изваяни в бронзовия му портрет. Магически реализъм, биха казали литераторите за неговото самобитно творчество.

Магнетичен и приказен е бронзовият бюст на разказвача от Родопите, който ще бъде открит в деня на неговата кончина – 30 юни, и пред който почитателите и следовниците от Гулянци на този голям българин ще могат да почитат паметта му.
Няколко дни преди това – на 27 юни, когато Куклен чества своя празник, местната община и фондация „Памет” ще открият изложба от карикатури на художника Борис Димовски и героите на Николай Хайтов.
Двамата творци, родом от малкото родопско селце Яврово, което днес е част от община Куклен, се завръщат при съвременниците със своите неповторими герои и обаятелно слово.

Борис Димовски е карикатуристът, който пренасяше на белия лист своята вяра в доброто на човека, въпреки неговите недостатъци, лошотии и тъмни помисли. Подредени според авторовата логика и житейска философия, те, неговите персонажи, се превръщаха в облагородяващ пример за това, от какво трябва да се отърсим като хора и какво да следваме в своя път.
Политическият шарж, латинските сентенции, портретуването с усмивка на неговите известни приятели, болката за България и нейното съсипване – това е бай Борис Димовски, увековечен със своя неповторим творчески талант в ретроспективната изложба на неговите карикатури.

„Необходими са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец, стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува, пречупвайки ги  през своя  неповторим талант.
Николай Хайтов е друга стихия, друга вселена, в която влезнеш ли веднъж, е за цял живот! Магията на неговото слово, талантът да те превежда през неподозирани пътеки и кътчета на историята, природата, езика, човешката душевност чрез своите герои, чудати, чепати, но винаги достойни и сърцати, е запечатано в едни от най-значимите български филми на ХХ век.

Разказът за създаването на тези шедьоври споделя самият писател в откъс от биографичен филм на БНТ.
„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш”,  казва Хайтов чрез своя герой и няма как да му не повярваш.
Очовечаването на Човека е вътъкът, нишката на цялото негово творчество, мисията, която той защитава с всеки ред, до последен дъх!


Бюст-паметникът на Хайтов в Гулянци, визуализация

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки