Със зрелищна възстановка Свищов чества 139-ата годишнина от освобождението си


Със зрелищна възстановка Свищов чества 139-ата годишнина от освобождението си
Седемте мраморни обелиска, направени в Одеса, са първите възпоменателни знаци в местността на сраженията в долината на Текир дере
27 Юни 2016, Понеделник


Общо 812 войници дават живота си, а костите им остават на дунавския бряг в низината на малката рекичка Текир дере, за да се превърне Свищов в първия български град,

Автор: Десант

освободен от турско робство. В нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. се поставя началото на един от най-известните и успешни десанти във военната история. След кървавото потушаване на Априлското въстание и зверските кланета историята на българската свобода продължава край една малка поляна на свищовския бряг.
„Около Текир дере е разположен турският гарнизон. В съдбовната нощ неговите постове са с приспана бдителност, тъй като е безлуние, а силен вятър предизвиква значително вълнение по реката. Турците са смятали, че е невъзможно да се започнат военни действия при такива лоши атмосферни условия. Главнокомандващият турската брегова охрана самонадеяно заявява: „По-скоро косми на дланите ми ще поникнат, отколкото московците от свищовския бряг да минат!", разказва историкът от Свищовския музей Димитринка Пантелеева.

В града се съхранява и една от най-богатите музейни сбирки, посветени на 3 март. Десетки снимки, документи и реликви на освободителите разказват историята на българската свобода.
Всяка година на 26 юни свищовлии идват в тази местност, която днес се нарича Паметниците, за да си припомнят славната история на града и подвига на българските опълченци и руските войници и да засвидетелстват почитта си към тяхната саможертва. Тази година за първи път честванията ще бъдат съпроводени със зрелищна възстановка на форсирането на река Дунав и освобождението на Свищов.

Опълченци от клуб „Традиция“ ще пресъздадат значимото събитие и преминаването на реката. В автентични военни униформи те ще стрелят и ще плуват по Дунав. Зрелищното събитие ще започне с появата на пет лодки с руски войници, които дебаркират на свищовския бряг. Те ще бъдат посрещнати със стрелба от турски оръдия. Ще последват бойни действия, като руските войски ще нападат, а османлиите ще се отбраняват. Зрителите ще наблюдават живата картина, в която на помощ се отзовават и нахлуват нови турски укрепления, но пристигнал втори руски ешелон ще се включи в битката и десният бряг на Дунав ще бъде превзет. Претърпели огромни загуби, турците ще се оттеглят към село Вардим и Търново.

Идеята за увековечаване на освободителната мисия по време на Руско-турската война и загиналите на свищовския бряг се поражда спонтанно и естествено сред офицерите и войниците още по време на военните действия. Изграждането на паметниците започва още през 1878 г. със 165 хиляди рубли, отпуснати от руския император. Много скоро в местността на военните сражения са издигнати седем обелиска, изработени в мраморна работилница в Одеса.

Няколко години по-късно, през 1881 г., по идея на Комитета за подпомагане на жертвите от войната и под председателството на Стоян Заимов на няколкостотин метра източно от Братската могила е издигнат мемориал, посветен на руския император Александър Втори.
По повод 100-годишнината от Освобождението Общинският съвет в Свищов взема решение за построяване на нов паметник. Той е изграден в периода 1978-1979 г. по проект на арх. Емил Дулев, арх. Димитър Кръстев и скулптора Димитър Бановски. Висок е 24 метра и широк 7,5 метра. Представлява оформени като арка две вдигнати ръце, върху вътрешната страна на които е изобразена скулптурна композиция на воини в цял ръст и пълно бойно снаряжение.
От 1969 г. местността в долината на река Текир дере е обявена за исторически резерват.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки