Искате асфалт? Пийте една студена вода!


Искате асфалт? Пийте една студена вода!
Хората от Добричко протестират
24 Юни 2016, Петък


Все повече хора надигат глас заради окаяни пътища, но… гласът им е в пустиня

Автор: Илияна Христова

Най-голямата гордост на ГЕРБ – километрите построен асфалт, е напът да рухне като картонена кула. Все повече стават селата, където ножът е опрял в кокала и хората протестират заради ужасните пътища.
“За какво са ни магистралите, след като по тях се движат само жителите на големите градове. Мисли ли някой за четвъртокласната мрежа?”, негодуват те. Вместо действия обаче, министърът на регионалното развитие и благоустойството Лиляна Павлова ги черпи с по една студена вода.

Такъв е случаят с жителите на добричките села Житница, Тянево, Лясково, Камен, Черна, Кръгулево, Пчелник и Козлодуйци. През тази седмица те излязоха на протест пред Областна управа – Добрич и заплашиха с гражданско неподчинение.
“Пътят е в дупки, трапове. Колите се трошат, опасен е. Но по него всекидневно се движат ученици, снабдяваме се с хляб и други стоки. Транспортните фирми заплашват да спрат да возят до нас.  Кой, мислите, ще дойде сега да ни изкупува продукцията, след като ще си потроши автомобилите?”, проплакаха хората.

През пролетта бяха позакърпени някои дупки, но те касаят малък участък, а и местните жители знаят, че скоро ще зейнат пак.
По груби изчисления за ремонт на най-тежките отсечки в района са нужни 300 000-400 000 лв. Но това, което хората не знаеха по време на протеста е, че Лиляна Павлова вече се произнесе по молбите им. Отговорът е отрицателен.
“Ще бъдат извършени частични ремонти съобразно възможностите на програмата за текущо поддържане.  Предвид ограничения бюджет и утвърдените инвестиционни разходи на агенция “Пътна инфраструктура” ще се търсят възможности за следващи години”, заяви тя в парламента.

Разбрахте, нали - “съобразно възможностите… Възможности догодина…”, т.е. пийте една студена вода. Може да стане, но по-вероятно не.
Подобен е случаят и с плевенските села Милковица, Долни Вит, Сомовит и Черквица. Пътищата и там са в окаяно състоние, а местните хора писаха писма до кого ли не.
Но и на тях Павлова обясни, че поддръжката е “текуща съобразно възможностите”. За някакъв участък щяло да се кандидатства съвместно с Румъния и…. евентуално да има нов път.

Много любопитни неща се случват в Троян. Натовареното шосе за Орешак и Троянския манастир миналата година бе разбито заради строежа на водния цикъл в града. Пораженията бяха възстановени проформа. Но хората надигнаха глас и се наложи управляващите да се съобразят с тях - тъкмо бе прерязана лентата на “новата придобивка” и стартира ремонт на ремонта.

Само на думи обаче. След което хората отново негодуваха. Наложи се Ловешкото пътно управление два пъти да изисква от Община Троян отстраняване на нередностите. Последната новина е, че участък от около 1 км ще бъде преасфалтиран сега през юни.
Преди месеци пропадна пътят Видин-Брегово. В окаяно състояние са трасетата Левски – Градище, Кнежа – село Искър, както и много други третокласни и четвъртокласни шосета в страната.
Има ли кой да помогне на забравената България от селата и малките градове?


Такова е положението в 3/4 от страната

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки