Двама съименници – народни отмъстители


Двама съименници – народни отмъстители
Корица на едно от изданията на поемата „Хайдут Сидер и черен арап“
22 Юни 2016, Сряда


Има двама български национални герои, които днес вече са позабравени, а и често бъркани заради еднаквите си имена и землячеството си.

Автор: Тодор Бакърджиев

Единият е Хайдут Сидер. Той е роден през 1726 г. в Лясковец и е обикновен земеделец и кираджия, но получава голяма известност със своята сила и храброст. Народът е сътворил много легенди за неговите подвизи; за дързостта, с която се опълчва на турските зверства; за застъпничеството му за пострадалите от издевателствата на поробителите.
Възрожденският поет Никола Козлев през 1868 г. написва една от първите български поеми, озаглавена „Хайдут Сидер и Черен арап". Добри Чинтулов пък се захваща с написването на музика към нея.

В творбата се разказва как хайдутинът само с един кривак убива въоръжения си до зъби противник и неговия демоничен кон, вилнели „девет цели веч години" из Дунавската равнина. „Били са са, бъхтали са/ до три цели дълги часа;/ че надделя Сидер юнак/ с своят дрянов дълъг кривак:/ строши сабя дамаскиня,/ дълга пушка багдаткиня,/ аравийски остър маждрак,/ къдра глава на чер арап“ – реди сладкодумно строфите Никола Козлев.
От поемата става ясно още, че битката се е разразила „сред свищовско равно поле“.
Другият герой е Сидер Костадинов Грънчаров – български националреволюционер. Той е роден през 1839 г. в Горна Оряховица. По занятие е търговец на кожи и спиртни напитки. За тайното народно дело е привлечен от Васил Левски.

Като главен пълномощник на Търновския революционен окръг той често пътувал до Румъния и доставял големи пратки с оръжие. През Сръбско-турската война взима участие в четата на Филип Тотю.
По-късно, на 12 юли 1876 г., заедно с около 50 доброволци потегля през Стара планина за България. Целта му е да се присъедини към Ботевата чета, без да знае, че славният войвода вече е загинал. Така четата на Сидер Грънчаров е разбита при връх Мургаш, където е убит и самият той.

Много още може да се разкаже за тези героични българи – двама съименници. Но по-важното е друго. Тази година се навършват 290 години от рождението на Хайдут Сидер и 140 години от гибелта на Сидер войвода.
Тъй като рождената дата на Хайдут Сидер е неизвестна, възпоменателно честване и на двете годишнини може да се обедини и да се проведе през юли, когато е загинал Сидер Грънчаров.
Дано зад тази инициатива застанат много българи. За да остане жива всенародната памет.


Патриотичен календар

17 юни 1913 г. — Започва Битката при Брегалница, състояла се  в началото на Междусъюзническата война

17 юни 1945 г. — В София тържествено са посрещнати частите на Първа българска армия, сражавали се срещу нацистка Германия в рамките на Трети украински фронт по време на Втората световна война

18 юни 1854 г. — Георги С. Раковски напуска тайно Цариград и начело на чета се отправя към Стара планина

19 юни — Ден на дарителя и Празник на Националния музей „Земята и хората”. На този ден през 1987 г. той отваря врати за първите си посетители. Самият музей дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване, затова тази дата се чества и като Ден на дарителя

20 юни 1954 г. — Официално е пуснат в експлоатация Дунав мост, който свързва през едноименната река България и Румъния

22 юни 813 г. — Състои се Битката при Версиникия, при която българската войска, предвождана от кан Крум, побеждава византийската армия край днешното ямболско село Маломирово


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки