Обмислят фермерска такса за защита от градушка


Обмислят фермерска такса за защита от градушка
21 Юни 2016, Вторник


Налогът вероятно ще е от близо лев на декар


Въвеждане на фермерска такса от 68 до 90 стотинки на декар предвижда новата система за противоградова защита. Планът за реформа е изготвен съвместно с Агенцията за борба с градушките и представители на застрахователите в България и БАН.
Разширяването на системата се налага заради рязката промяна на климатичните условия у нас и ще се осъществява по два метода. Първият ще включва изграждане на 32 нови ракетни площадки към сега действащите в Южна България, с цел доизграждане и уплътняване на системата в този район и повишаване на нейната ефективност.

Вторият, който ще се използва предимно в Северна България, ще е съсредоточен около  използването на авиационен метод за защита на останалите обработвани площи.
Въвеждането на самолетите се очаква да стане още от следващия сезон, като ще се започне с използването на общо 10 аероплана, от които първоначално ще бъдат закупени два, а другите ще бъдат наети.
Авиационният способ е успешно прилаган в съседни държави като Гърция, Израел и други. За да функционира този нов модел, фермерите ще следва да заплащат такса, която ще варира от 68 до 90 ст. на декар. От Министерството на земеделието и храните уточниха, че събраните средства ще станат част от бюджета на държавно предприятие, което ще осъществява противоградовата защита.

За целта след преструктуриране на Изпълнителна агенция за борба с градушките ще бъде обособено държавно предприятие. Таксата „градушка“ ще покрива оперативните годишни разходи за защита от природното бедствие, като в тях се включват и застраховките на земеделските площи, които се опазват от стихията.
Новосъздаденото държавно предприятие ще разпределя част от получените приходи към застрахователния пул. Когато годината е благоприятна и не се е налагало застрахователите да покриват значителни загуби, тогава те ще връщат средства към държавното предприятие.

По-голямата част от таксите ще се използва за поддръжка и издръжка на предприятието. Според браншовици, ще има два варианта за таксуване. При първия земеделските стопани ще плащат по-нисък налог, но той ще покрива 50% от евентуални загуби. За компенсации до 70%  размерът на плащането ще е по-висок.
Новата система за противоградова защита ще обхване 91,4% от всички обработваеми земи у нас, или общо 36 590 185 дка. Останалите 8,6% включват терени, върху които не могат да бъдат извършвани мероприятия по предпазване от коварната ледена стихия поради ограничения от различен характер – когато например площите попадат в погранични райони, буферни зони и рискови територии. В момента системата против градушки покрива малко над 10 млн. дка.

У нас работят 198 ракетни площадки на територията на областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Временно не се отварят две, тъй като едната – в Крумово, е неефективна и тече процедура по преместването й, а другата е в урбанизирана територия в град Пещера. До нея има хотел и бензиностанция и използването й е опасно, обясняват от Изпълнителната агенция „Борба с градушките". Плевенска област се защитава наполовина. Полигонът е в Долни Дъбник, но площадките са разположени само в средната и западната част на областта.

Тази година е особено неблагоприятна за фермерите заради множеството паднали градушки. Още преди да преполови сезонът са били изстреляни 1/3 от всички противоградови ракети, предвидени за пролет и лято 2016 г. До края на май са обстрелвани около 260 градоносни облака, а миналата година по това време „обработените“ са били едва 93.
„Дори през прословутата 2014 г., когато падна голямата градушка в столицата, са проведени 42 въздействия върху 247 градоопасни облака. През 2011 г. са изстреляни 3182 ракети, през 2012 г. – 4168, през 2013 г. – 5107, през 2014 г. – 14 465 и през 2015 г. – 4761. Средната статистика показва, че използването на около 3000 до 5000 ракети на година е нещо нормално. 2014-а е година, която е изключение. За съжаление в рамките на месец май 2016 г. нещата са сходни и до момента са изстреляни 2430 ракети. Остават ни само 5468", уточни  пред репортери инж. Ваньо Славеев, директор на ИА „Борба с градушките".

Той коментира, че не е редно „държавата да защитава частни икономически интереси, а заинтересованите лица чрез такса „градушка” сами трябва да си осигуряват защитата".
Според Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче таксите за борба с градушките от 2018 г. ще са обвързани с европейските плащания. За да бъде регистриран по Наредба № 3, земеделецът ще трябва да представи квитанция за платена такса, иначе ще получава отказ. А без регистрация стопаните няма да могат да получават директни плащания и подпомагане по Програмата за развитие на селските райони.

Земеделците не са съгласни държавата да абдикира от задълженията си за защита от градушките. Те се притесняват как ще се събират парите и са на мнение, че би трябвало и застрахователите да имат такъв ангажимент. Щетите ще се оценяват от представители на аграрното министерство, а не от независима комисия, което ще направи оценката субективна, притесняват се още земеделските производители.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки