Нашият конкурс


Нашият конкурс
19 Юни 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Валентин Златаров е морски капитан вече трето поколение. Един от неговите синове – Анатоли Златаров, също е капитан далечно плаване и бележи четвъртото поколение в тази професия.
Новите снимки, които се включват в нашия конкурс, са изпратени от Валентин Златаров, който е родом от Варна, но от 42 години живее в столицата. Едната от фотографиите (сн. 1) е от сватбата на родителите му. Най-вляво виждаме героят капитан Иван Костов Томов, който на 30 май 1941 г. спасява гръцкия град Пирея от адски апокалипсис, като изкарва горящия параход „Княгиня Мария-Луиза“, натоварен с 5000 авиобомби и керосин, в открито море и се взривява с него. За неговия подвиг Българската национална телевизия заснема филма „Спасеният град“, който неколкократно е прожектиран у нас по случай 75-годишнината от този подвиг. Документалната кинолента е излъчена и по „Дискавъри“.

В средата на кадъра е майката на Валентин Златаров – единствено дете на капитан Томов, както и баща му – капитан I-ви ранг Анатоли Златаров, който е бил командир на военноморската база в Бургас в периода 1948-1949 г. Той е бил и зам.-началник на ВВМУ-Варна и е пенсиониран през 1955 г. като царски офицер само на 42-годишна възраст.
„Зад баща ми е адмирал Сава Иванов – моят кръстник, допринесъл много с научните си трудове в областта на морските въпроси, командващ флота преди 9 септември 1944 г. Свещеникът до него е моят дядо по бащина линия, който е служил във варненския квартал Аспарухово. През 1934 г. именно той е дал името на квартала, който дотогава се е казвал с неблагозвучното наименование „Сев Севмес“ – уточнява Валентин Златаров.

Той споделя, че премиерата на „Спасеният град“ се състоя във Варна във Фестивалния конгресен център на 4 април 1912 г. Тогава при него идва английският посланик и учуден го пита защо филмът е направен чак след 70 години от подвига. „Какво можех да му отговоря. Просто трябваше да призная, че България не си цени героите, уви“ – с мъка споделя Валентин Златаров.
Другата снимка, която той ни е изпратил, е от семейния албум на неговата съпруга (сн. 2), с която живее вече 42 години и заради която сменя местожителството си в слънчева Варна със София. На фотографията е нейният прадядо Иван Бобевски – опълченец от Шипка.

Той е спасил Димитър Петков, като го извежда от битката с откъсната ръка. След Освобождението като кмет на столицата Петков го прави свой пръв помощник (т.е. зам.-кмет). Неговият брат – Любомир Бобевски, е написал легендарния химн на Добруджа „О, Добруджански край“. Той е увековечен с паметник в Каварна. Неговата фигура присъства и в един от барелефите върху пиедестала на паметника на Цар Освободител на площада пред Народното събрание в столицата.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки