Докога математическите гимназии ще имат привилегии?


10 Юни 2016, Петък


Преди няколко дни зам.-министър Диан Стаматов заяви, че от догодина матурите в 4 клас ще са вход към математическите и природоматематическите гимназии.


Това е една много важна новина в цялата глъчка, касаеща огромен проблем.
В момента в математическите гимназии се влиза и след 4 клас.  Същото важи и за няколко друг вид  училища, като хуманитарните например (за тях обаче липсва наплив). Всички други гимназии нямат тази привилегия, приемът при тях е след 7 клас.
Как обаче се приемат децата след 4 клас? Повечето читатели може би не знаят, но приемът се осъществява след регламент на самото училище. А не по общ централизиран критерий.

Държавният изпит в 4 клас, т.е. матурата, незнайно защо не важи при този прием. Под внимание се вземат резултати от олимпиади, състезания и каквито други изпитни форми се сетите през учебната година – от тях се трупат точки, правят се класирания… Дори родителите трудно им хващат цаката… Детето реално е на изпит цяла година.
На най-интересното е, че всички тези изпити костват пари – за участие, помагала, най-вече подготовка…. Индивидуални частни уроци и групови в същото училище… Състезанията пък се организират от частни фирми… Един могъщ бизнес е в ход през цялата учебна година!

Министерството на образоването в момента явно иска да спре тая далавера, да вземе хапката от мошениците. Мъчи се да намали и влиянието на директорите на въпросните гимназии, тъй като при “самоуправлението” те наистина са всемогъщи. Ако влизането зависи само от матурата, то наистина този бизнес ще секне.
Това обаче би било успех само в рамките на наличните обстоятелства. По-важният въпрос е защо въобще следва да се допуска прием в гимназия след 4 клас. Защо не само след 7-ми, както е за останалите. Каква е тая гимназия в 5 клас? Възможността децата от малки да попадат в подобни “гимназии” изпразва доста други училища, снижава качеството в тях.

Пък и принципната й цел, независимо дали ще се осъществява чрез матури или състезания, е да поощрява гореспоменатия бизнес – колкото повече изпити, толкова повече пари за уроци.
Министерството на образованието ще заслужи похвала тогава, когато уеднакви приема за всички училища.


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки