Обратна връзка


10 Юни 2016, Петък


Новите цени на билетчетата в София още са незаконни


По повод решението на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в София да започне да отпечатва билетите от 1,60 лв. за единично пътуване и 1,20 лв. за 10 пътувания, следва да посочим, че считаме действията на Столична община за незаконни, подлежащи на административни и наказателни санкции.
Защо считаме, че това е незаконно? Защото в законоустановения срок (на 5 май 2016 г.) сме подали, заедно и с други граждани, жалба срещу решението на Столичен общински съвет, публикувано на официалната страница на СОбС на 21 април 2016 г.

В тази връзка, в Административно-процесуалния кодекс (АПК) на Република България, чл. 90 (1) изрично е посочено: „Административните актове не се изпълняват, преди да са изтекли сроковете за тяхното оспорване, а при подадена жалба или протест – до решаването на спора от съответния орган.
Решението се явява административен акт по смисъла на закона. А до момента по нашите жалби съдът дори не е образувал производство, да не говорим за съдебно решение!

На практика в момента се намираме в ситуация Столична община (ЦГМ) да печата билети и да налага със сила едно такова решение.
Затова считаме, че билетите, както и последващи действия от контрольори и др. лица от ЦГМ са незаконни до произнасянето на съда. Решение на всеки гражданин е как да действа в подобна ситуация.

За съжаление, не очакваме чудеса от българския съд, още по-малко от административния. За никого не е тайна, че той защитава администрацията от гражданите, а не обратното. Въпреки това вярваме, че рано или късно ледът ще се пропука и този съд неизбежно ще започне да правораздава справедливо и според законите в интерес на обществото. Т.е. целият казус и обществен натиск могат да повлияят благотворно и на тази институция.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт,
София


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки