„Лудогорец” вече е най-големият провинциален тим на България


„Лудогорец” вече е най-големият провинциален тим на България
„Лудогорец" - приказката продължава
29 Май 2016, Неделя


„Лудогорец” е новият шампион на България по футбол. Предстои да се играе последният кръг от тазгодишното родно първенство,

Автор: Илияна Христова

а момчетата на Георги Дерменджиев вече вдигнаха трофея. Но това не е просто поредната титла на “Лудогорец”, а успех за историята с национално значение.
Златните медали са пети в историята на клуба. Извоювани бяха в пет последавателни години, с което тимът от Лудогорието  се нареди втори във вечната класация по поредни триумфи в шампионата – след ЦСКА и неговите 9 титли в периода 1954 г. – 1962 г. Но това е най-малкият успех.

Големият е, че “Лудогорец” вече е най-успешният български извънстоличен отбор. Четирите титли досега му отреждаха първото място по този показател заедно с “Литекс” (шампион за 1998 г., 1999 г., 2010 г. и 2011 г.) и “Черно море”, ако приемем, че варненци са наследници на отличията на “Владислав” (1925 г., 1926 г., 1934 г.) и „Тича” (1938 г.).
Но сега вече „Лудогорец” води еднолично по този показател. По-надолу в класацията е “Ботев” Пловдив с две титли (1929 г. и 1967 г.). С по една са „Шипченски сокол”, предшественик на „Спартак” – Варна (1932 г.), „Спартак” – Пловдив (1963 г.), „Берое” (1986 г.), „Етър” (1991 г.) и „Локомотив” – Пловдив (2004 г.).

Петата титла на „Лудогорец” го изкачи и в общата класация на шампионите. Първи е ЦСКА с 31 титли, втори „Левски” – 26, трети “Славия” със 7. В това своеобразно съревнование досега разградчани също поделяха мястото заедно с друг тим - „Локомотив” – София, първенец през 1940 г., 1945 г., 1964 г. и 1978 г. Петата титла изведе разградчани с едни гърди напред. Трябва да припомним, че шест от титлите на “белите” са до 1944 г., което символично нарежда „зелените” веднага след грандовете ЦСКА и „Левски”.

Това са все факти – ясни, категорични и неоспорими. На мнозина може да не им харесва, но проектът на Кирил Домусчиев се оказа най-успешното футболно явление в последните 25 години. Най-популярният спорт не губи от това, а напротив – печели, защото на сцената се появи още един много силен клуб.  Фактите са още повече категорични, като добавим двете Купи на България (2012 г. и 2014 г.), Суперкупата, извоювана в същите години, и незабравимите европейски емоции  - осминафинал за Лига Европа (2013/2014) и участие в груповата фаза на Шампионската лига през следващия сезон. Едва ли някой бе подозирал, че “Лудогорец”, който 65 години игра в “Б” или “В” група, ще мери равностоен ръст с “Ливърпул” и “Реал Мадрид”.

Успехите на “Лудогорец” дойдоха при тотална криза в ЦСКА и “Левски”. Задачата сега е да се продължи започнатото, титлите да не се окажат фойерверк. Новините до този момент са добри – инвестира се в база, в млади футболисти. Историята познава много грандове, които потъват в небитието и малки клубове, които изведнъж стават колоси. Дано ЦСКА и “Левски” дописват славната си биография, а “Лудогорец” върви по стъпките им!


В категории: Спортен дух , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
balgaro-germanski targovez na
30.05.2016 09:24:13
0
0
nna balgarskite patrioti ot ludogorieto moshe s humor i fantasii da se kashe she navremeto kogato balgaria beshe 100 % vasalna na bivshata savetska komunistisheska imperia to balgarski ideolosi kato ,,drugarja todor shivkov,, i podobni shetjaha dokladi koito im bjaha pisani ot profesori i zensurirani ot
prosavetski,,drugari,, v takav smisal ,,drugarja ,,todor shivkov beshe neshto kato savetskia mithat pasha kojto iskal da modernisira balgaria no doshal mnogo kasno kogato savetskata imperia se raspadala kato navremeto na mithat pasha se razpadnala osmanskata imperia zatova novite ideolosi na patriotite e dobre pone dokato e neobhodimo da kasvat she nie patriotite ne obishame hitlerisma i stalinisma i judaisma i islamisma ako sa preshili i preshat na balgarite na tjahnoto shtastie i zdrave i blagodenstvie i prosperitet i mrasim sultanisma kojto e spaval razvitieto na balgarite kato zivilisovana nazia koito da imat zivilisovan red na mislene i shivot no vasko i nie obishame shivot kato silvio berluskoni da imame mnogo pari i da shiveem po kurorti i da pravim kuponi sled kuponi s hubavi kato lukrezia madoni i meshdu tjah moshe da ima i selski tip mastadoni i kokoni i mutoni i mis daytoni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки