В Павликени отбелязаха с шоу празника на яйцето


В Павликени отбелязаха с шоу празника на яйцето
22 вида яйца представи и раздаде на децата зоопаркът в Павликени
22 Май 2016, Неделя


Присъстващите търсиха отговор на въпроса дали то е по-първо или кокошката

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

В Павликени намериха отговора на въпроса „Кое е първо – яйцето или кокошката?”. На градския площад „Свобода” на 14 май се струпаха хиляди и буквално както се казва яйце да хвърлиш, нямаше къде да падне.
4000 яйца бяха счупени, сготвени, а вкусните предястия, гозби и десерти от тях изядени на третия фестивал на яйцето в Павликени. „Едно яйце – много възможности” е мотото на празника, който с автентичността и общностния си характер е уникален за България и Европа.

Яйцето е символ на новия живот и от древни времена то се асоциира с Вселената, с началото и обновлението, но и със запазването на традициите. За него се вярва, че пази всеки дом от зли сили. От него тръгват всички начала, защото то – като зародиш – е съзидателната същност на живота.
Древна латинска поговорка гласи: „Целият свят е създаден от едно яйце”, но павликенчани знаят, че то е много повече от един хранителен продукт, защото създава живот, който в техния град от десетилетия е свързан именно с яйцето. Тук винаги е имало ферми и заводи за производство на кокоши яйца.

На празника гостуваха и самодейците от село Паскалевец, които оформиха в Павликени автентичен домашен селски кът. Под дебелите сенки те посрещаха гости с домашна погача и със специална ракия, наречена „Самодивско биле“. Тя се прави само в тяхното село – с билки, набрани на Еньовден, с мед, сутрешна роса, слънце и луна, а рецептата се предава от поколение на поколение.
В специална шатра местната готвачка Елена Божанова през целия ден забъркваше омлети за гостите. Сръчната майсторка е категорична, че те са от щастливи кокошки за щастливи хора. „За да стане хубав, пухкав омлет, има две важни условия – едното е мерак с щипка любов, а другото е яйцата да са павликенски”, категорична е Елена Божанова.

Освен омлети, тази година тя чевръсто обръщаше в няколко тигана и вкусни палачинки, които децата с удоволствие похапваха с конфитюр или мед.
Стотиците гости с любопитство се спираха пред щанда с 22 вида яйца, събрани от пернатите, отглеждани в зоопарка на Павликени. Най-голямото тежи половин килограм и е от африкански щраус, а най-миниатюрното е пъдпъдъче. Интерес предизвикаха още естествено сините и зелени яйца от екзотични породи кокошки, токачки, пауни, както и от златни и пръстенчани фазани, патици, кеклици, че дори и от гугутка смехурка.
„Най-здрави са яйцата на токачката, нищо че са от по-дребничките”, разкрива Даринка Михайлова, домакин на зоопарка. Тя разказа, че колкото по-екзотична е породата на пернатите, толкова повече главоболия в грижите на гледачите създава. В зоокъта се отглеждат към 80 пернати от 17 породи.

Различни надпревари – за отделянето на белтъка от жълтъка на сурови яйца, за скорост да белят сварени яйца и пр. – забавляваха множеството на препълнения градски площад „Свобода”.
Последваха още много забавни игри, в чийто епицентър отново бяха яйцата. Малки и големи се включиха в състезанията по спринт, слалом, щафета, хвърляне на сурови яйца в цел, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупиха в челата си яйца, едно от които е сурово.

Не мина и без кулинарен конкурс, в който майстори в кухнята показаха уменията си в три категории - предястие, основно ястие и десерт, приготвени поне с едно яйце. За най-добрите имаше награди, като най-голямата бе планински кристал с гравирано в него 3D яйце.
През целия ден на основната сцена на площада се изявяваха детски състави и местни самодейци. Малчуганите от детските градини в Павликени бяха украсили дръвчетата в центъра на града с изработени от тях играчки яйца и дълги гирлянди от детски рисунки.


Със самодивска ракия, пити и баници черпиха гостите самодейците от село Паскалевец

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки