Билколечение в детска възраст


19 Май 2016, Четвъртък


То е подходящо при алергии, бъбречни заболявания и др., но трябва да се спазват определени правила

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Една голяма част от децата, които са подходящи за билколечение, са страдащите от алергични заболявания. За съжаление обаче съществува схващане, че прилагането на фитотерапията в тези случаи е едва ли не противопоказно. Противно на това схващане, в Киото, Япония – на ХVІІ Международен конгрес на терапевтите бяха представени много доклади за успешно лечение на бронхиална астма у деца с помощта на лекарства от растения.

Този факт свидетелства сам по себе си за големия интерес на лекарите по света към фитотерапията на алергиите. Нашата народна медицина също традиционно използва билките за лечение на бронхиална астма и у деца, и у възрастни.
Разбира се, трябва веднага да подчертаем, че едно такова лечение трябва да се провежда не от самозвани лъжелечители – шарлатани (за жалост те станаха вече твърде много), а от опитни лекари – специалисти, и то само с научно доказали ефекта си билки и разбира се, в подходящи дози.

Възможността за развитие на нежелани реакции във връзка с продължителното прилагане на химиотерапевтични средства при деца със заболявания на бъбреците оформя група малки пациенти, подходящи за лечение с фитотерапевтични средства. В това отношение се използват няколко основни свойства на билковите средства, които се прилагат успешно в нефрологията (моля за внимание! Става дума за нефрология,а не за неврология):

Пикочогонни – обуславят се главно от съдържанието на етерични масла, сапонини и силикати (кори от бяла бреза, хвойна, магданоз);
Антиинфекциозни – зависещи от съдържанието на арбутин, танин и други (мечо грозде, червени боровинки, листата на крушата);
Разрушаващи някои пикочни камъни (коприва).
Внимание! Фитотерапията обаче може да се прилага като самостоятелен метод на лечение при деца болни от пиелонефрит, които са били лекувани от 3 до 6 месеца преди това непрекъснато с химиопрепарати. При по-голяма изразеност на болестния процес в бъбреците билковите средства могат да се прилагат само съвместно с химиотерапевтично лечение.

То трябва да започне с билкови комбинации, които притежават антиинфекциозни и противовъзпалителни свойства, след което следва да се премине към билки с тонизиращо и възстановяващо действие. Горещо се препоръчва съчетаването на фито- с балнеолечение след преминаване на острия период и само по преценка на лекуващите лекари.
Лекуването на деца с билки трябва да бъде подчинено на редица правила: лекарствените растения трябва да се назначават на детето строго индивидуално с отчитане на лечебното действие; трябва да се отчита не само основното, но и евентуално съпътстващото заболяване, ако има такова. В началото на лечението е целесъобразно да се използват отделни билки или сборове най-много от 2-3 съставки, след което (особено при хронични страдания) се преминава  към сборове с по-сложен състав.

При хронични заболявания са необходими профилактични фитотерапевтични курсове, които се провеждат в периодите на сезонно обостряне на съответното заболяване, а също и след прекарване на остри дихателни и други инфекции; при започване на фитотерапия винаги трябва да се има предвид възможната непоносимост към някои билки, която е строго индивидуална (особено при деца с алергични заболявания!). На подрастващите не трябва да се дават силно действащи билки, а също и такива, които в големи дози могат да предизвикат токсични усложнения.

Билколечението на децата се провежда с класическите аптечни форми – запарка, отвара, настойка. Но в тази възраст се приготвят само отвари и настойки в концентрация от 1 до 5 процента! Тези концентрации са индивидуални и зависят от възрастта на детето, характера на заболяването и активността на билката. Общо е обаче правилото, че за деца до 3 години се приготовят отвари и настойки в концентрации от 1 до 3 процента, а за по-големите – до 5 процента.

Отвари с по-голямо количество течност, т. е. с по-ниска концентрация, се използват при фитотерапия на деца с остри дихателни заболявания (особено с висока температура), а също и при инфекциозно – възпалителни заболявания на отделителната система и храносмилателнит тракт. Ограничава се течността при сърдечносъдови заболявания и гломерулонефрити.
За лечебни билкови вани се вземат 30-50 грама изсушени билки и се приготвя отвара в обем 1-2 литра. Тя се излива във вана с температура на водата 37-38 градуса.

Продължителността на лечебната вана за деца е от 10 до 15 минути, а курсът на лечение е 5 до 10 вани. Прилагат се и лечебни вани от хвойна, листа от бреза и дъбови кори.
При дозирането на билките за деца може да се използва следният разчет: възрастни хора – 1 доза, деца от 7 до 14 години – 1/2 от дозата за възрастни, от 4 до 7 години – 1/3 от дозата за възрастни, от 3 до 4 години – 1/6 до 1/4 от дозата за възрастни, за 2-годишни деца – 1/5 до 1/10 от дозата за възрастни, за едногодишни деца – 1/8 от дозата за възрастни.

При изчисляване на дозата трябва да се има предвид, че една пълна чаена лъжичка с цветове, листа или стъбла съответства средно на 4-5 грама. Ако е пълна с корени, кори или плодове (всичките изсушени и наситнени) – на 6-7 грама.
Ние препоръчваме за децата да се приготвят настойки и запарки със следната денонощна доза от съответните билки: до 1 година – 1/2 до 1 чаена лъжичка, от 1 до 3 години – 1 чаена лъжичка, от 3 до 6 години – 2 чаени лъжички, от 6 до 10 години – 1 супена лъжица, за по-големите от 10 години – 1-2 супени лъжици.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки