ТПТИ. Или за какво мълчат повечето медии


ТПТИ. Или за какво мълчат повечето медии
Все повече американци се бунтуват срещу ГМО храните, които превръщат хората в зомбита. Правителството на САЩ обаче е решило да залее с опасните стоки и европейските пазари...
14 Май 2016, Събота


Думата е за нещо наистина страховито

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Какво сте чували за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)? Сигурно нещо по новините, което е отминало покрай слуха ви, докато сте се ядосвали на поредния цигански бой над лекари от „Спешна помощ“, грозна катастрофа с убити, заради пиянско шофиране или поредното рязане на лентички от Строителя на Републиката.
Тук обаче думата е за нещо наистина страховито. Приятел, който отдавна живее в Германия, заостри моето внимание върху този грозен и чудовищен договор, чиято идея е да сложи хомот върху всички, които по някакъв начин не участват в международна хипер кооперация. За търговия и инвестиции става въпрос, всичко е прегледно и точно, но всъщност идеята е чудовище („Десант” в няколко публикации се опита  да хвърли светлина върху споразумението).

Във високоразвитите страни от Западна Европа хората отдавна протестират срещу безумния договор. Понеже нашата България не е такава (колко лоша новина за Строителя на Републиката), почти никой не се замисля за това.
И когато (дано не) това се случи, вече подписано от всички услужливи европейски лидери, барабар с нашите вкупом, почти никой няма да се сети, докато не остане на улицата, в недоумение откъде му е дошло.
Най-общо става дума за това, че САЩ, Канада и Европа ще подпишат споразумение, което ще превърне всеки населяващ земята в... пешка. Играете ли шах? Шах!

Идеята е: „Tова ще рече премахване на митническото бреме в търговията, което и сега е ниско (средно около 4%). Но най-вече уеднаквяване на стотици, ако не и хиляди стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата, за безопасност на електрическите уреди, за дейността на банките и застрахователните компании“.
Витиевато но все пак, досега сте наясно, предполагам. Американските и европейски лидери, които тъкмо потреперват да сложат своите подписи под този акт (обсъждан от доста години, между другото), казват, че това е уникално световно споразумение, което ще даде тласък на „развитието на икономиката и развитието на целия свят“.

Всъщност това изобщо не е вярно. И идеята на този грозен документ е да увековечи властта на наднационалните компании, които и без това владеят почти целия свят.
Сделка между мегаконсорциумите от двете страни на Атлантика, сещате се. „Макдоналдс“, чиито кюфтета не полазват мравки, дори и след 10 дни, оставени просто на земята, безобразното узаконяване на ГМО земеделска продукция, ако имате подръка интернет, вижте филма „Храна ООД“ или „Светът, според „Монсанто“, „Цайтгаст 2“ или 3 и каквото там намерите по темата.

О, далеч не само това! Идеята за „свободна търговия и инвестиции“ неминуемо ще подейства върху свободната инициатива на европейците да направят каквото и да било против мощните Наднационални (не се извинявам за главната буква, нужна е в случая!) компании, които ще диктуват условията.
Не вземаш от новия разсад за пшеница на „.....“ фирма от незнайно къде по широкия свят на Америка – попадаш под ударите на вече благотворно ратифицираното от мазните еврочиновници споразумение. Подкрепено от силата на международните дипломатически спогодби.

Имаш скромна фирма за строителство, с която храниш семейството си, но отказваш бетона и варта, доставени от далечна Канада? Гориш. Ще те осъдят и нямаш никакво право на обжалване – Европа е, братски съединена с Америка, заминаваш на кино.
Търгуваш с екзотични подправки - сминдух, божия душица, мента, жълт кантарион? Не може! Според ТПТИ (признато от Европа) гориш! Съд за теб! Мръсник! Нарушаваш правата на измислителите на Последното Робство на Света!
Как се отнася „добрата стара Европа“ по този въпрос ли? ЕК отказа да регистрира „Европейската гражданска инициатива по темата ТПТИ.
Благодаря, че питате и за независимите европейски медии. Мълчат поради незнание, заплащане или обикновена глупост.

Ето още по темата: „ТПТИ има за цел да размие в океана жизнеспособността на европейския модел и неговата икономическа тъкан. 99% от тази икономическа тъкан се изграждат от малки и средни предприятия. Техни представители в страни като Франция и Германия открито се противопоставят на споразумението.
От своя страна, най-големите европейски индустриални компании открито заявяват, че печалбите, които ТПТИ ще донесе на МСП, са просто хипотетични. Ясно е, че договорите за свободна търговия имат огромен ефект върху МСП, които осигуряват 90% от работните места. Те няма да могат да се конкурират с големите мултинационални компании.

Ще бъдат погълнати и ще изчезнат. Търговски договор от такъв размер е машина за унищожаване на работни места, която преди всичко може да доведе до намаляване на заплатите. Освен това може да блокира политики, предлагащи икономически алтернативи.
Чрез клаузата за защита на инвеститори транснационалните компании могат да завеждат дела в частни трибунали срещу общностите или правителствата заради политика, застрашаваща печалбите им, търсейки милиони компенсация.“

Източникът е solidbul.eu
Та, моят приятел, който отдавна живее в Германия (собственик на скромна строителна фирма), ме попита: „Не ни ли зомбират с тези нелегални имигранти от Азия и Африка, за да не обърнем внимание на нещо важно?“
Аз се притесних повече от следващия му въпрос: „Кой ги принуди?“
М?


В категории: Коментари , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
MUNCHO
17.05.2016 09:30:05
0
0
OTGOVORITE NA VAPROSITE:KOI?ZACHTO?KAK? I T.N. MOZE DA NAMERITE V KNIGATA
,,SHOCK DOKTRINA,,NA NAOMI KLEIN.
3
Обективен наблюдател.
15.05.2016 07:24:19
0
0
САЩ И РУСИЯ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА ЕВРОПА. ТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ЕДНО И СЪЩА СВЕТИВНА ВЪРХУШКА. ИГРАЯТ СИ САМО НА ВРАГОВЕ, ЗА ДА КОМАНДВАТ СВЕТА. МОШШЕНИЦИТЕ ОТ САЩ ИСКАТ ГАЗТА И ПЕТРОЛА НА РУСИВ, А, ТЯ НЕ Е М ГО ДАВА. КИТАЙ ЩЕ ИМ ВИДИ СМЕТКАТА.
2
Обективен наблюдател.
15.05.2016 07:24:07
0
0
САЩ И РУСИЯ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА ЕВРОПА. ТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ЕДНО И СЪЩА СВЕТИВНА ВЪРХУШКА. ИГРАЯТ СИ САМО НА ВРАГОВЕ, ЗА ДА КОМАНДВАТ СВЕТА. МОШШЕНИЦИТЕ ОТ САЩ ИСКАТ ГАЗТА И ПЕТРОЛА НА РУСИВ, А, ТЯ НЕ Е М ГО ДАВА. КИТАЙ ЩЕ ИМ ВИДИ СМЕТКАТА.
1
Обективен наблюдател.
15.05.2016 07:24:07
0
0
САЩ И РУСИЯ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА ЕВРОПА. ТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ЕДНО И СЪЩА СВЕТИВНА ВЪРХУШКА. ИГРАЯТ СИ САМО НА ВРАГОВЕ, ЗА ДА КОМАНДВАТ СВЕТА. МОШШЕНИЦИТЕ ОТ САЩ ИСКАТ ГАЗТА И ПЕТРОЛА НА РУСИВ, А, ТЯ НЕ Е М ГО ДАВА. КИТАЙ ЩЕ ИМ ВИДИ СМЕТКАТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки