Азбучно мъртво вълнение в морето на управленската стабилност


Азбучно мъртво вълнение в морето на управленската стабилност
На последната си пресконференция като социален министър Ивайло Калфин сподели оптимизма си за сближаването на АБВ и БСП след избора на Корнелия Нинова за лидер на Столетницата и намекна, че двете партии може да имат общ кандидат за президент
13 Май 2016, Петък


Изборният кодекс предизборно бе върнат от президента, а социалистите на Първанов и Нинова поеха курс към сближаване

Автор: Анна Александрова

Лятната сесия на 43-то обикновено Народно събрание започна така, сякаш Страстната седмица не е свършвала. По време на Великденската ваканция на парламента президентът Плевнелиев обяви вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница.
Това наложи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се срещне с парламентарните групи на формациите, подкрепящи правителството още преди първото пленарно заседание.

На тази среща във вторник изненадващо дойдоха представители на Реформаторския блок и не дойдоха депутати от АБВ. От Патриотичния фронт потвърдиха своята принципна позиция, че промените в Изборния кодекс защитават националните интереси на България и предпазват страната от вредната намеса на Турция във вътрешните ни работи, поради което формацията няма да подкрепи президентското вето.

Няколко дни по-рано

БСП избра за свой лидер Корнелия Нинова и така жена оглави социалистите за първи път в 125-годишната история на партията (още за избора й четете на стр. 9). В същия този вторник от АБВ обявиха, че оттеглят подкрепата си за ГЕРБ, а вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка.
Неговият пример бе последван от всичките му заместници, от двама зам.-министри, представители на АБВ в изпълнителната власт, както и от областния управител на Пазарджик Трендафил Величков и още седмина зам.-областни управители, издигнати от партията на Георги Първанов.

Всичко това зареди с твърде високо напрежение първото пленарно заседание на парламента, където в традиционните декларации за приоритетите на отделните формации присъства – макар и с различна тежест и сериозност – и призракът на поредните предсрочни парламентарни избори.
Би могло да наречем случващото се и буря в чаша с вода, ако не демонстрираше нещо доста по-силно, макар и не толкова видимо – мъртвото вълнение в морето на политическата стабилност, зад която в една или друга степен застават всички, но малцина се нагърбват да бъдат нейни гаранти.

Други, като лидерът на АБВ Георги Първанов, предпочитат да стоят в сянка, дори когато с гръм и трясък изваждат партията си от едно управление, в което по думите на Ивайло Калфин се чувстваха твърде комфортно и имаха възможност да реализират леви политики в състава на едно дясноцентристко правителство.
Парадоксално или не, но Първанов не се яви на брифинга, на който заместникът му по партийна линия Румен Петков обяви излизането на АБВ от управлението, а ден по-късно парламентарната група дори не огласи декларация за приоритетите и намеренията си.
Но пък стана ясно, че Калфин е напуснал правителството малко насила („Съобразих се с партийната дисциплина”), както и че е твърде вероятно АБВ и БСП да излязат с обща кандидатура за президентските избори.

Така се потвърди, че дори в българската политика нищо не е случайно, а под повърхността на събитията и явленията почти винаги има силни подводни течения. И винаги, ама наистина винаги – твърде много думи, които не рядко скриват, а не разкриват намерения, амбиции, противоборства, политики.

Конструктивно неразбирателство

Пример за оксиморон като „конструктивно неразбирателство“ е „дървено желязо”. В нашия случаи между ГЕРБ и Патриотичния фронт, а на лидерско ниво – между Борисов и Валери Симеонов – наистина има конструктивно неразбирателство по това как да се реагира на ветото върху Изборния кодекс, дори и това да звучи като оксиморон.
Това стана ясно след двучасов разговор във вторник сутрин между делегация на ГЕРБ (в която освен Борисов участваха Цветан Цветанов, вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова и дори министърът на здравеопазването Петър Москов), съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и малко изненадващо – представители на Реформаторския блок.

„След като се разгоря този диспут в обществото, няма да повтарям темата. Така или иначе, ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут“, лаконично коментира Бойко Борисов на брифинг след срещата.
Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов потвърди, че коалицията остава на позицията си за запазване на промените в Изборния кодекс и съответно – за отхвърляне на ветото.

„Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото, ние оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено. От друга страна, чухме доста разумни предложения от колегите от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива”, каза Валери Симеонов.
По думите му, тези разговори с участието на Бойко Борисов са били изключително наложителни, „с оглед разнопосочните тенденции на реакциите от наскоро приетият Изборен кодекс".

Само като щрих по темата не е излишно да се припомни, че според Валери Симеонов ветото на президента преследва конюнктурни, в това число и предизборни цели, а нарочените за масови протести на българи, живеещи в чужбина, са активно мероприятие на неколцина представители на платените протестъри от кръга „Капитал”.

Ще има ли предсрочни избори?

От парламентарната трибуна, в своята декларация за приоритетите, ГЕРБ официално предупредиха партньорите си от АБВ и РБ, че няма да позволят опозиционно говорене и ултимативен тон и декларираха, че няма да има предсрочни избори.
„Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета Борисов, защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата за управление на кабинета“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И допълни, че единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските.

„Дали ще има предсрочни избори зависи от гласуването на президентското вето. Ако ветото бъде прието, моят отговор ще бъде: „Да, съществува възможност за предсрочни избори“, коментира председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.
Той потвърди, че Патриотичният фронт има готовност да обсъди текстове, свързани с гласуването на българите в ЕС и да направи съответните промени, но ако ветото на президента бъде подкрепено, тогава коалицията ще оттегли подкрепата си за управлението.

Реформаторският блок приема избора на АБВ да излезе от управлението. Това дава възможност за десноцентристко правителство с патриотична подкрепа, което ще може да формира социалните си цели и да ги подкрепя без компромиси. Това стана ясно от декларацията на РБ, прочетена в пленарната зала от съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той категорично подчерта, че това е изявление само на тази част от РБ, която стои зад управлението.

Мнозинството остава, няма да тласкаме страната към хаос с предсрочни парламентарни избори, заяви Зеленогорски. Според него, за да се запази стабилността на правителството и на управлението, има нужда от подкрепа от Патриотичния фронт, както и на отделни депутати от други политически сили в парламента, които съзнават, че не трябва да има лявоцентристко управление, тъй като то води до безвремие.

Една интересна прогноза

Повече за протокола, отколкото като някаква изненада: от БСП и ДПС са на мнение, че страната е в политическа криза, изходът от която минава през предсрочни избори. В тази връзка, може би не е излишно да се цитира една интересна политическа прогноза на здравния министър Петър Москов.
БСП, АБВ и ДПС ясно формират нов пропутинистки блок, нова тройна коалиция. Така той коментира по bTv излизането на АБВ от изпълнителната власт.

Освен това Москов навърза оттеглянето на АБВ със защита на руските интереси у нас, вкл. с възможността България сама да добива газ и да стане енергийно независима от Русия. Според него в тази ситуация Реформаторският блок, ГЕРБ и Патриотичният фронт трябва да бъдат контрапунктът на пропутинисткия блок и да работят за проевропейското бъдеще на България.
Прогнозата на Москов е, че предсрочни избори няма да има. В интерес на истината, немалко политолози са на обратното мнение и прогнозират евентуален предсрочен вот през пролетта на 2017 г. Практически всички анализатори са на мнение, че от предсрочен вот полза би имала единствено партия ГЕРБ.

„За мен важната подкрепа е на Патриотичния фронт, на Реформаторския блок и разбира се на всеки, който разумно разсъждава, че в това насипно състояние, в което са партиите, едни нови избори ще са само рай за контрабандистите, за корупцията и за всички тези олигархични кръгове, които това чакат", заяви Борисов. По думите му, ГЕРБ са готови за избори във всеки момент, но нямало да е честно към народа.


Лидерът на АБВ Георги Първанов предпочете да стои в сянка, докато с гръм и трясък партията му излиза от управлението  Снимка: БГНЕС „Дали ще има предсрочни избори зависи от гласуването на президентското вето“   – коментира председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки