Българка оглавява кампанията за масов спорт в Европа


Българка оглавява кампанията за масов спорт в Европа
Ласка Ненова
09 Май 2016, Понеделник


Инициативата NowWeMove, която ръководи живеещата в Германия Ласка Ненова, бе отличена с престижна награда

Автор: Георги Ваташки

На бляскава церемония в Берлин на 11 април бяха обявени победителите на eжегодните награди на Международната асоциация за спорт и култура – ISCA. В категорията Effective voice (Eфективен глас) бе отличена най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт - NowWeMove (Сега ние се движим). Отличието се дава за постигнатите резултати от организации и инициативи в насока привличане на публичното внимание към определен социален проблем.

Призът беше получен от живеещата в Германия българка Ласка Ненова, която e мениджър на кампанията за цяла Европа. Под нейно ръководство през миналата година бяха организирани над пет хиляди спортни събития, чиято основна задача е да насочат колкото може повече хора към сериозна физическа активност и здравословен начин на живот. В различните прояви взеха участие над милион и половина жители на Стария континент.
„Радостна съм, че кампанията привлича все повече последователи и привърженици на редовната физическа активност от цял свят. Всички ние искрено се надяваме, че темата за активния начин на живот ще става все по-значима за хората, като това ще бъде шанс за нас да предизвикаме позитивна промяна в нагласите и начина на живот на сънародниците ни.

Всички в България се гордеем с тази награда, тъй като ние сме държавата с най-богата и разнообразна програма, провеждана в рамките на кампанията NowWeMove, както и с най-съществен принос за постигнатите резултати”, заяви Ненова след края на церемонията. Тя припомни, че в нашата страна кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността относно ползите от физическата активност, да насърчи редовното участие в различни видове спорт и друга активност и да подобри възможностите за достъп до спорт и движение.

Ласка Ненова е родена в Пловдив през 1977 г. Завършила е икономика и е защитила магистратура по международни отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира успешно в областта на управление на човешките ресурси. След това десетина години работи като мениджър по маркетинга в столичните клонове на големи международни корпорации като като британската „Уинслоу груп“. Тя е известна с това, че се занимава с разработването на нестандартни проекти за производство на енергия от възобновяеми източници.
Бъдещето изглежда розово и предначертано за младата българка, но съдбата е решила друго. Като офисен служител дълги години, който върши работа, свързана предимно със седене, Ласка Ненова е един от многото неизвестни пострадали от тихата болест, наречена „дискова херния”. Тогава тя е само на 33 години.

„Когато ме диагностицираха, попитах лекаря: „Добре, не съм ли прекалено млада, за да имам дискова херния, и то толкова сериозна?“. А той ми отговори, че има пациенти на 18 години с хернии във врата и всичко това е следствие от неправилно седене. Диагнозата ме стресна и в същото време ме накара да преосмисля живота си. Лекарят ми предложи операция. Отказах я като потърсих алтернативни решения и едно от тях беше движението.
Започнах с рехабилитация, след което продължих с леки упражнения. В началото не можех да направя една коремна преса – схващах се и трябваше да се обърна по корем, за да се изправя“, спомня си тежките мигове сънародничката ни пред интернет портала az-jenata.bg.

Тя започва да се интересува от функционално трениране – това са специално разработени упражнения, при които се работи върху определени физически качества, които се доближават до естествените движения и по този начин облекчават ежедневната дейност.
„Този тип на трениране ме направи не само по-здрава, но и по-уверена във възможностите си. Моето собствено състояние беше и причината, която ме накара да започна да се интересувам повече от движението като фактор за здравето. Инвестирах почти година време в собствената си преквалификация“ – разказва пловдивчанката.

За да придобие нужните умения за персонален треньор, тя преминава през специален курс към Международната асоциация за спорт и култура – ISCА. Получава сертификат и започва да води собствен ресурсен сайт, който популяризира функционалните упражнения.
През 2010 г. българката заедно със свои приятели започва да организира безплатни функционални тренировки в родния си град: „Създадохме клуба WOW Sport изцяло на доброволни начала. Основната ни цел беше популяризирането на функционалното трениране в България като начин за поддържане на здравето и превенция на различни видове болести. Намерихме си зала, където водихме курсовете, а през уикендите правихме безплатни демонстрации из парковете на Пловдив“ – разкрива подробности Ласка.

Две години по-късно, през 2012 г., идва и големият й международен пробив. „Бях поканена да водя международно обучение по здравословен начин на живот във Франция. По време на обучението едно момиче, доброволка в ISCA, представи нова инициатива, наречена Move week. Тя предхождаше сегашната NowWeMove и се търсеха партньори, с които да се организират събития в различни държави. Идеята толкова ми хареса, че реших да направя Move week и в България. Върнах се и започнах организацията“ – споделя българката.
В рамките на пет дни през юни 2015 г. тя и нейните приятели предлагат на пловдивчани различен тип тренировки под открито небе – крос, функционални упражнения, танци, хора и дори бойни изкуства.

Начинанието е успешно и в края на 2014 г. Ласка Ненова е избрана за европейски координатор NowWeMove, чиято централа е в германската столица Берлин. Нашата сънародничка управлява събитията, комуникацията и националните координатори от 49 държави на Стария континент. По нейна идея са създадени и основните елементи на кампанията за миналата година – европейски флашмоб, обхващащ 39 страни, европейската седмица на движението Mоve week и голям фитнес празник в Брюксел.

За това лято е предвидено ново спортно общоевропейско събитие. То се нарича „През границите“ и представлява голяма обиколка с велосипеди, като участниците ще стартират от Испания и ще финишират в белгийската столица. За края на годината екипът предвижда да разшири дейността си и към Латинска Америка и Азия.
„Това, което ми дава сили да продължа, е вярата, че нещата, с които се занимавам, имат смисъл. Обездвижването е смъртоносно, понижава качеството на живот на хората и аз вярвам, че чрез нашата кампания ние променяме животи“, категорична е Ласка Ненова.


Момент от фитнес флашмоба, организиран от NowWeMove в София през миналото лято

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки