В Пазарджик забраниха бурките, ред е и депутатите да сторят това


29 Април 2016, Петък


Общинските съветници на Пазарджик от всички групи демонстрираха рядко срещан консенсус и забраниха носенето на обществени места

Автор: Борислав Наумов

на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. Забраната важи за всички обществени места, с изключение на молитвените домове, и включва дори пластмасовите маски.
При първо нарушение санкцията е 300 лв, а при всяко следващо – 1000 лв. В така променената наредба за обществения ред са предвидени и санкции за юридическите лица – ресторанти и други обекти – ако собствениците им позволят нарушаването на забраната.

Важно е да се отбележи, че тези промени срещнаха подкрепа при проведеното обществено обсъждане. На свой ред общинските съветници загърбиха своите политически пристрастия и се обединиха около внесения от групата на НФСБ-Народен съюз проект, въпреки че в градския парламент имаше и друг, предложен от съветниците от коалицията на кмета Тодор Попов. Но докато градоначалникът предлагаше забраната да се отнася само при посещение в държавните и общинските институции, то от НФСБ настояваха рестрикцията да важи за всички обществени места. Което всъщност кореспондира с внесения от Патриотичния фронт проектозакон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

В този смисъл консенсусът, с който бе приет дубликатът на този проектозакон, станал част от Наредбата за обществения ред в Пазарджик, може да се възприеме като своеобразно обществено допитване за това как хората посрещат подобни стъпки за възпрепятстване на проникването на радикален ислям и защита на националната сигурност.
Тази цел на вече утвърдените в Пазарджик и внесени в парламента рестрикции е ясно очертана в мотивите на вносителите, които изтъкват, че в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност, териториалната цялост, както и за предотвратяване на безредици или престъпления е необходимо всеки гражданин да може да бъде идентифициран.

В проектозакона на ПФ е изтъкната и друга причина: „От години наблюдаваме в България опитите на определени външни фактори, чужди държави, фондации и всякакви други организации да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани”.
Това е факт, така както е факт, че през последните години Пазарджик придоби „славата” на град на бурките, въпреки че така се обличат не повече от стотина жени.

Повечето от тях са ислямизирани и потурчени циганки, демонстриращи това нетрадиционно за мюсюлманите облекло срещу заплащане. Тяхното присъствие особено много се набива на очи в дните, когато в Съдебната палата се провежда поредното заседание по третия за последните десет години процес за проповядване на радикален ислям.
Важно е да се подчертае, че въведената сега забрана кореспондира както с правната уредба в страни като Франция и Белгия, така и с решение на Европейския съд по правата на човека, който е категоричен, че подобна рестрикция не противоречи на човешките права.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки