Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
15 Април 2016, Петък


Подробности за невиждани космически ракети, безплатни автобуси и нови танкове


Без пари в градския транспорт в Мексико

До 30 юни градският транспорт в един от най-големите мегаполиси на планетата – Мексико сити, ще се ползва безплатно.
Властите в мексиканската столица обявиха, че пътуването в автобусите, тролейбусите и метрото няма да се таксува. Както обяви мексиканският транспортен министър Ектор Серано, освен това много от частните транспортни компании са се съгласили да намалят тарифите. Такситата също свалят цените си с 50 процента.
Мерките се предприемат, за да се компенсират гражданите от въведените тези дни ограничения за ползване на лични автомобили заради съществуващите екологични проблеми. В тази връзка бе взето решение до 30 юни в мексиканската столица да се ограничи движението на лични коли. Които ще могат да се движат по уличите на града само по шест дни в седмицата.


В САЩ и Западна Европа не знаят за Юрий Гагарин

На 12 април отбелязахме Международния ден на авиацията и космонавтиката. В нито една от западните столици обаче, в които бе проведена анкета по този повод, запитаните не са могли да отговорят какво точно събитие се е случило на тази дата през 1961 г.
Болшинството от анкетираните във Вашингтон пък не са разпознали Юрий Гагарин на показания им негов фотопортрет.

Като пионер в космическите полети те са посочили Нийл Армстронг – първия човек, стъпил на Луната. Някои американци все пак успели да си спомнят малкото име на съветския космонавт, но не и фамилията му. Един от малкото отговорили вярно участници в проучването се оказал турист от Великобритания.
В същото време в неговата родина резултатите не са много по-добри. Както в САЩ, така и в Обединеното кралство като първи човек в Космоса посочват Армстронг, а един от респондентите дори си спомнил името на пилота в мисията до Луната Бъз Олдрин.
Жителите на Амстердам също не познали първия космонавт в света – единици са били тези, които са успели да идентифицират Гагарин.

Междувременно на 12 април тази година знаменитият физик Стивън Хокинг, основателят на „Фейсбук“ Марк Цукерберг и руският милиардер Юрий Милнър обявиха в Ню Йорк, че започват осъществяването на проект, озаглавен Breakthrough starshot, чиято цел е изстрелването на космически апарат към звездите със скорост 160 милиона километра в час.
Както предаде „Ройтерс“, за негов ръководител е назначен бившият шеф на научно-изследователския център на НАСА Пит Уордън.

Предполага се, че мисията на Breakthrough starshot може да бъде реализирана в рамките на живота на едно поколение. В програмата за изследване, която възнамерява да потвърди концепцията за използването на импулс от светлинен лъч за ускоряването на космическия наноапарат, тежащ едва няколко грама, до скорост в размер на 20% от скоростта на светлината, ще бъдат инвестирани 100 милиона долара. Полет с такива свръхскорости ще позволи да се достигне звездата алфа от Кентавър за около 20 години след изстрелването.
Става дума за създаването на апарат, който ще се придвижва в космическото пространство с помощта на фотонни платна с големина няколко метра, който ще бъде задвижван с лазерен лъч с мощност до 100 гигавата, насочват от Земята.


Турският „Алтай” – „роден“ от черна пантера и леопард

Понастоящем турските сухопътни войски използват танкове германско производство. Но в обозримо бъдеще и югоизточната ни съседка ще се сдобие със собствена бронирана бойна машина, която в момента се разработва от частната компания Otokar. В началото на седмицата бе разпространено съобщението, че първият турски танк е преминал успешно нужните изпитания и ще бъде пуснат в серийно производство. Очаква се от конвейра да слязат първите четири партиди с по 250 броя във всяка една от тях.

Танкът е наречен „Алтай“ в чест на генерал Фахретдин Алтай, командвал 5-и кавалерийски корпус по време на Войната за независимост през 1919-1923 г.
При разглеждане от близко бронираната машина се оказва, че не е чак толкова „турска“. Тя е разработена съвместно с южнокорейската компания „Хюндай Ротем“ и в нея са използвани на 60% технологиите от корейския танк К2, известен като „Черната пантера“. Комшиите са заимствали и от немския танк „Леопард-2“.


13 млн. рубли за мумията на Ленин

Договорът за дейностите по запазването в жизнен вид тялото на Ленин за 2016 г. е на стойност малко над 13 милиона рубли (точната сума е 13 081 500), става ясно от руския интернет портал за държавни поръчки, който публикува данните във вторник. Възложител на услугата е Федералната служба за охрана на Руската федерация.

От изнесената информация се разбира, че медико-биологичните работи по поддръжката на мумията на Вожда на световния пролетариат се осъществяват от един-единствен изпълнител. Това е Всерусийският научноизследователски институт за лекарствени и етерични растения.
Преди време мавзолеят на „Червения площад“ в Москва, в който е положено балсамираното тяло на Владимир Илич, бе затворен за два месеца за извършването на планови профилактични мероприятия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ROMEL
22.04.2016 09:33:31
0
0
TANKOVETE SA PREDI VSI4KO NAPADATELNO POAZIE.V KAKVA LI POSOKA CHTE BADAT
IZPRATENI?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки