Корупцията сбъдва чудеса!


Корупцията сбъдва чудеса!
Цветелин Цветанов и Ивайло Московски - напълно непознати?!
15 Април 2016, Петък


Или как се оказа, че ДАИ е оглавен от човек, когото никой не познава

Автор: Христо Николов

Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) осиротя! И то в буквалния смисъл – шефът й Цветелин Цветанов бе прибран на топло заради корупция, но се оказа, че никой нагоре по йерархията не е чувал за него. Оказа се, че дори министърът на транспорта Ивайло Московски, пряк началник на арестанта, никога не е искал да го назначава. И незнайно как е работил с него 2 години.
“Настоявах за Станимир Флоров, той да поеме този пост”, обяви преди няколко дни Московски. Той и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който в момента е шеф на групата на ГЕРБ в НС, също много искал за началник Флоров, но незнайно кой пробутал името на съфамилника му Цветелин Цветанов.

Тези откровения от най-високо държавно ниво са нечуван скандал, странно премълчан от медиите. Защото през 2014 г., когато двамата държавници са настоявали Флоров да оглави ДАИ, самият той бе разследван за рушвети по това време. Излиза, че са се застъпвали за корумпиран служител?
Бойко Борисов, стана ясно, също нямал нищо общо с арестанта. “Борим корупцията”, гръмко обяви той. Нищо, че Цветелин Цветанов е назначен с решение на правителството, т.е. лично от премиера (знае се, че Министерският съвет разпорежда това, което пряко Борисов нареди).

И Румяна Бъчварова е като по терлици – и тя ни лук яла, ни мирисала. Никакво отношение не е показала до момента по темата, въпреки че е била доста дейна в дебатите при назначаването на шефа на ДАИ преди две години – видно е от правителствената стенограма.
Цецка Цачева, съгражданка на Цветелин Цветанов и дългогодишна негова съпартийка в структурата на ГЕРБ-Плевен, също се отрече от него. Тя пък го била виждала само веднъж - невинно и случайно. Което обаче не е вярно. Следите сочат, че именно Цачева е лобирала за назначаването на Цветанов. Но скандалът би бил твърде голям, ако се разчуе, че председателката на парламента е в заверата.

Мълчи и президентът Росен Плевнелиев. Не че му е пряко във функциите да взема отношение по въпроса, но все пак става дума за грандиозна корупция, заради която десетки българи буквално умират по пътищата всеки ден.
Но заешкото президентско сърце не позволява да каже “гък” срещу ГЕРБ дори в края на мандата. Впрочем, добре е наистина тези дни Плевнелиев да мълчи – защото отвори ли си устата, ще трябва да обяснява и за офшорките - има или няма регистрирани на негово име или на свързани с него лица.

Така корумпираният служител, който очевидно се е отчитал нагоре по йерархията, изведнъж се оказа сам-самичък, никому непознат, случайно попаднал в шефския стол на една твърде важна и определено доходоносна държавна агенция.
Нямало чудеса – ами ето, случват се – скоро може да се окаже, че Цветелин Цветанов никога не е съществувал дори.
Извън забавно-развлекателния жанр трябва да кажем, че корупцията в ДАИ е текла по следната формула: пари-шофьорска книжка – пари прим. С много катастрофи и смърт като знаменател.


Хронология на арестите, преди да бъде спипан шефът

През януари 2015 г. е повдигнато второ обвинение на Петър Петров, бивш директор на Териториална дирекция „Автомобилна администрация” - Велико Търново. Той бе обвинен за подбуждане към лъжесвидетелстване на свидетели по дело, по което е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за получаване на подкупи. Петров беше задържан при специализирана операция на ДАНС.

Пак през януари съдът в Пазарджик наложи запор на имуществото на бившия зам.-директор на Дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ) в града Тодор Грочев на обща стойност 332 872 лв. Той бе задържан на 23 май 2014 г. с 500 белязани лева. Парите са му били дадени същия ден от четирима курсисти като гаранция, че ще вземат при него практическия си изпит по кормуване. През август 2014 г. Грочев получи присъда от 2 години и 8 месеца затвор за вземане на подкупи.
През юни 2015 г. турски шофьор засне как инспектор от ДАИ му иска подкуп на границата. Последва и неговото уволнение.

Отново през лятото на миналата година ДАИ-София започна дисциплинарни проверки на 11 свои служители и още няколко в други градове на страната. Агенцията обяви, че затяга контрола върху работата на служителите си. 
През август Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи. Членовете на групата са служители на Областен отдел „Контролна дейност - ДАИ“ - Стара Загора.  

През ноември отново имаше арести в ДАИ-Хасково. Служители на автомобилната инспекция бяха задържани по подозрение, че са искали подкупи от шофьори на камиони. И четиримата арестувани са работили там от лятото, когато заради корупционни скандали беше сменено и ръководството на отдела. Задържаните са прибирали по 20 евро от всеки спрян товарен автомобил на магистрала "Марица", за да не го проверяват. Двама от тях бяха арестувани по време на дежурство, а другите двама - няколко часа след работа.
На 30 март 2016 г. най-сетне бе арестуван и шефът на ДАИ Цветелин Цветанов за подкупи и издаване на фалшиви книжки.


На 31 март, ден след ареста на Цветелин Цветанов, бяха задържани още 18 негови подчинени, за които има данни, че са извършили престъпления

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки