Да отслабнем с ябълков оцет


14 Април 2016, Четвъртък


Той е истински еликсир на здравето


На пръв поглед ябълковият оцет е твърде специфичен продукт, за да го използваме в качеството му на помощник в борбата с излишните килограми. Диетолозите го препоръчват като очистващо средство с цел да се ускори процесът на отслабване, но все пак в строго дозирани количества. Той има неоспорими предимства, но не е полезен и безопасен, ако не се знаят основните правила за използването му.

Ябълковият оцет съществено се отличава от аналогичните кисели подправки, но само на пръв поглед. Полезността му се крие в неговия състав. Той се получава от екстракт от ябълки и ябълков сок. В процеса на приготвянето му компонентите ферментират, като витамините и микроелементите в изходните ингредиенти се запазват дори след пълното завършване на производствения му процес. Така готовият продукт превъзхожда по ценност даже свежите ябълкови плодове.

В някои бутилки може да се забележи понякога на дъното утайка. Това говори, че не е  подложен на твърде силно пречистване. Съществува и оцет, който е напълно прозрачен – той е дестилиран или пастьоризиран. Специалистите съветват за лечебни цели да се употребява продукта с утайка, тъй като в него са запазени повече ценни вещества от този, който е промишлено обработен.
Ябълковият оцет съдържа много полезни киселини. Аминокиселините в него пък достигат до 16 различни вида. Има и много витамини – А, В и Е, както и микроелементи, сред които се открояват такива като магнезий, калций, натрий, желязо, фосфор и силиций.

Той оказва положително влияние върху здравето на човека. Подобрява храносмилането, способства за ускоряване обмяната на веществата и метаболизма, а също така помага да се разбият липидите и да се изведат от организма. В същото време намалява апетита и отстранява влечението към сладкото, особено ако се спазва строга диета, при която всякакви въглехидрати и захар са противопоказни.
Напитката помага за нормализиране на микрофлората в червата и за отстраняването на натрупаните в тях шлаки и токсини. Тя се приема и като противогъбично и противовъзпалително средство и се явява ефективен помощник в борбата с простудните заболявания.

Продуктът спомага за отслабването. Но за хората, които имат проблеми със стомаха – в частност такива заболявания като повишена киселинност на стомашния сок или язва, този способ не е препоръчителен.
Ако няма такива проблеми, то ябълковият оцет може да се използва в качеството му на ускорител на обмяната на веществата. За целта се препоръчва да се разбъркат 1-2 с.л. от него в чаша топла вода, която се изпива 20 минути преди хранене. Това се прави в продължение на 2 месеца, след което е необходима почивка.

Попадайки в организма в тази концентрация, той активизира разбиването на запасите от подкожни мазнини, а също така спомага за намаляване на калоричността на приетата храна.  Освен това редовната му употреба преди ядене позволява да се контролира апетитът и да не се допуска преяждане. Това става за сметка на още едно ценно свойство на тази напитка – нормализиране нивото на глюкозата в кръвта, което запазва за дълго чувството за ситост, предотвратявайки рязката поява на чувството за глад.

Принципът за употребата на ябълков оцет непосредствено преди хранене е основан също и на „излъгването на стомаха“, когато той малко преди сядането на масата се запълва частично, като по този начин не позволява да се похапне нищо излишно.
Проста работа, но ефект от нея ще има само в случай че менюто се промени напълно в положителна посока. Да се похапват любимите тутманици и мазна калорична храна за вечеря дори при използването на оцетения метод няма да позволи да се сдобием с желаното вталяване.

За да се справим със силното чувство за глад, е необходимо да разтворим в чаша топла вода 1 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед. Напитката се изпива ½ часа преди хранене. Веднага след събуждане също можем да изпием 1 ч.л. оцет, разтворен в чаша вода.
С цел преборване на безсънието, а също и за нормализиране на процесите в храносмилателната система се взима 1 ч.л. ябълков оцет, разбъркан в чаша вода. Но ефект ще има само ако не забравим да вечеряме. На празен стомах този метод е безполезен.

Предупреждения Употребата на ябълков оцет над допустимата дозировка може сериозно да разстрои храносмилането. Освен това тези, които страдат от захарен диабет, следва преди да пристъпят към въпросния способ за отслабване да се консултират с лекуващия ги лекар.
Ябълковият оцет, както и всеки друг, представлява киселина, която може да разруши зъбния емайл. Затова е желателно разреденият продукт да се пие през сламка, а след това устата да се изплакне с чиста вода.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки