Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
08 Април 2016, Петък


Акценти от отбраната, изкуството, кулинарията и зоологията


Държавите масово увеличават военните си разходи

Разходите да отбрана през 2015 г. са нараснали по целия свят. Това се случва за първи път след като през последните четири години преди това се отчиташе тяхното намаляване. На първо място в миналогодишната класация на похарчените в това направление пари остава да е и предишният лидер – САЩ. Русия е на четвърта позиция. Второто място взима Китай, а трета е Саудитска Арабия. Германия е девета.
Проучването е дело на Стокхолмския международен институт за изследвания на света (SIPRI). Установеното от него увеличение на глобалните военни разходи ознаменува смяна на предишната тенденция за съкращаването им. Това се посочва в ежегодния доклад на организацията, който бе обнародван във вторник.

Общо през 2015 г. за военни цели държавите по света са изхарчили 1,471 трилиона евро, което е с един процент повече, отколкото през 2014 г.
По думите на ръководителя на проекта на SIPRI Сам Фриман, от една страна, тези чудовищни военни бюджети са отражение на ескалацията на конфликтите в някои части на планетата, но от друга страна, става видно, че за подобни цели вече се харчат по-малко „нефтодолари“ заради значителния спад в цената на петрола.

Иначе, отчитайки военните конфликти в Украйна и Близкия изток, се вижда, че значително са нараснали парите за отбрана именно в страните от тези региони. В Литва например това увеличение е с 33%, в Полша – с 22 на сто, в Ирак – с 35 процента. Но разходите за военни цели на Венецуела са паднали с 64%.
По-рано експертите на SIPRI установиха и ръст в продажбите на оръжие след 20 поредни години на намаляването им. Понастоящем световните обеми от тази търговия са увеличени с 14 процента спрямо последните пет години.


Търсят в Украйна откраднати в Италия картини

За втори път през последните няколко месеца Украйна попада в международен музеен скандал. Още не са стихнали страстите около заплетената история с откраднатите през 2005 г. 24 холандски платна, за които западните медии писаха, че вероятно се намират в ръцете на батальон на Организацията на украинските националисти, разположен в Донбас, опитал се да ги изтъргува за 50 милиона евро. И ето, че сега „изплуваха“ подозренията, че 17 италиански шедьоври на изобразителното изкуство на стойност 15 милиона евро, изнесени преди половин година от музея Кастелвекио във Верона, вероятно се намират в Одеса.

За кражбата им са обвинени молдованците Павел В. и Анатолий Б., които са домъкнали и скрили в Украйна  похитените от тях картини.
От Италия в Одеса вече са пристигнали двама детективи, които работят по линия на Интерпол. Близък до разследването източник споделя пред медиите, че във вторник италианските следователи са обискирали жилището на роднина на един от апашите, но не са открили там платната. Заподозрените молдованци били засечени от камерите за видеонаблюдение да влизат в сградата със свитъци в ръце, в които би могло да бъдат картините. Съгласно една от версиите, шедьоврите от италианския музей може да са откраднати по поръчка, идваща от Украйна. Друга хипотеза гласи, че платната са попаднали случайно на украинска земя, а поръчителят им е в Русия.

Грабежът в града на Ромео и Жулиета е едно от най-големите музейни престъпления през последните години. Той е извършен на 19 ноември миналата година късно вечерта, като пазачите не са успели да включат охранителната сигнализация. Сред похитените платна са творби на Рубенс и работи на редица именити майстори на четката от епохата на Ренесанса, сред които и „визитката“ на Кастелвекио - „Портрет на момче с рисунка на кукла“, която се оценява на 2 милиона евро. Много ценни са и „Мадоната с двата ангела“ на Пизанело и „Светото семейство“ на Мантеня – всяка една от тях струва по 8 милиона евро.


Ембаргото преобразява руската кухня

Мащабното ембарго, което Путин наложи върху огромна част от вносните продукти като отговор на западните санкции, рязко е променило ландшафта на руската кухня, в която до неотдавна преобладаваха импортните деликатеси – пише тези дни в своя публикация „Уолстрийт джърнъл“.

Както отбелязва изданието, по-рано никой дори не е споменавал за местна руска кухня, тъй като е било прието да се поставя акцент върху „отвъдморските“ съставки и названия. Но ето че в новите условия на кулинарите се наложи кардинално да преразгледат навиците си и в менюто им постепенно са навлезли блюда, забъркани от отгледани и произведени на руска земя продукти, изтъква авторът на статията, цитиран от РИА „Новости“.

Движението за популяризиране на руските хранителни стоки, което тепърва се заражда, засега получава сериозна подкрепа. „Ние произвеждаме всичко, което го има в Европа. Понякога продуктите може да не са чак със същото качество, на преди две години започнахме да обръщаме внимание и на него. „В Европа фермерите се занимават с производството на своята продукция вече стотици години. Дайте ни време и ние ще ги догоним“ - категорична е Мария Златополская, официален представител на кооператива „ЛавкаЛавка".

Повечето московски главни готвачи са успели да намерят с какво да заменят дори най-престижните и най-търсените импортни продукти.
В заключение изданието подчертава, че плюс всичко останало, въведеното ембарго е променило съществено кулинарните обичаи и е дало тласък за популяризирането на простата традиционна руска кухня, вдъхновявайки мнозина ресторанти за гастрономически импровизации на тема стари руски блюда – подчертава изданието.


В Тасмания търсят гледач на вомбат

Рядко срещан щат бе разкрит неотдавна на остров Флиндерс, разположен недалеч от Тасмания – там се търси човек за отглеждането на бебе вомбат (вид местен торбест бозайник). Той ще трябва да се грижи за зверчето, да го гали и гушка, съобщава „Телеграф“.

Малчуганът е спасен от торбата на майка му, която била прегазена от автомобил. Към момента Дерек, както е наречено вомбатчето, тежи само 700 грама. За него сега се грижи Кейт Муни, която е отгледала вече над стотина от тези животинки.

Желаещите да заемат тази длъжност трябва да попълнят онлайн заявление, като крайният срок на конкурса е 16 април. В него може да се включат жители на Австралия, навършили 18 години. На победителя ще бъде платен полетът до Флиндерс от най-близкия за него по-голям австралийски град. А освен това той ще може да вземе и приятел със себе си. На острова те ще прекарат три дни в грижа за животинката.
Вомбатите са тревопасни зверчета, родствени с коалата. Независимо от плътното си телосложение, при необходимост те може да развиват скорост до 40 км/ч, макар и само на къси дистанции.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки