Леща с левурда и пиле на фурна


Леща с левурда и пиле на фурна
01 Април 2016, Петък


Едно ястие в два варианта


Продукти:
400-500 г пилешко месо
1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. накълцан лапад
2-3 стръка пресен лук
1 връзка левурда
1 връзка магданоз
стрък пресен копър
сол, джинджифил на прах, куркума, розмарин
30 г масло
4 супени лъжици олио
половин лимон
150 г кашкавал

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на малки парчета и се овкусява със сол, розмарин, куркума, джинджифил на прах, сока на половин лимон и олио. Оставя се да престои в тази марината от предната вечер, като два-три пъти се разбърква, за да могат подправките добре да проникнат в месото.
Пилешкото се задушава с половин чаша вода, докато стане готово за консумация. Чак тогава към него си прибавя лападът, предварително накълцан на ситно. Оставя се на котлона още 3-4 минути, след което се дърпа на една страна.

През това време в отделен подходящ съд се слага добре измитата леща да поври в три чаши вода. Когато водата остане наполовина, се прибавя и измитият булгур. След 4-5 мин. се добавя и маслото, заедно с малко сол, разбърква се и се оставя да почине 15-ина минути под похлупак.
След което към лещата и булгура се прибавят пресният лук, левурдата, магданозът и копърът. Сместа се изсипва в подходяща тавичка и към нея се добавя пилешкото месо, заедно с бульона, колкото е останал. Допълнително вода не се долива.

Разбърква се и се наръсва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна, докато кашкавалът хване златистокафява коричка.
Тези, които постят, могат да приготвят ястието без месо, но да увеличат количеството лапад или да добавят още една чаша спанак (предварително се задушават с една глава стар лук при това положение, преди да се смесят с лещата и зелените подправки).
Приготвянето на вегетарианския вариант не губи от вкусовите си качества, а предимството му е, че става много по-бързо и лесно.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки