В отговор на вашите въпроси


31 Март 2016, Четвъртък


От доста време косата ми пада. Темето ми вече доста се е оголило. А съм все още сравнително млада жена – на 45 г., и се притеснявам от външния си вид.



Използвала съм различни маски и шампоани, но не виждам ефект. Какви народни средства има за това състояние, които биха могли да ми помогнат да си възвърна самочувствието?

Розалия Генова,
София

Рецепта 1: В скалпа се втрива разтворена в мазнина пепел от изгорени стъбла от лен.

Рецепта 2: 1 чаша черен хляб се залива с 1 л вряща вода. Оставя се да престои 40 минути, след което с получената настойка се измива косата.

Рецепта 3: Смесват се по 1 с.л. мед и сок от алое и 1 ч.л. сок от чесън. Може да се съхранява в стъклен буркан в хладилник. Преди използване се взима 1 с.л. от сместа и към нея се прибавя 1 жълтък, разбърква се добре и се нанася върху скалпа като косата се разделя с гребен. Връзва се кърпа на главата, а върху нея се поставя целофан. Държи се 20 минути. След това косата се измива хубаво. Върху нея се нанася още 1 жълтък и се изплаква. За последното изплакване може да се приготви отвара от полски хвощ, лайка или коприва, като се залеят 3 с.л. от билката с 1 л вряла вода и се остави да престои 30 минути. Преди изплакването течността се прецежда. Това средство се прилага 5 пъти подред при измиването на главата.

Рецепта 4: Един жълтък се разбърква с 1 с.л. водка и се втрива в кожата на главата. След 40 минути косата се изплаква с топла вода.

Рецепта 5: В кожата на главата се втрива сок от лук с коняк и отвара от корени на репей. Приготвя се като 1 част коняк се смесва с 4 части сок от лук и 6 части отвара от репей.

Рецепта 6: В 1 чаша вряла вода се пуска 1 с.л. ситно нарязани шишарки от хмел. Оставя се да престои 30 минути. След това настойката се прецежда и с нея се мие главата 2-3 пъти в седмицата. Курсът продължава 10 процедури. Лечението може да се повтори след 2 месеца. Шишарките от хмел се събират от август до септември, като се изчаква да узреят напълно.

Рецепта 7: Прилагат се лекарствени комбинации от билки и продукти с животински произход. Например 250 г говежди костен мозък се кипва в малко вода и се прецежда. Получената маса внимателно се смесва с 1 ч.л. чист спирт. Главата се масажира с масло от репей, след което се втрива сместа от костния мозък. Взима се една хавлия, която се намокря с гореща вода, изцежда се и с нея се връзва главата. Повтаря се 5 пъти, като хавлията се държи, докато изстине. След това главата се вързва със суха забрадка и така се преспива цялата нощ. На сутринта се масажира още веднъж, след което косата се измива.

Рецепта 8: Смесват се 250 мл кефир или кисело мляко, 1 с.л. суха горчица и 1 жълтък. Преди процедурата главата не се мие. Косата се намазва със сместа и се престоява половин час. Може да се усети леко парене. Ако кожата на главата е много нежна и не може да се стои толкова време с тази маска, се намалява дозата на горчицата. След това косата се измива и се третира с подходящ балсам.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки