В Кресна не искат бежански лагер в района


25 Март 2016, Петък


Стотици жители на Кресна излязоха в началото на седмицата на протест срещу евентуално изграждане на бежански лагер край града.

Автор: Ерол Емилов

Те опънаха 30-метрово знаме пред входа на бившата казарма и заявиха, че няма да допуснат чужденци в района.
Напрежението ескалира, след като се разнесе мълва, че има идея бежанци да бъдат настанени в бившето военно поделение 22360 край село Сливница. В действителност, от МВР не отричат, че са правени огледи в него, но няма официално решение порутената му база да бъде използвана за подобна цел.

По думите на кмета Николай Георгиев, по време на учението „Граница 2016“ министър Бъчварова споделила, че ако има бежански поток към България, то мигрантите ще бъдат настанени именно в поделенията на Петрич и Кресна. Такова решение не е взето – категоричен бе областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
Местните жители обаче са силно развълнувани. „Тези хора идват като завоеватели. Не като бежанци. Идват да завоюват земите ни. Няма да позволим това. Кресна е известна с Кресненско-Разложкото въстание. Не мога да си представя, че след години внучката ми ще носи бурка“, категорична бе Николина, една от участничките в протеста.

„Притеснени сме, защото те не са носители на нашата култура. Те са с друга религия и ни е страх“, откровен е друг от протестиращите, представил се като Иван.
Страстите успокои депутатът от Патриотичния фронт Атанас Стоянов, който на  пресконференция в Благоевград заяви: „Oт това, което имаме като информация от външното министерство и Министерството на отбраната, става ясно, че към настоящия момент държавата няма намерение да приема бежанци и да изгражда бежански лагери в Санданско-Петричкия регион“.

Народният представител направи обаче уговорката, че ако все пак се стигне до такова решение, то депутатите от Патриотичния фронт ще се обявят против него. „Защото районът ни е специфичен – тук хората са темпераментни и с по-гореща кръв и присъствието на чужденци ще доведе до затруднения", категоричен бе той.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки