Отворените от Меркел врати на Европа зейнаха и пред нея


Отворените от Меркел врати на Европа зейнаха и пред нея
Недоволството от миграционната политика на Ангела Меркел става все по-мащабно и категорично
18 Март 2016, Петък


Бежанската политика на германския канцлер е напът да я свали от сцената, както подсказват резултатите от частични избори в три провинции на Германия

Автор: Иван Петров

В неделя се състояха местни избори в три германски провинции, които наблюдателите окачествиха като първи тест за отношението на германците към политиката на канцлера Ангела Меркел на „широко отворени врати“ по отношение на мигрантите. Вотът приключи с драматично поражение за нейната управляваща партия Християндемократически съюз, която загуби в два от районите. Тя бе изместена от лидерското си място от антибежанската политическа формация „Алтернатива за Германия“, която често е сравнявана с френския „Национален фронт“.

За нея на регионалните избори в неделя основно са гласували избиратели на партията на Ангела Меркел като израз на фундаментална критика на политиката на канцлера, заяви в понеделник пред журналисти съпредседателят на „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен.

„Най-големият прираст на гласоподаватели идва от лагера на Християн-демократическия съюз“ - обяви той, като допълни, че за него е неочаквано гласуването за формацията и от страна на Социалдемократическата партия на Германия и на „Зелените“. „Нашите резултати надхвърлят очакванията ни. Получихме повече, отколкото очаквахме“, подчерта Мойтен, добавяйки, че това е „голям успех за демокрацията“. 

Върху резултатите от вота, както единодушно коментират наблюдателите, е повлияла нестихващата и към момента миграционна криза, заради която през есента на миналата година Германия бе принудена да въведе отново паспортен контрол по границите си с другите страни от Шенгенското споразумение.
„Германският канцлер Ангела Меркел получи драматичен удар, след като избирателите дадоха подкрепата си за десни популистки сили на регионалните избори в Германия, възприемани като референдум по спорните й бежански политики“, коментира в тази връзка „Файненшъл таймс“.

За тежкото поражение е спомогнало и съществуващото успоредно с това недоволство и по други въпроси от дейността на коалиционното правителство, сред които се нареждат вяло протичащите реформи в страната, както и позицията на ФРГ във връзка с Еврозоната.
При това, медиите отбелязват поразително високата активност на вота. Избирателните секции са били посетени от почти 13 милиона германци. В Рейнланд-Пфалц в изборите са взели участие около 70% от гласоподавателите, което не е наблюдавано в този регион повече от две десетилетия. Аналогичен ръст на избирателната активност е наблюдавана и в другите две провинции.

Що се отнася до „Алтернатива за Германия“, по мнението на политолозите, това не е партия еднодневка, която е постигнала сегашния си успех единствено заради проблемите с мигрантите. Тя се яви на изборите с комплексна програма и не бива да бъде сравнявана така елементарно с френския „Национален фронт“.  
Анализаторите прогнозират с голяма доза вероятност, че на парламентарните избори в Германия през следващата 2017 г. ще видим една голяма, но слаба коалиция с достатъчно силни опозиционни партии.

Самата „Алтернатива за Германия“, известна със скептичните си настроения относно членството на страната в Европейския съюз, е създадена едва през 2013 г. Сега тя ще бъде представена в половината от 16 федерални провинции и съществено ще усложни образуването на местните правителства, тъй като „традиционните“ германски партии отсега заявяват, че няма да влизат в коалиция с „новобранци“.


Идва краят на „недоучените чиновници“

В предаването „Особена статия“, излъчено на 10 март по телевизионния канал „Звезда“, създаден по инициатива на министерството на отбраната на Руската федерация, видни политолози и историци коментираха, че съдейки по всичко, на Запад вече отминава времето на фалшивите лидери. Настоящите членове на висшите ешелони на власттта нямат нито достатъчно знания, нито политическа харизма, отбелязаха гостите в студиото и дадоха примери на „недоучени чиновници“ като бившия външен министър на Германия Йошка Фишер и сегашния шеф на Европарламента Мартин Шулц, които не са успели да завършат училище. Ангела Меркел пък така и не е приета в Техническия университет, в който е кандидатствала. Но пък вече се носят слухове, че въпреки настъпващия залез на кариерата, като нищо тя може да стане генерален секретар на ООН.

Йошка Фишер например първо започва работа в заводите на „Опел“, откъдето е уволнен. После трупа стаж като шофьор на такси и помощник в книжарница, след което влиза в политиката. Мартин Шулц също е работил извън политическата сцена като продавач на книги. В биографията му като образование се посочва единствено изкаран курс на обучение за книжар. Но дали подвизаването в книжарница е достатъчно да запълни празнотите в знанията?!  
  
Вече става очевидно какво може да се очаква от политици, имащи голяма власт, но нямащи достатъчно знания. Такива необразовани персони пуснаха духа от бутилката и отвориха кутията на Пандора, наводнявайки Европа с иноверци и пришълци с чужда на европейската култура.


Мартин Шулц Председателката на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри след обявяване края на изборния ден на 13 март 2016 г. Снимка: AFP

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки