Държавата е на червено, търсят се спешно още пари


Държавата е на червено, търсят се спешно още пари
Финансовият министър Горанов и премиерът Борисов непрекъснато вземат заеми и после се хвалят с финансова стабилност.
18 Март 2016, Петък


След като раздаваше предизборно пари, сега финансовият министър Владислав Горанов спешно е натоварен да търси нови

Автор: Илияна Христова

Държавата няма пари. Правителството ги търси спешно  – на цената на натоварване на бъдещите поколения и с риск за хаос в страната. Всичко това се случва или при медийно мълчение, или под сервилен музикален съпровод: “Премиерът Борисов се бори с корупцията, орязва привилегиите”. Щеше да е смешно, ако не бе на наш гръб.
Още в началото на миналата година, когато се гласуваше дългова рамка от 16 млрд. лв. за три години, Борисов заплаши, че правителството пада, ако тя не бъде подкрепена. Предложението бе прието, дългът започна да се поема, а после щедро и да се харчи, понеже предизборно следваше да бъде подпомагната ГЕРБ.

Няколко пъти след това правителството се опита да „изтупа чувала” (опити за “реформи” в полицията, БДЖ, по отношение на майки и други социални групи), т.е. да покрие дефицитите.
Но пак не успя. И съвсем естествено сега, през настоящата седмица, бе поет нов заем. За него повечето медии споменаха мимоходом – той е около 2 мрд. евро (3,9 млрд. лв.), реализиран чрез предлагане на еврооблигаци. Заедно с миналогодишната емисия новият външен дълг става  5,1 млрд. евро.

За какво му трябват на кабинета толкова спешно пари? Ето статистиката на финансовото министерство, станала известна отново тия дни: 156 от всичките 265 общини в България са с дефицит. Недостигът е 1,3 млрд. лв.
“Преуспяващата” под ръководството на Йорданка Фандъкова столица е с 570 млн. лв. дълг, Bарна е със 79 млн. лв., Пловдив - с 35,3 млн. лв. и т.н. И понеже тези пари няма как да се покрият от раз, а и държавата се нуждае и от много други средства, нищо чудно съвсем скоро да бъде поет и нов заем – според гореспоменатата дългова рамка през тази година България може да поеме дълг до 5,3 млрд. лв., т.е. най-вероятно сегашната сумата от 3,9 млрд. лв. ще се увеличи.

Точно поради липсата на пари се отлагат и обществени поръчки. През седмицата транспортното министерство стопира процедура за около 50 млн. лв., вкл. и за безжичния интернет, който се с канеше да “прокара” срещу  6 млн. лв. на пристанищата Варна и Бургас.
“Десант” писа още преди месец за тази скандална поръчка, но явно е трябвало да свършат парите в държавата, за да бъде спряна временно.

Нещо интересно – поръчките не се спират, както оповестяват повечето медии, а точно – отлагат се във времето. И ще бъдат възобновени веднага, след като се намерят нужните за тях финансови средства (иначе официалното обяснение на Борисов е, че се чака новия закон за обществените поръчки).
През седмицата премиерът и финансовият му министър Владислав Горанов, натоварен да търси средства, изтупаха още един чувал – премахнаха освобождаването от ДДС и от митнически сборове на почетните консулства.

Падат и червените дипломатически номера, с което Борисов бодро ще рапортува, че се бори с ескортите и привилегиите по пътищата. И никой няма да се сети, че истинската цел на мероприятието е просто събиране на пари.
А помним какво бе покрай местните избори, нали?

Данните пак са официални: 15 млн. лв. извънредни субсидии бяха отпуснати преди вота за метрото и за съфинансиране на няколко европроекта, 500 000 лв. за ремонт на Математическата гимназия в столицата, 8 млн. лв. за Двореца на културата и спорта във Варна, 2 млн. лв. за благоустройство на Велико Търново, 1 млн. лв. - за Плевен. Общо 97 млн. лв. допълнителни пари за общините, а лъвският пай, около 75 млн. лв., бяха за общини, управлявани от ГЕРБ.
Оттук нататък са възможни всякакви лупинги, фокуси и катарзиси от Борисов, само и само да запълва бюджетните дупки, а и да отклонява общественото внимание от тази тема.


Пристанище Бургас. Някой трябваше да му доставя интернет срещу 6 млн. лв! Поръчката не е спряна, а само временно отложена

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MORRISON FINANCE COMPANY
31.07.2016 22:37:17
0
0
Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски кредит, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков
капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини.

Вие в точното място за вашите решения за заем! Аз съм частен кредитор, давам заеми на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Интерес. Моля, свържете се с нас чрез имейл

morrisonfinancecompany@consultant.com

+1 (205) 2877481

Благодаря,
Г-н Morrison Aniems.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки