Кой има право на безплатна винетка


17 Март 2016, Четвъртък


Със сина ми сме съсобственици на лека кола „Лада“. Самият аз съм с призната инвалидност от 88 % и всяка година получавам от социалните служби безплатна винетка.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Сега отново попълних съответните документи за това, но когато ги занесох в службата за социално подпомагане, ми отговориха, че не ми се полага безплатна винетка. Отказът си служителите мотивираха с това, че биха ми я дали, ако съсобственик на колата е съпругата ми.
Доколкото знам, според законите в страната, когато единият от собствениците на МПС е инвалид и е в родствени връзки с другия съсобственик, му се полага безплатна винетка. А нима синът ми ми е по-малко роднина от жена ми?
Имат ли право социалните служби да отказват да ми издадат безплатна винетка в моя случай?

Ценко Василев,
Етрополе

Съгласно чл. 10 от Закона за пътищата, лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.
За да получите винетка, е необходимо автомобилът да е ваша собственост или в режим съпружеска имуществена общност. Следователно във вашия случай единствено вие или съпругата ви, ако автомобилът е придобит по време на брака, можете да се ползвате от тази законова възможност.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки