КЗК в плен на монопола в управлението на парламента


КЗК в плен на монопола в управлението на парламента
В опозиция и в управление... който го може, го може
11 Март 2016, Петък


Изборът на нов състав на комисията, чийто мандат изтече през декември, се отлага за неопределено време

Автор: Борислав Михайлов

Ще има да почакате за нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Мандатът на сега действащата КЗК изтече в края на миналата година. Освен това настоящият председател на антимонополния орган Петко Николов заема този пост вече 13 години. Влизат в сила и нови правила, които изключват възможността за втори мандат – както на председателя, така и на членовете.
Освен това ще отложите във времето и нетърпението си да разберете дали има установен с факти и документи картел при продажбата на горива на дребно и как може да му се изземе почвата под бензиноколонките.

Междувременно – като нагледен пример какво е безвремие – ще чуете десетки твърдения, хипотези и дори откровени спекулации, че и бъдещата КЗК е резултат на задкулисни политически договорки и следователно не може да й се има пълно доверие – нито ако се произнесе, че има картел при горивата; нито ако заяви, че няма такова „животно”; нито дори, ако се самопровъзгласи за хермафродит или дори за травестит, за да се хареса на политическите сили.
При това не става дума за всичките стотици партии, а само за парламентарно представените формации. И дори не за всички от тях, а единствено за Демократи за силна България (ДСБ). А може би даже не за всички членове на тази партия, а за малцината, оформящи „гора от стомана” около Радан Кънев.

Човекът – прокрустово ложе

Надали ще дочакате КЗК със състав, който да се хареса на Радан Кънев, факт. Човекът е в опозиция (и със страшна сила в управлението, дори в управлението на съдебната власт, според премиера Борисов), действа като опозиция, дори блъфира като опозиция – а отсреща му – един само Борисов. Той и премиер, той и лидер на ГЕРБ, той и бивш приятел с Радан, той и заложник на съдружието си с Реформаторския блок, (където ДСБ също е хем в опозиция, хем в управлението) … шизофрения някаква.

За шизофренията като политическа диагноза ще стане дума малко по-късно. Сега говорим за КЗК. При това не за сегашната, а за „нероден Петко”.
На този етап на бъдещата КЗК й се търси само председател, но като цяло спокойно можете да отнесете създаденото с пунт и пластика безвремие към хиксообразната политическа категория „когато му дойде времето”.
Ето и подробности за смразяващия КЗК трилър.

Преди дни Росен Желязков, единственият кандидат за председател на КЗК, си направи самоотвод пред членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. В сряда тя се бе събрала, за да  изслуша 11-те номинирани за членове на новия 7-членен състав на антимонополния орган, който трябва да бъде избран от парламента.
Със своя самоотвод Желязков отложи цялата процедура за неопределено време, тъй като политическите сили трябва да предложат нови номинации за председател на КЗК. На този етап единствено от ГЕРБ бяха номинирали кандидат за председателския пост, а съгласно закона всяка номинация за КЗК се прави за конкретен, посочен в кандидатурата пост. Да не говорим, че след като бившият главен секретар на МС и настоящ съветник на премиера Борисов обяви, че се оттегля, икономическата комисия не довърши с изслушването.

Първо бе гласувано да се случи точно това, после имаше спорове какво е гласувано и кое е правилно, сетне последва 5-минутна почивка (за неформални консултации?), след което имаше прегласуване и с един глас в повече се взе решение, че икономическата комисия няма да довърши изслушването на кандидатите за зам.-председатели и членове на КЗК.
Така вместо да имаме уравнение с едно неизвестно и 6 известни, т.е. преминали препитването кандидати за членове на комисията, получихме пълна лудница, извинете…

Лудите или тези, дето ще луднат, сме ние. Иначе парламентарната процедура ще си върви както и в други подобни случаи, например с инспектората на ВСС, който бе избиран няколко години от няколко поредни парламента.
В политиката, както и в журналистиката, особено важен е въпросът „Защо?” или ако щете – „По чия заповед?”. И често нещата са като в народната приказка –

„По заповед на щуката!”

В понеделник, чак в Брюксел, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов реагира гневно на изявление на лидера на ДСБ Радан Кънев, който изрази съмнение в обективността на процедурата и заяви, че постовете в бъдещия състав на КЗК са предварително разпределени като следствие от задкулисни политически договорки между парламентарно представените сили.  В отговор Борисов постави диагноза „политическа шизофрения” и ето как описа симптомите.

„Аз не мога да разбера, от една страна, ДСБ дали са в РБ. Ако са в Реформаторския блок по споразумение, те са част от управлението. В същото време, изкушени от партийните субсидии, които получават и от властта, една част от тях много изгодно се опитват да се правят на опозиция и да се явяват едва ли не морални стожери на обществото. След като г-н Кънев и ДСБ, и Гражданският им съвет не желаят и дезертират от това да правят предложение и да участват в избора за председател на КЗК, питам защо партия ГЕРБ трябва сама да понесе тази отговорност?! Затова съм възложил да намерят законов начин ГЕРБ или да прекратят процедурата, или да не участват. Тогава ще блесне цялата истина, че г-н Кънев обслужва БСП и ДПС”, заяви Борисов пред българските журналисти, отразяващи извънредния Европейски съвет в Брюксел.

Формално председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не се вслуша в искането на Борисов и обяви, че ГЕРБ не може да взима еднолично решение, когато е формирано парламентарно мнозинство от четири партии.
На практика обаче, със самоотвода на Росен Желязков нещата се случват точно така, както поиска премиерът Борисов. И за пореден път се потвърждава, че и в този парламент, също както по времето на Борисов-1, има монопол във вземането на решения.

Буквално монопол, а не примерно картел, съставен от подкрепящите управлението политически формации. Решенията какво да се случи в парламентарната група на ГЕРБ се взимат в Министерския съвет еднолично от премиера Борисов, спускат се – понякога дори по телефона или чрез посредничеството на медиите – както в случая с участието на ГЕРБ в избора на нов състав на КЗК, а за нас остава консумирането на театъра. Или ако щете – по-нататъшно вникване в механизмите на упражняването на властта.
В случилото се с отлагането, а на практика – в блокирането на процедурата по избор на нов състав на КЗК, има поне един парадокс.

Той обаче не е в това, че опитният юрист и вещ администратор Росен Желязков изпълни с брилянтна техника поръчката на Бойко Борисов, щедро отреждайки на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ролята на защитник на парламентаризма и демокрацията.  Парадоксът е, че с всичко случило се – нареждането на Борисов, самоотводът на Желязков, гласуването до дупка в икономическата комисия, докато се постигне заповяданото спиране на процедурата – на практика се налива вода в мелницата на Радан Кънев, който не спира да говори за задкулисни политически договорки и дори за мафия в упражняването на властта… съществена част от която е и партията на Кънев.

Думи срещу думи

Ето част от думите, с които Росен Желязков обяви оттеглянето на кандидатурата си за председател на КЗК.
„Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка“, обясни той. След което изтъкна, че КЗК е независима и поставянето под съмнение на нейния състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията.

„Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам, че оттеглям участието си в избора на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата“, заяви още Желязков.
А ето и поводът за тези думи, както и за гнева на премиера Борисов, отекнал от Брюксел до София, т.е. твърденията на Радан Кънев.

„ГЕРБ направиха договорка с ДПС за новия формат на КЗК. Те в момента се правят на ощипани. Аз ги бях предупредил много отдавна какво ще стане. Разговарял съм лично с Бойко Борисов по тази тема, и то преди да излезем в опозиция. Казах му, че ние няма да участваме в разпределянето на КЗК. Натискал съм и Цветан Цветанов, но той ми отговаряше да не бързаме, а да изчакаме местните избори. Това си имаше цел. Те направиха договорка с ДПС, с БСП, с хората на Христо Ковачки за комисията. Ако бяха разкрили тези договорки преди изборите щяха да видят сто и кусур кмета на куково лято”, заяви Кънев в едно тв студио.

Между другото, най-цветист бе следният коментар, изречен от Румен Петков:
„Зоологическият ентусиазъм на Радан Кънев, когато не може да раздава коматите, показва, че за него далавера е онова, в което той не участва. Премиерът Борисов, по стар народен обичай, от чужбина загатна, че може да се отиде към преразглеждане на цялостната процедура по правилата, критериите и технологията на избор на КЗК. Създаваме една лоша практика. Този мандат на КЗК е отточен с повече от година и тук възниква въпросът дали не е съзнателно това, за да изпълни определени поръчки КЗК и да удовлетвори определени интереси, били те икономически или политически”.
Забелязахте ли? Румен Петков праща Радан Кънев в зоопарка, за да върне назад във времето съмненията на Кънев и да попита сегашната КЗК работи ли по поръчка или да?

Анализирай това
Надали ще дочакаме КЗК със състав, който да се хареса на Радан Кънев, това е факт. Човекът е в опозиция (и със страшна сила в управлението, дори в управлението на съдебната власт), действа като опозиция, дори блъфира като опозиция – а отсреща му – един само Борисов. Той и премиер, той и лидер на ГЕРБ, той и бивш приятел с Радан, той и заложник на съдружието си с Реформаторския блок (където ДСБ също е хем в опозиция, хем в управлението)… шизофрения някаква.



За протокола
Поне за протокола е редно да видим кои са участниците в конкурса „7 от 11". Освен Росен Желязков (оттеглил се) от ГЕРБ са номинирали за член на КЗК Георгица Стоянова. От БСП Лява България имат две номинации – депутатът Кирил Добрев и Анна Янева. От Реформаторския блок са издигнали Красимир Витанов.
Патриотичният фронт е номинирал заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Кандидатурата на ДПС е Пламен Киров, който доскоро беше конституционен съдия. АБВ са издигнали Николай Илиев.
Номинирани за членове на КЗК са още и Стамен Гърбелов, Калина Павлова и Кирил Дойчинов.

Между другото, но не последно по значение място, ден преди заседанието на парламентарната Комисия по икономика и туризъм Българският институт за правни инициативи (БИПИ) в отворено писмо остро възрази срещу опитите на парламента да изключи неправителствения сектор, медиите и обществото от възможността за гражданско участие в процедурата по избор на КЗК.
Става дума за нарушените процедурни правила за избор на КЗК (раздел II, т.3), които указват тридневен срок от датата на публикуване, в който НПО и медии могат да изпращат становища или въпроси до икономическата комисия на парламента.

„На практика парламентът не изпълнява този срок, с което лишава граждани и организации от участие в процедурата" се казва в становището на БИПИ. И се заключава, че "невъзможността на граждани да осъществяват макар и минимален мониторинг на избора на състава на КЗК, чиято дейност засяга цялото българско общество, е категорично доказателство за предрешеност на избора."
Който всъщност все така е ситуиран някъде в безкрайното бъдеще…


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки