1,5 милиона лева за застраховане на селско-стопанска продукция


1,5 милиона лева за застраховане на селско-стопанска продукция
08 Март 2016, Вторник


Бюджетът за 2016 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при  застраховане на селскостопанска продукция ще е 1.5 млн. лева,


реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.
Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, както и срещу други неблагоприятни климатични инциденти, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица.

За прилагането на схемата Фондът е изготвил указания, включващи изискванията на нотифицираната и одобрена от ЕК схема за подпомагане. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в съответния отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 30 септември, а срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е до 16 декември 2016 г.
Общият бюджет за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие на схемата (2015-2020 г.) е 21 милиона лева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки