Сътвориха мандала за съживяването на България


Сътвориха мандала за съживяването на България
Светлинната арт инсталация върху повърхността на „Елбур“
07 Март 2016, Понеделник


Мистична рисунка грейна върху едно от Седемте рилски езера

Автор: Веселин Максимов

Любители на планините разпространиха през изминалата седмица новина, впечатлила хиляди българи. Точно по това време на годината, когато красотата на Седемте рилски езера е прикрита под сняг и лед, върху най-емблематичното от тях (можете да не се съгласите) изгря спираща дъха рисунка във формата на изящно вписани един в друг концентрични кръгове.
Погледната отвисоко, своеобразната мандала много прилича на загадъчните фигури, които се появяват тук-там из житните ниви по цялата планета. Оказа се, че този път тя не е дело на необясним космически разум, а на група гениални българи.

Те са творци от цялата страна, пожелали да останат анонимни (което ги прави още по-достойни за уважение). Събрали се в края на миналия месец, обединени около идеята да направят невиждана досега светлинна инсталация върху езерото „Елбур“ в Рила. Близки до идеята на учението на Петър Дънов, те твърдят, че сътворената от тях мандала е посветена на вътрешния мир и хармония у човека и изразяват твърдата увереност, че подобни проекти могат да сближат хората от целия свят и да провокират творческото им начало само в името на доброто.

Неизвестните съзидатели на светлинното шоу са уверени в новото възраждане на България и казват, че творят в името на мира и обединението. Нестандартните им идеи са плод на продължителни медитации и интуитивно следване на вътрешните им импулси. Стремят се да живеят здравословен и осъзнат живот. Те са на мнение, че мирът е тясно свързан с вътрешния покой на човека, който се появява след медитация, а този покой се изразява чрез творчество – в конкретния случай огромна рисунка върху снега.

Вълшебната им мандала неслучайно е разположена върху замръзналото Второ езеро от Седемте рилски. Самият учител Петър Дънов е избрал за лагер на Бялото братство именно „Елбур”, което означава „Бог е силният“, и е обяснил на тези стремящи се към нов свят човешки същества, че този малък воден басейн отговаря на нисшата област на астралния свят и че може да бъде наречено „Езерото на изпитанията“.
През последните години всички участници в Лятната духовна школа са станали свидетели на тревожното заблатяване на „Елбур“.

По-отдадените на идеята смятат, че това е станало заради прекомерния търговски интерес от хилядите туристи, идващи край него и замърсяващи го с празните си мисли и чисто физически – с разнообразни битови боклуци.
„Ако кристалната вода на това свещено езеро започва да се превръща в блато, това не означава ли застой в духовния живот на човека, пренасищащ се с чувства, лишени от нужната чистота и святост. Ние, хората, сме направили езерото такова, защото то попива и приема нашата същност и нашата астрална форма – кода на духовното ни постижение.

Това не може особено да ни зарадва”, са написали дъновистите в интернет страницата си. И припомнят, че воден от инерцията на старото, човекът забравя, че същността на водата и на живота, роден от нея, са движението, устремът и чистотата.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки