Тръгна второ дело за радикален ислям


Тръгна второ дело за радикален ислям
Заради снизхождението на Темида такива като Ахмед Муса са за трети път подсъдими. Този път – за пропаганда на „Ислямска държава“
04 Март 2016, Петък


14 апологети на „Ислямска държава” в Пазарджик вече са в съдебната зала

Автор: Михаил Янков

Факт е – поне според държавното обвинение, че религиозни водачи, призвани да проповядват словото Божие, са загърбили дълга си и са се поставили в услуга на дявола, доколкото тероризмът е дяволско дело, а групировката „Ислямска държава” го олицетворява.
Един български имам – Ахмед Муса, за трети път е изправен пред съда за противозаконни действия, вкл. с антидържавна насоченост и проповядване на радикален ислям. Този човек учи българските мюсюлмани, че християните са подпалки за ада, привлича за свои съучастници други имами, не се спира вече повече от 10 години.

Толкова за верската страна на съдебния процес в Пазарджик, започнал на 25 февруари и отложен след второто заседание на съда за 12 март. Подсъдими са 14 български граждани, сред които е и споменатият вече Ахмед Муса, който има осъдителна присъда по предишния процес за проповядване на радикален ислям, известен като „Делото срещу 13-те имами”.
По това дело Муса бе признат за виновен за участие в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями" и антидържавна дейност, а присъдата му бе потвърдена и на втора инстанция.

Този път той ще трябва да отговаря и за прокламиране на тероризъм в най-чистия му вид. Надали може да има друго определение за съзнателното, планирано и целенасочено пропагандиране на идеите на терористичната групировка „Ислямска държава” (известна и с абревиатурите ИДИЛ и ДАЕШ). И докато в световен мащаб срещу ДАЕШ се бори международна коалиция с участието на САЩ и Русия, то на родна почва обвинението е поверено в ръцете на жена – прокурор Недялка Попова, а председател на съда е Кристина Пунтева.

От обвинителния акт става ясно, че и този път имамът Ахмед Муса е проповядвал непрекъснато сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза. И понеже вече живее в средата на второто десетилетие на ХХІ век, то проповедите на Муса звучали не само в молитвени домове, но се разпространявал и чрез видеоклипове по интернет, вкл. в социалните мрежи. В тях Муса призовава към война с друговерците и възхвалява “Ислямска държава”. Установено е още, че в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна, Сърбия и Турция, на които помогнал да заминат за Сирия, за да се присъединят към бойците на ДАЕШ.

Пред Темида е изправена нелегална организирана престъпна група, участниците в която бяха арестувани при мащабна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 г., проведена едновременно в три области – Пазарджик, Пловдив и Смолян. И този път сред обвиняемите има жена – Александрина Ангелова, която е родена в Силистра, но живее в смолянското село Старцево.

Останалите обвиняеми са пазарджиклиите Ангел Симов – Айри, Светослав Манчев – Зекерия, Стефан Александров – Сюлейман, Орхан Бързак, Веселин Стефанов – Вайдин, Райко Кърталов – Ремзи, Рангел Илиев – Малкият Ремзи, пловдичаните Ерджан Смаил, Александър Иванов – Банго и Йосиф Минчев – Юсню, както и жителите на Асеновград Ненко Щерев – Яшко и Стефан Димитров – Тефик.
За сведение на читателите, които не следят пълзящата ислямизация в редица български общини, посочените трети имена не са мутренските прозвища на българите, изкушени от идеите на ДАЕШ, а техните ислямски имена, различни от записаното в личните им карти и в регистрите на ГРАО.

В първия ден от процеса в Пазарджик имаше някакъв шанс делото да мине по съкратената процедура, което освен всичко друго означава и признаване на вината срещу минимална присъда, която не може да бъде обжалвана на втора инстанция. Това обаче не се случи, защото само двама или трима от подсъдимите бяха готови на такава сделка, а в случая бе необходимо съгласието на всичките 14 подсъдими.

Този процес ще бъде наблюдаван с особено внимание както от представителите на някои финансирани от чужбина НПО, обявяващи себе си за защитници на човешките права, така и от стотиците други едноверци или просто съграждани на подсъдимите, които и този път демонстрираха внушително присъствие в градинката срещу съдебната палата в Пазарджик. Причината е, че обвинителният акт бе връщан три пъти за отстраняване на процесуални пропуски, вкл. и от състав на Апелативен съд-Пловдив.
Това дава основание на мнозина да прогнозират оправдателни или леки присъди, както бе в случая с делото срещу 13-те имами, където прокуратурата поиска, а съдът произнесе само една ефективна и две условни присъди.

На страниците на „Десант” вече е коментирано, че подобно снизхождение на Темида към хора, обвинени в антидържавна дейност, показва или неумението да се събират годни за пред съда доказателства (което е факт), или твърде ниски наказания в действащия Наказателен кодекс, или необяснимо снизхождение, което създава в Муса и последователите му чувство за безнаказаност.
Резултатът е налице: Ахмед Муса за трети път е подсъдим, а идеологическото му „развитие” преминава през радикалния ислям, за да се стигне до пропаганда и агитация в полза на терористите от „Ислямска държава”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки