Преяждането от картелните цени на горивата е съпоставимо с източването на КТБ


Преяждането от картелните цени на горивата е съпоставимо с източването на КТБ
04 Март 2016, Петък


КЗК обяви с половин уста очевидното и остави главоболията за следващия състав на антимонополната комисия

Автор: Борислав Михайлов

Имаме две новини за картелите в България. По-новата се отнася за малко по-стари събития. Във вторник Върховният административен съд потвърди окончателно решение на КЗК за разкриване на картелно споразумение при доставката на самолетни билети за държавната администрация.

Съдът потвърждава наложените санкции на „Бългериан ВИП Травъл” ООД - 47 280 лв. и „Хорнит” ООД - 48 480 лв. Според съдебното решение сходствата в ценовата оферта на "Юпитър Травел" АД („Астрал Холидейз”АД) не са достатъчни за установяване на участие на дружеството в картел с другите две ответни дружества.

Първото решение на КЗК по казуса е от 2012 г., с което се установява картел между участници в обществена поръчка или т. нар. нарушение тръжна манипулация. Обществената поръчка с възложител министъра на финансите е за сключване на рамков договор с шест дружества за доставката на самолетни билети за служебни пътувания в страната и чужбина. Прогнозната стойност на поръчката е 30 милиона лева.

Следва проверка на КЗК. Анализът на ценовите предложения установи по отношение на трима от участниците, че ценовите им оферти в голямата им част са напълно идентични (до третия знак след десетичната запетая). И тримата участници получават винаги еднакъв брой точки за класиране до третия знак след десетичната запетая. Санкцията на тази компания, наложена от КЗК, беше в размер на 2 818 800 лв. След решението на ВАС глобите са общо 95 760 лева.

Дали ще го усетят като ухапване от комар или решението на ВАС ще изиграе своята превъзпитателна и законодисциплинираща роля? Въпросът може да се зададе и по друг начин – да виждате в просълзените очи на шефовете на споменатите фирми да лети самолетче или корабче някакво да плава?

Подхлъзнати по наклонената плоскост на отлагането

По-старата новина от КЗК е свързана с по-нови подробности от родния пейзаж. Където, както разбрахте току-що, държавата е била петимна да я излъжат със самолетни билети на обща стойност над 30 млн. лева, но не било писано. Нейсе!
По-важното е, че на 25 февруари КЗК призна с половин уста за съществуването на картелно споразумение между някои от големите фирми, търгуващи с горива, и постанови  образуването на производство за установяване на евентуално извършени нарушения  от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД, както и за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

За неизкушените от материята на Закона за защита на конкуренцията – чл. 21 визира злоупотреба с монополно и господстващо положение.
В това си решение КЗК е твърде предпазлива, много закъсняла, умерено беззъба и малко като наборен войник пред уволнение – нашата свърши, да я мислят следващите. Което е така и в преносния, и в буквалния смисъл на думата, тъй като до края на пролетта Народното събрание трябва да избере нов състав и ръководство на антимонополната комисия.

Тогава най-вероятно за пореден път ще чуем един познат до болка напев, многократно изпълняван от сегашния състав на КЗК – разследването на картелно споразумение при търговията с горива е дълга и сложна процедура, за чието изпълнение са необходими години и т.н.
Добре поне, че отправната точка звучи разбираемо и дори достоверно.

Диагноза или направление за специалист

От КЗК констатират, че се забелязва идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД, отличаваща се с продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики - картелни споразумения.
Добро утро, Минке, както казват селските зевзеци, когато някой признае нещо очевидно и очевадно.

А сега да видим какво (още) е видяла КЗК в Лукойл?
По отношение на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия, информират от КЗК.
И дори най-учтиво предполагат, че дружеството може би извлича „допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната, особено предвид специалното му положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива в България”.

И за да не обвините напразно КЗК в пропускането на някоя публична тайна от явното битие на търговията с горива, комисията установява също така „наличието на административно-правни бариери пред доставчиците на горива на националния пазар, свързани с функционирането на данъчни складове в страната, тъй като  условията за отварянето на такъв склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.
Които „Лукойл” си има – и като налични данъчни складове, и като капитал за отварянето на нови…

Излъжи ме с милиарди, нека ме боли

Знаете ли по какво си приличат всички употребени и пропъдени от властта министри? Започват да казват истини – понякога всеизвестни, друг път неудобни – и така кандидатстват за нов кредит на обществено доверие, необходим за поредния мандат.
Помните ли какви неща говореше Мирослав Найденов, като го напъдиха от Министерство на земеделието и от партията дори. Нищо, че после се завъртя като фурнаджийска лопата и пак любвеобилно полегна под самуна с марка ГЕРБ…

Но истината е ценна, дори когато излиза от устата на употребените и унижените.
Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, коментира в поредното тв студио, че в огласеното предположение на КЗК за наличие на картел между 7 големи фирми при продажбата на горива няма нищо, което експертите да не обявяват от години.
По думите на Трайков, от 2012 г. държавата си затваря очите за случващото се на пазара на горивата и ситуацията „брутално се е влошила”, защото се е стигнало до цени с 30% по-високи от средните за Европа.

С натрупването през годините това е едно КТБ, пресметна Трайчо Трайков. Според неговите изчисления санкцията за компаниите, участвали в картелно споразумение, трябва да е около 100 млн. лв. за всяка година, за която се докаже, че са се договаряли. „Глоби ще има, ако КЗК си свърши работата“, изтъкна Трайков.
Стана буквално като при Владимир Илич Ленин: Днес е рано, а утре ще е късно. В смисъл, че на сегашното КЗК му изтече времето, а проверката изисква още от този артикул, докато на бъдещото КЗК още не му е дошло времето, което от своя страна дава време (извинете, за повторенията!) на заподозрените в картел да си оправят нещата. Както и да си доплетат кошницата. А дори и да си коригират цените по вироглавия Веселин Марешки, за когото ще стане дума по-нататък.

Та говорехме за някакви си 100 млн, което изглежда внушително като предполагаема глоба, преди да бъде обжалвана на всички възможни инстанции. Спомената бе и някаква предполагаема стойност на преяждане от продажбата на горива на картелно съгласувани високи цени – колкото от КТБ.
И тъй като при банката отидоха едни 2,5 – 3,5 млрд. лева само във Фонда за гарантиране на влоговете, а косвените щети от функционирането и срутването й като пирамида са много по-големи, то и при горивата става дума за милиарди.

С ишиас от вятъра на промяната

Премиерът Борисов побърза да поздрави КЗК с решението, видя го като следствие от „решителните действия на правителството” и го нарече „вятър на промяната”.
Ако вятърът на промяната не стане буря – с бързи и тежки решения – няма да има промяна на цените на горивата, коментира на свой ред Веселин Марешки, собственик вече на две бензиностанции, продаващи горива на неприлично ниски цени. А скоро „заразата Марешки” ще стигне до София, Пловдив и др. градове, обещава бъдещият кандидат-президент и настоящ борец срещу петролното статукво.

Марешки резюмира много точно направеното от КЗК. По думите му, към момента има само съмнения за господстващо положение. Бизнесменът припомни, че за една от компаниите има данни, че продава извън страната горива на по-ниски цени. „Такъв случай имаше и с лекарствата. Това е безобразно спрямо българския потребител”, обобщи аптечно-петролният бос.
Така е. За момента има само прогноза, че се очаква вятърът на промяната да задуха по бензиностанциите и някъде да падат цени, а другаде – покриви. Междувременно Борисов прати цялото премиерско войнство по бензиностанциите в половин България – полиция, ДАНС, данъчни, метролози, финансово разузнаване, тайни и явни агенти на служби и контролни инстанции.

И какво се оказа, мамка му и бензиноклонка?! Спрени от продажба са 29 000 литра некачествени горива. Констатирани са броячи, манипулирани в полза на търговците, както и вечните електронни „джаджи”, използвани за манипулиране на данните, подавани в реално време към НАП.
Намерени са доказателства и за едно НЛО, но без извънземните. На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти.

А може би някой плаща дори и данъците на тази бензиностанция?...
Така е като задуха вятърът на промяната. Понякога става чудо, в други случаи се сезира КЗК, по изключение се появява някой като Марешки, а най-често обичайните заподозрени действат на принципа, че всяко чудо е за три дни.
Икономиката, глупако!
Някога го бе казал президентът Бил Клинтън, при това не в разговор с Моника Люински.
Скъпите горива спъват икономиката и карат участниците в картелни споразумения да страдат от преяждане. Също като в случая с КТБ…

Анализирай това
По отношение на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия, информират от КЗК.
И дори най-учтиво предполагат, че дружеството може би извлича „допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната, особено предвид специалното му положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива в България”.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки