А можехме да имаме и по-добра съдба


А можехме да имаме и по-добра съдба
Княз Владимир Черказки
03 Март 2016, Четвъртък


Планът за провеждането на Руско-турската война е разработен от генерал-лейтенант Николай Обручев,

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

по-късно произведен в генерал-адютант. В него се предвижда главният удар да бъде насочен в Централна България и след преминаването на старопланинските преходи  военните действия да се пренесат  в Тракия, да се превземе Одрин, а накрая и Цариград.
Това е една много правилна постановка за водене на войната. С нея се цели пълно съкрушаване на Османската империя, освобождаването и създаването на голяма българска държава и овладяване на Проливите от Русия, което да й осигурява свободен излаз в Средиземно море. Този план е утвърден от император Александър ІІ.

Правителството на канцлера Александър Горчаков обаче има доста по-различни разбирания за целите на войната. Основното в тях е да се запази престижът на Русия като защитник на християните на Балканския полуостров, а за това, че няма да се постигне в пълна степен освобождаването на всички българи, да се обвинят Англия и Австро-Унгария.

Така се стига до първата голяма грешка във водената от руската дипломация политика и тя се отразява върху действията на генералите. Руските войски обезателно е трябвало да влязат в османската столица и тогава да се подпише не Санстефански, а Цариградски договор. Обяснението, че това не е станало поради заплахата на Англия да се намеси във войната, е необоснователно. Англия може да участва само с флот, но при положение че руските войски са в Истанбул, той няма никакви шансове да направи десант.
Генерал Тотлебен пише рапорт до императора, че 10 батареи са напълно достатъчни, за да не се допусне влизането на английски флот в Мраморно море. Съвсем друга е щяла да бъде позицията на Русия, ако по време на Берлинския конгрес тя преговаря от статуквото на присъствието на нейни войски в Цариград.

Втората голяма грешка на руската дипломация е, че се поддава на натиска на Англия и Австро-Унгария. И двете империи са против сключения Санстефански договор, но имат различно мнение за неговата ревизия. По необясними причини руската дипломация избира по-лошия за България вариант, като приема английския план, а не определено по-изгодния за нея австро-унгарски. Дунавската империя изразява съгласие за по-голяма България (между Черно море и река Вардар и от Дунав до Бяло море), докато Англия е за малко васално княжество между Дунав и Стара планина.

В резултат на водените предварителни преговори на Берлинския конгрес през юни-юли 1878 г. Русия остава без съюзници и приема почти без никакви възражения наложените  под диктата на Англия решения. Тя обаче получава желаните от нея териториални придобивки в Бесарабия и Кавказието, докато Санстефанска България е жестоко орязана.
Един от последните твърди защитници на българската кауза – граф Игнатиев, предлага на Македония да се даде статут като този на Източна Румелия – автономна област с местно самоуправление и християнска милиция без присъствието на турски войски, сякаш предвиждайки, че по този начин, както това става през 1885 г., и тя по-лесно ще се присъедини към княжеството, но неговата идея не се възприема и дори не се предлага за обсъждане на Берлинския конгрес.

Малко известно е, че княз Владимир Черказки, който е определен за имперски комисар  на България в периода на Временното руско управление и се надява, че ще бъде избран за неин монарх, предлага това управление да бъде със срок от 5 или 6 г., през който да разполага със 70-хилядна руска армия. С нея той смята чрез пълзяща инвазия да създаде автономни български владения в Македония, Беломорска и Одринска Тракия.
По принцип неговата идея е одобрена от великия княз Николай Николаевич, има и принципната подкрепа на императора, но за съжаление княз Черкаски умира на 3 март 1878 г. – в деня на подписването на Санстефанския договор, а заедно с него умира и идеята му.
Така нереализираният Санстефански договор остава неосъществен блян на българите.


Патриотичен календар

3 март 1878 г. — Русия и Османската империя подписват прелиминарния (предварителен) Санстефански мирен договор, с който се слага край на войната и де факто се създава Третата българска държава. Национален празник на България

3 март 1886 г. — След приключване на Сръбско-българската война между България и Сърбия е сключен Букурещкият договор

4 март 870 г. — На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква

6 март 1911 г. — Българското книжовно дружество е преименувано в Българска академия на науките

6 март 1938 г. — Започват изборите за 24-то Народно събрание в България, в които за пръв път гласуват и жените

6 март 1945 г. — Българската армия започва Дравската операция

8 март 1857 г. —  На този ден жените от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Чества се като Международен ден на жената

9 март 1230 г. — Българският цар Иван Асен II разбива войските на епирския деспот Теодор Комнин в Битката при Клокотница

9 март 1985 г. — Протурски терористи извършват атентат във вагона за майки с деца във влака Бургас-София, взривявайки го в района на гара Буново, при който загиват 7 души


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки