Как да забавим хода на биологичния си часовник


17 Февруари 2016, Сряда


Аминокиселините неслучайно са наричани „първоизточник на живота“


Кой ли не иска да удължи младостта си?! Кой не мечтае да запази стройната си фигура?! Кой не би желал винаги да има позитивна настройка?! За да постигнем всичко това, могат да ни помогнат аминокиселините.

Повече от половината необходими на човешкия организъм киселини се синтезират в черния дроб, но те може и да се окажат недостатъчни, както и тези, които си доставяме от храната. Стресът, инфекциите и процесът на стареене може да нарушат синтеза на необходимите вещества, което води до изтощение, нарушено зрение, снижаване на умствената и физическа активност. Как да се защитим от дефицита на аминокиселини?
Да видим първо какво представляват те. Аминокиселините биват наричани „първоизточник на живота“. Те се образуват от белтъците.

В нашето забързано ежедневие често посягаме към сандвичите, хамбургерите, бързите закуски и пр., които са с високо ниво на прости въглехидрати и мазнини, а белтъчините обикновено не достигат. Покрай тях в рациона на съвременния човек присъства твърде много захар и всевъзможни сладкарски изделия, което също води до дефицит на протеини.
Първите симптоми за недостиг на аминокиселини може да бъдат намаляване на апетита, уморяемост, апатия, опадане на косите и влошаване състоянието на кожата.

Дори незначителният дефицит на тези жизненоважни съединения може да провокира извличането им от мускулната тъкан, тъй като е необходимо да се поддържа работата на мозъка и сърцето. И ето че следствие на това възниква изтощението и апатията.
Някои аминокиселини забавят процеса на стареене, затова хората над 40-годишна възраст следва да отделят особено внимание на продуктите, съдържащи белтъчини, които ще им помогнат да се поддържат дълги години в добра форма.

Една от тези аминокиселини е пролинът, който организмът използва за изработването на колагена, явяващ се „строителен материал“ за кожата, костите, връзките и сухожилията. Можем да си го набавим от яйцата и млечните продукти.
Тирозинът пък е аминокиселина, от която зависи доброто настроение и работа на мозъка. Това вещество кара хипофизата да изработва хормона на растежа, който е заслужил заради своите качества названието „хормон на младостта“. Той намалява тревожността и повишава либидото. Естествени негови източници са млякото, бадемът, авокадото, бананите, яйцата, фъстъците, тиквените семки и сусамът.

Незаменимата за децата аминокиселина аргинин с възрастта започва да се изработва в незначително количество. А нейните свойства не са ни излишни и в зрелостта. Една от главните му функции е поддържането на детеродните функции при мъжете. Но това вещество е необходимо не само на силната половина на човечеството. Децата и отслабналите след заболяване хора имат много висока потребност от аргинин, тъй като той спомага за зарастването на раните, за образуването на колагена, стимулира имунната система, нормализира теглото, а също така участва в изработването на хормона на растежа.

Аминокиселината метионин пък проявява способността да намалява нивото на холестерина. Тя притежава и мощни антиоксидантни свойства. Изследванията показват, че метионинът оказва благоприятно въздействие при лечението на болестта на Паркинсон, а също така възстановява тъканите на черния дроб и бъбреците. Това е най-малко разпространената аминокиселина и може да бъде получена от продуктите, богати на протеини. Най-добрият й източник е нетлъстото месо. В растителните продукти (фъстъци, бобови) това вещество е от 5 до 10 пъти по-малко, отколкото в продуктите с животински произход. Нужно е обаче да се знае, че когато е в излишък, метионинът се превръща в хомоцистин, който влошава състоянието на сърдечноболните.

Друга аминокиселина, която има изразен ефект срещу стареенето, е тауринът. Присъщите му свойства са много разнообразни – той не само защитава главния мозък и забавя стареенето му, но и предотвратява развитието на аритмия, спомага за намаляването на телесната маса, подпомага имунитета и участва в синтеза на други аминокиселини. Най-добрият източник на таурин е рибата, но от него има и в млечните продукти. Смята се, че хората, които напълно са се отказали от консумацията на животински продукти, попадат в рисковата група за развитие на дефицит от това важно за организма вещество.
Като цяло в храната се съдържат много аминокиселини, но невинаги можем да си набавим нужната дозировка само от нея. Затова спортистите и тези, които се възстановяват след тежки заболявания, приемат така наречените „спортни“ аминокиселини – за мускули, за растеж и пр.

Въпреки че тези препарати се продават в аптеките и не се явяват лекарства, те имат различни противопоказания. Така например, ако страдате от нарушения в обмяната на веществата, по-добре е максимално да балансирате своето хранене, отколкото да приемате аминокиселинен комплекс. Особено нежелателно е такива добавки да се взимат при бременност, тъй като не са им правени широки изследвания и никой не може да предскаже какво ще е въздействието им върху развиващото се в утробата бебе.
Единствено на по-зрелите хора, които водят здравословен начин на живот и нямат сериозни проблеми със здравето си, препаратите с аминокиселини могат да помогнат да удължат младостта си.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки