Приеха предложените от ПФ промени в Закона за научните изследвания


Приеха предложените от ПФ промени в Закона за научните изследвания
12 Февруари 2016, Петък


В четвъртък, 11 февруари, Народното събрание прие на второ четене изменения в Закона за насърчаване на научните изследвания,

Автор: Десант

предложени от народните представители от коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ през миналата година.
На първо място, депутатите промениха името на нормативния акт и той вече ще се нарича Закон за научноизследователската дейност. Основната новост в него е, че управителят на фонд „Научни изследвания“ вече ще се избира след конкурс, а не както е досега – да се назначава от министъра на образованието. Дефинират се и понятията „млад учен“ и „постдокторант“.

Ден по-рано, на 10 февруари, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ бяха отхвърлени предложенията на народните представители от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, Димитър Байрактаров, Борис Ячев и Искрен Веселинов във връзка с промените в Закона за регионалното развитие (ЗРР). Патриотите настояха съществуващата единна информационна система за управление на регионалното развитие и пространствено планиране да бъде запазена, но колегите им не се вслушаха в аргументите им. 

„За пореден път депутатите от тези партии доказаха, че се водят от лични и корпоративни интереси, а не от интересите на обществото и избирателите им. Промените в ЗРР щяха да прекратят порочната практика, водеща до несъразмерно големи публични инвестиции в едни региони за сметка на други. През последните три години средствата, усвоени от ЕС за Южна България, възлизат на 6,7 млрд евро, а за тези за Северна България са три пъти по-малко – малко над два милиарда евро. Това е сумата, която пък е усвоена за същия период само от един град – София“ – заяви след излизането си от пленарната зала народният избраник от ПФ Димитър Байрактаров.

Пред камерите на телевизия СКАТ той изтъкна още, че за следващия планов период от бюджета на Оперативна програма „Транспорт“ например не са предвидени никакви средства за инвестиции в пътната мрежа или за ремонт на жп трасетата в Северна България. „Всичко това води до обезлюдяването на региона, в който през последните десет години населението е намаляло с 12 процента“ – обобщи депутатът от патриотичната коалиция.

След заседанието на Народното събрание в сряда председателят на парламентарната група на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов обърна внимание, че депутатите от родолюбивата формация са сериозно разтревожен от забавянето на следващия етап от строежа на оградата по границата ни с Турция.
„Предстои да се изгради още 57 км от защитното съоръжение, но не е проведена обществена поръчка нито за проекта, нито за доставчици на строителните материали“ – отбеляза Валери Симеонов, като подчерта, че на фона на несекващия приток от нелегални имигранти вече нямаме никакво излишно време за бавене.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки