Таксиметровият картел падна, но не и без бой


Таксиметровият картел падна, но не и без бой
Полиция се опитва да усмири таксиджийските страсти във Варна
05 Февруари 2016, Петък


Жителите на морската столица видяха колко хубаво нещо е конкуренцията, когато я има

Автор: Илияна Христова

От седмица таксиметровите компании във Варна карат на драстично по-ниски цени – 60 стотинки на километър дневна тарифа, вместо досегашните 79 ст.; 65 през нощта, вместо 85. Но причината не е в поевтиняването на бензина и дизела, както информираха повечето медии. Жълтите коли се движат на газ.

Причината е в появата на нова фирма, която просто реши да си намери пазарна ниша. Събитията във Варна показаха колко хубаво нещо е конкуренцията, стига да я има. Както и че досегашните цени са били картелно поддържани, без значение на разходите – просто таксиметровите босове са се били разбрали да ползват високи тарифи.
Сега, в новата ситуация, всички дружно решиха да ги смъкнат – това означава, че и при ниските цени пак са на печалба. Просто досегашната е била “съдиране на кожи” от клиентите.

Всъщност 60-те стотинки за километър пробег е минималната цена, определена в община Варна. На минимални тарифи от години са такситата в Пловдив (0,65 лв.). Щом в Града под тепетата може евтино, значи и във Варна може.
Пробивът на новия играч не дойде лесно. Случи се “со малко кютек”, “со малко тарикатлък” - в разбъркан вариант.

Основният пазар на таксиметровите услуги във Варна от 6-7 години е поделен между три големи централи. Малко преди Нова година обаче едната от тях се “разтресе” от вътрешни раздори, мениджърите се изпокараха и разделиха, а един от тях основа собствена компания. За да спечели клиенти, той обяви цена от 60 стотинки за км пробег. Не мина и без познатата хватка – лого и телефонен номер, почти идентични с “централата майка”.
Новата фирма заработи преди около 2 седмици. Стотици таксиметрови шофьори от другите централи обаче се ядосоха. В един хубав януарски ден шефът на новата фирма бе обсаден от “бакшиши”, после - бутан, ритан, блъскан и бит.

След което бабаитите направиха шествие пред сградата на общината с надути клаксони. “Няма да позволим на трима да изядат хляба на три хиляди”, рекоха безсрамно таксиметрови синдикалисти.„Ще чупим, трошим и блъскаме”, крещяха гневно те. Старите босове обаче усетиха, че  манифестациите им изиграха лоша шега – направиха реклама на дъмпинговата фирма.
Община Варна от своя страна нищо не можеше да предприеме, защото новият играч не нарушава пределните тарифи. Следва да се отчете също и че нападнатият мениджър издържа на боя.

Така три дни по-късно службата по метрология във Варна бе обсадена от “бакшиши” – този път не за да бият някого, а да пренастройват апаратите на 60 стотинки.
Конкуренцията триумфално си проби път, макар в комично-бабаитски балкански вариант.
От всичко това печелят, разбира се, потребителите. Остава да се запитаме какви ли щяха да са истинските цени на стотици стоки и услуги, ако нямаше картели и монополи, мафия и олигарси.


Междувременно повече от месец вече аптекарят Веселин Марешки поддържа ниски цени на бензиностанцията си във Варна. Дизелът е под 1.50 лв., а масовият бензин А 95 се продава за около 1.65. Това принуди и други търговци на горива да свалят цените, средната стойност за страната падна с около 20 стотинки. 

Марешки твърди, че големият оборот му позволява да продава евтино и обеща да отвори бензиностанция във всеки областен град. Той сезира и Комисията за защита на конкуренцията  - да провери има ли картел в бранша. Всъщност с пробива си Марешки доказа, че наистина е имало картел. Именно съглашателството на фирмите в бранша бе причината горивата да не поевтинеят дълго след като паднаха цените им на световните пазари.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки