Боб в глинен гювеч на фурна


05 Февруари 2016, Петък


Вкусно и здравословно, от българската кухня


Продукти:
½ кг зрял боб
½ кг лук
3 скилидки чесън
2 супени лъжици червен пипер
олио или зехтин
сол
пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Бобът незаслужено се причислява към „простите“ манджи, като по този начин се принизяват и хранителните му качества. Първо, това изобщо не е вярно и второ, приготвянето на зрял фасул съвсем не е лека задача. Стига само да споменем задължителното предварително накисване и изхвърлянето на поне две води (при това трябва да се издебне и точният момент). По-опитните домакини знаят, че това е единственият начин бобът да не дразни и да не предизвиква подуване на стомаха след ядене.

За изпълнението на тази рецепта важно условие е фасулът и лукът да са еднакво количество. И още нещо – при нея не се използват никакви други подправки, освен описаните по-горе. Изключени са дори и традиционните чубрица и гьозум. След процедурите киснене, миене и изхвърляне на първа (някои хвърлят и втората) вода бобът се оставя да ври, но се внимава да не се свари напълно.
Лукът се реже на едро, във формата на полумесеци. Слага се в подходящ съд и се задушава до пълното му омекване. Когато остане на мазнина, към него се добавя и червеният пипер. Запържва се съвсем леко и се дърпа от котлона.

В глинен гювеч се изсипват прецеденият боб и задушеният лук. Посолява се на вкус. Към тях се прибавят три счукани скилидки чесън. Долива се вода от тази, в която е врял фасулът. Ястието не бива да става рядко, но да не е и прекалено гъсто.
Гювечът се слага във фурната за около половин час. Пече се без капак. Ястието може да се приготви и в индивидуални гювечета.
При поднасяне се поръсва с пресен магданоз.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки