Нерде Ямбол, нерде Стамбул


Нерде Ямбол, нерде Стамбул
Ахмед Тевфик паша в парадно облекло
27 Януари 2016, Сряда


При входа на ямболската Ески джамия три малки колонки с метална оградка около тях бележат гроба на Исмаил Хакъ паша (1796-1876), спасил българската махала Каргона

Автор: Хараламби Баев

от сеч и разорение при потушаването на Априлското въстание през май 1876 г.
Той бил кримски татарин, син на Мирза (т.е. благородник) Мустафа от столицата на Кримското ханство Бахчесарай, и като генерал от кавалерията командвал османските войски на територията на днешна Южна България. Живеел в с. Кабиле, където имал чифлик от 4000 уврата (декара), с кория, воденица с два камъка, две лозя, зеленчукова градина, каменен плевник и 5 стаи за ратаите.

Съпругата му Гюлшина била дъщеря на кримския хан Ахмед Герай. Двамата сина на пашата – Рифат (или Рифаат) и Ахмед Тевфик, получават европейско образование и заемат видни управленски места в Цариград и високи дипломатически постове в много европейски столици.
Особено знаменателен е възходът в служебната кариера на родения на 11 февруари 1845 г. в Ямбол Ахмед Тевфик. Той гради кариера като османски пълномощен министър в три от балканските столици: Цетина (Черна гора), Белград и Атина, а по-късно и в главните градове на Германската и Руската империи – Берлин и Санкт Петербург.

На 31 януари 1909 г. пада правителството, в което Тевфик е външен министър. Впрочем, и тогава османското външно министерство си остава „в ямболски ръце“, понеже е поето от неговия брат – Рифаат паша. На 31 март обаче в Цариград избухва ислямистки метеж срещу младотурската власт и Тевфик отново дотрябва. Този път той се озовава едва ли не на самия връх на османската управленска пирамида, като над него остава само султанът Абдул Хамид II – на 1 април 1909 г. ямболлията става садразам (т.е. велик везир или министър-председател). До края на дългата си политическа кариера той още на два пъти ще стига до този пост на втори човек в империята.

Първото Тевфиково премиерство трае едва до 22 април 1909 г., когато младотурците победоносно влизат в Цариград. На мястото на компрометиралия се с поддръжката на ислямисткия метеж султан Абдул Хамид II те поставят брат му Мехмед V Решад, а Тевфик е изпратен за посланик в Лондон.
За родната ни история първото премиерстване на Ахмед Тевфик паша има отношение с подписването на 6 април 1909 г. на българо-турския протокол, с който Османската империя официално признава обявената на 22 септември 1908 г. наша независимост.

Може би е ирония на историята, че като османски външен министър през септември 1908 г. Тевфик паша дава повод на България да провъзгласи въздигането си от васално княжество в независимо царство, а по време на краткото му садразамстване през април 1909 г. българската независимост е и официално призната от Османската империя.
И още една любопитна подробност: в правителството на ямболлията Тевфик външен министър все така си остава брат му Рифаат и именно той подписва от османска страна споменатия протокол от 6 април 1909 г.

Ето какво отбелязва по този повод във в. „Пряпорец“ от 5 октомври 1923 г. подписалият протокола от българска страна министър Андрей Ляпчев: „Министърът на външните работи Рифат паша, отличен дипломат, трепереше от страх как ще се яви пред младотурския парламент с една спогодба, която накърняваше турската гордост и свеждаше до нула младотурската самонадеяност. Той отлагаше и отлагаше подписването, докато един ден се видях принуден да свикам на среща в неговия апартамент... посланиците от Съглашението (Русия, Франция и Англия)... Те изненадаха пашата, комуто аз предложих – да подпише или да откаже... Пашата подписа, подписах и аз“.

От своя страна Ахмед Тевфик остава османски посланик в Лондон до началото на Първата световна война (1914-1918). При едно негово пребиваване в Цариград през 1913 г. Ахмед Тевфик и брат му Рифаат са помолени по ямболска линия от архимандрит Паисий Пастирев, председател на Цариградската българска църковна община (чиито родители след Освобождението са закупили имоти в Ямбол от наследниците на Исмаил Хакъ паша), да съдействат за започване на мирни преговори между България и Османската империя, тъй като империята - победителка в Междусъюзническата война от 1913 г., около месец високомерно разиграва българските пратеници за водене на тези преговори. Тевфик и Рифаат явно са се застъпили преговорите най-сетне да започнат и така се стига до подписването на Цариградския мирен договор между България и Османската империя от 16 септември 1913 г.
Както се вика: „Нерде Ямбол, нерде Стамбул!".


Патриотичен календар

22 януари 1878 г. — Открити са първите български пощенски станции в Свищов, Велико Търново и Габрово

22 януари 1905 г. — Поставено е началото на трудовото законодателство в България с приемане на Закон за защита на женския и детския труд

23 януари 1904 г. — Приет е Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово” (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски")

24 януари 1878 г. — Град Карнобат е освободен от турско робство

24 януари 1944 г. — Англо-американската авиация извършва бомбардировки над Враца и селата Кунино (Врачанска област) и Беглеж (Плевенска област), при което загиват общо 124 души.

25 януари 1879 г. — Основана е Българска народна банка

25 януари 1935 г. — С указ на цар Борис III е създадено Българско национално радио

27 януари 1878 г. — Освободени са Добрич и Омуртаг

28 януари 1998 г. — Открита е първата отсечка на Софийското метро


Гробът на Исмаил Хакъ паша в ямболската Ески джамия

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки