Как да отворим консервната кутия


Как да отворим консервната кутия
Збигнев Бжежински още преди години предвиди огромна част от крайно мрачната картина на днешния световен безпорядък
14 Януари 2016, Четвъртък


Както гласи един стар виц – упътването е вътре в нея



В началото на 90-те години на миналия век на български език излезе книгата „Извън контрол“ на един от теоретиците на конвергенцията Збигнев Бжежински. Тя бе остро предупреждение за ролята на САЩ в световния геополитически, а и социално-философски пъзел. Нещата, които тогава разтревожиха един от най-умните антикомунисти, се претвориха днес в тежка обърканост за Северна Америка.
Всепризнатият политолог се оказа пророк. Той предвиди огромна част от крайно мрачната картина на днешния световен безпорядък, като обвини собствената си велика държава във всепоглъщащ хегемонизъм и заслепено несъобразяване с бъдещите опасни реалности. Една част от неговото произведение третираше и неизбежно разрастващия се тежък сблъсък с ислямизма.

Професорът, бивш съветник по националната сигурност в екипа на Джими Картър, подреди около десетина опасности за САЩ, ако не се направят спешни външни и вътрешнополитически корекции. Почти нищо не бе взето под внимание и днес с книгата си Бжежински се явява истински предвестник на предапокалипсиса. Самоконтролът във всички области  на щатските претенции не се осъществи. Напротив, разраснаха се метастазно.
Бжежински, колкото и да е обвързан с тайните на световната политика, зовеше за бърз самоконтрол и самоограничаване в името на окуцяващия световен мир. Апропо, книгата е отлично четиво за всички политици, политикани и стоящите зад тях мултинационални икономически мастодонти.

Ни най-малко не съм захласнат по експанзионизма на Русия и други държави, поддали се на манията за възвръщане на бившето величие. И ми е ясно, че зловещите икономически сили няма да позволят що-годе трайно успокоение на света, докато ги тресат собствената им алчност и месиански фикс идеи.
Но и обясненията за всесилната конспиративност на дирижирания хаос ми се виждат малко инфантилни. Все пак всички самообявили се властелини и техните тайни поръчители в историческата сянка са обикновени смъртни същества, които в своята маниакална езотерична представа се виждат като вечни господари. Сега те се чудят как да излязат от лавинообразния хаос, без да загубят нищо и без да се откажат от неправомерните си печалби, които могат да ги затрупат с кървавата си същност.

Тоталната световна манипулация е налице, но тя е останала вече почти без резерви за импровизация и прикриване. Ще стане нещо като „хитрата сврака - с двата крака". Защото върхушката на световната мултиплутокрация е душевно болна - дави я някаква финансова булимия и идиотски си мисли, че някак си в задъхана забрава ще прескочи страха от смъртта.
Без всякакви етнически пристрастия, ще дам един елементарен пример за рикошет на хитростта. В едно древно еврейско въстание бранителите се затварят в крепост, но настава непосилно време. Защитниците решили да подкопаят отвътре стените, да излязат тайно и диверсионно да разрушат абордажните кули и стенобитните машини на обсадилия ги противник. Получило се обаче така, че от това яко дълбане стената поддала и се срутила, врагът нахлул в крепостта и я превзел.

Този пример е като метафора на бумеранговия откат във всички направления на световните ненаситни надлъгвания за надмощие и патологични свърхпечалби, разбира се.
Дойде и Новата 2016 г. Надали има основание да не се продължи по старому. Включително и за много незначителната поради нейното несамоуважение България. Може само да се надяваме, че  нездравият разум по някакъв утопичен импулс ще влезе в по-дълга ремисия и ще забави и без това неизбежния край. А това минава единствено през морала на страха от Бога.

Страхът, който тресе обаче богатите, е от друго естество – да не загубят имането си.
По много проблеми имат да мислят повелителите на света. Те ми напомнят следния виц – някакви старейшини със затруднена креативност се събрали около една консервна кутия, стояли около нея, докато един от най-старшите попитал: „Как да я отворим?". „Упътването е вътре!“ – с откривателски апломб изревали останалите.

Тодор Бакърджиев,
Русе


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки