Бивш министър ще съживява земеделското изложение в Добрич


Бивш министър ще съживява  земеделското изложение в Добрич
Последното изложение бе изключително семпло откъм участници и посетители
08 Януари 2016, Петък


Идеята е да се изгради нов комплекс за експозиции и форумът да стане целогодишен

Автор: Пламен Николов

Модерен експозиционен център ще изграждат в Добрич с цел съживяване на селскостопанското изложение, с което градът се гордее в последните десетилетия. Панаирът в столицата на Златна Добруджа всъщност е известен отдавна – описал го е още Йовков в разказа си „Добрич”.
През последните години обаче изложението „Селското стопанство и всичко за него” неудържимо губи позиции и авторитет. То се организира от Акционерното дружество „Добрички панаир”, създадено през 1993 г., в което съдружници са Община Добрич, „Бялата лястовица” АД и „Зърнени храни” АД, известно със съпричастността си към групировката ТИМ. Общинското участие е 40 %.

Изложението набра скорост и в края на първото десетилетие на този век всяка есен в Добрич се изсипваха стотици български и чуждестранни изложители. Посетителите на изложението пък брояха десетки хиляди. Рекордът бе през 2009 г., когато участниците бяха 350 от 15 държави. Оттогава насам броят им започна да пада главоломно.
На последното изложение бе ударено дъното – едва 85 фирми се представиха в столицата на Добруджа. Чуждестранното участие бе маркирано от няколко фирми от Румъния, Турция и Гърция. Панаирът бе толкова постен, че в трите дни едва събра няколко хиляди посетители.

Основната причина за отстъплението на „Добрички панаир” е човешкият фактор – след смяната на изпълнителния директор назначената на шефския пост Звезделина Иванова така и не успя да убеди крупните производители на селскостопанска техника и земеделските стопани, че панаирът в Добрич ще им бъде полезен.
Липсата на организация, бедната (та дори изцяло липсваща) съпътстваща програма, както и хаотичният подход на ръководството доведе до чувствителен отлив на изложителите.

Така се стигна до ситуацията на изложението в Добрич тази година да участват производители на сладкарски изделия, ножари и съвсем малко реални представители на аграрния бизнес. Показателно е, че в последните 2-3 години от Земеделското министерство не обърнаха никакво внимание на изложението – явно има сериозна причина и последното му издание не бе почетено с присъствието дори на заместник-министър.

Допълнително масло в огъня наля преместването на панаира от комплекса „Простор” на околовръстния път и изтеглянето на времето за провеждането му непосредствено след края на жътвата. Всички тези неблагополучия облагодетелстват конкурентното изложение „БАТА Агро” в Стара Загора, което с всяка изминала година привлича все повече посетители.
Подобна е ситуацията и с другите изложения на „Добрички панаир” – Борсата за семена и посадъчен материал и „Пчеломания”. И при тях броят на изложителите намалява с всяка изминала година, но с по-умерени темпове, вероятно заради липсата на конкурентни специализирани изложения.

Тежката ситуация с „Добрички панаир” и явната неспособност на ръководството да спре залязването му принудиха новия кметски екип в Добрич да търси други пътища за съживяване на експозицията, явяваща се от изключително значение за добруджанския град, претендиращ да е един от аграрните центрове в земеделска страна като България.
Тъкмо навреме дойде и инвестиционното предложение на Асоциацията на земеделските производители в България, чийто председател е бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов, ексдепутат от Добричкия избирателен район. Асоциацията предложи създаване на съвместно акционерно дружество, в което Общината да влезе апортирайки терен от 40 дка в бившата резиденция на Тодор Живков. Същият имот бе вкаран в капитала на “Добрички панаир” АД именно с цел изграждане на изложбен комплекс, но идеята не стигна до реализация.

Земеделската асоциация се ангажира с намирането на инвеститори, които да вложат необходимите средства за изграждането на комплекса. По предварителни разчети той ще струва около 2,8 млн. лв. Предвижда се създаването на 80 постоянни работни места. По време на строежа на комплекса и при организирането на изложения (идеята е това да се случва целогодишно) ще се разкриват и допълнителни работни места.
Замислено е бъдещият комплекс да разполага с многофункционална зала и обособени изложбени площи със съпътстващата ги инфраструктура. Венцислав Върбанов призна, че при първоначалните обсъждания за домакини на проявата са били обсъждани и други градове, но изборът паднал върху Добрич заради традициите му на селскостопански център и неговото стратегическо разположение.

Общинските юристи вече обмислят как Общината да прекрати участието си в „Добрички панаир”, а добричките общински съветници дадоха зелена светлина за идеята и сформираха работна група, която на сесията през януари трябва да представи доклад за стойността и перспективите за реализация на инвестиционното предложение.
Амбицията на кметския екип е първото изложение в новия комплекс да бъде организирано още тази есен.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки