Поклон пред паметта на Христо Ботев


Поклон пред паметта на Христо Ботев
08 Януари 2016, Петък


На 6 януари България отбеляза 168 г. от рождението на великия поет революционер


На 6 януари – денят, в който цялата страна отбеляза 168 години от рождението на един от най-великите българи – Христо Ботев, родолюбците от НФСБ отдадоха почит на гениалния поет революционер.
Пред бюст-паметника му в Борисовата градина в София венци и цветя поднесоха заместник-председателите на „Национален фронт за спасение на България“ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, областният координатор на партията в София Силвия Трендафилова, представители на телевизия СКАТ, десетки симпатизанти и привърженици на НФСБ и жители на столицата.

„Христо Ботев е един от малцината българи в многовековната ни история, успял да вплете в едно думите с делата си. Той е символ на българската духовност, род и родина, език и култура. Той живя само 28 години, но тринадесет от тях се скита немил-недраг в чужбина с мисълта, че Родината трябва да бъде освободена. Ботев е наше знаме, пример и пътеводна звезда“, подчерта Данчо Хаджиев и призова и народните представители да бранят българските интереси с ботевски плам и всеотдайност.

„Не искаме от тях саможертва, а просто да си вършат работата“ – уточни той.
Пламенно слово пред събралите се патриоти произнесе и Силвия Трендафилова. „Ботев е доказателство, че за да работиш за България, трябва да имаш не само мисъл, но и сърце за Родината и нейните болки. Любовта на великия поет към Отечеството е излята в неговата гениална поезия. Животът на Ботев и делото му трябва да ни бъдат пример в днешните предизвикателни времена, когато страната е подложена на редица заплахи, като наплива към нашите граници от незаконните мигранти от ислямските държави“, заяви Трендафилова.

Националният фронт отбеляза светлата годишнина и в Бургас. Лидерът на родолюбивата формация Валери Симеонов, заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов, народният представител Христиан Митев, общински съветници от НФСБ и „Средна европейска класа“ в Бургас, както и журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант” поднесоха цветя и венци пред паметника на големия поет и безстрашен войвода в Приморския парк на морския град.
Десетки граждани също уважиха събитието и преклониха глава пред делото на великия революционер.

„Приносът на Христо Ботев и неговото творчество е изключително важен фактор във формирането на българската душевност. Още повече нараства значението на неговите стихове от факта, че са създадени в епохата на турското робство, когато българинът се е занимавал основно със своите битови проблеми и липсва цялостно изграденото национално самосъзнание на нашия народ. Доказателство за това е, че Апостола на свободата Васил Левски е имал в своето тефтерче преписано стихотворението

„На прощаване“. Ботев има заслуга и за издигането на основните стълбове на българския патриотизъм и национализъм през Възраждането. Прочутото превземане на парахода „Радецки“ и опитът за вдигане на въстание в Северозападна България от Ботевата чета през пролетта на 1876 г. са широко отразени в тогавашната преса в Западна Европа. Това е повлияло много на Великите сили да вземат решението за освобождаването на България, което е реализирано от Русия“, заяви Валери Симеонов.

Заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов отбеляза, че трябва да следваме примера на Ботев и Левски и в наши дни. „Ботев е една от великите български личности през Възраждането, които са поставили основата на родолюбието със силни и огнени слова. Тяхната отдаденост на Родината и борбата за нейната свобода са пример не само за нас, но и за бъдните поколения, които ще бъдат възпитавани в любов към Отечеството. Вечна да бъде паметта на Ботев и всички възрожденци, които са ни създали и благодарение на които България я има и днес“, подчерта Касабов.


Десетки членове и симпатизанти на НФСБ в София отдадоха почит на делото на Христо Ботев пред бюст-паметника в Борисовата градина Венец пред бюст-паметника на Ботев е Бургас поднесоха лидерът на НФСБ Валери Симеонов (вдясно) и заместник-председателят на родолюбивата формация Валентин Касабов

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
11.01.2016 19:02:30
0
0
Христо Ботев е бил правнук на хайдути от четата на Калифер войвода,който е действал ок.17 век в Калофер и Стара Планина.Ботев нее могъл да бъде смирен даскал и безлично дае гледал народните страдания под турско робство.След ,като е произнесъл реч срещу турци и чорбаджии в родният си град Христо е отишъл хъш в Букурещ-столицата на Влашко.С вестниците си Дума на бълг.емигранти и Будилник е призовавал бълг.народ за въстание ср.турската робия.На 17 май 1876 год.с чета от ок.200 бунтовници от Влашко те завзели австрийския параход Радецки,който стоварил бълг.четници в с.Козлодуй на път за Враца,кадето по писма на врачански революционери-въстанието е щяло да избухне.Но туй били хвалби на идеалисти-турските власти струпали големи военни части и башибозук около Враца и не във всяко село имало пушки.Във Враца имало опит за бунт въстанници стреляли няколко пъти във въздуха,но дошли турски сили и местните бунтовници се разбягали в цивилни дрехи-след тях турците сякли с ятагани де,когото срещнат-паднали убити 33-души врачани.В тежките битки на Милин камък над Враца от вътрешни разногласия в четата на,каде да се спаси тя в Сърбия или да се иде в опожареното Панагюрище,че да се вдигнело ново въстание,което било фантазия-Хр.Ботев бил за спасение в Сърбия-чентик-враг на Ботев го убил от няколко метра с изстрел.Захари Стоянов е писал-От четата убиха Ботев,зада му запушат устата.Христо Ботев нее щял да даде в свободна България български управници да крадат от държавната хазна,от тая Ботева честност се страхували някои нечисти ботеви четници,които искали да окрадат хазната на бъдеща своб.България.На 20 май Ботев загинал от незнаен куршум на свой,но името му е било и ще бъде велико.[bluescreen][bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки