Растенията, които приличат на части от човешкото тяло


28 Декември 2015, Понеделник


Природата ни насочва кой от нейните дарове за какво може да ни помогне


Широко разпространение е мнението, че когато човек вземе да се разболява, трябва да почне да се храни повече от нормалното, за да може по-бързо да се справи с болестта. Това обаче, оказва се, е погрешен подход. По-правилно би било да остане поне 24 часа само на вода (или прясно направени сокове), за да може организмът да пренасочи енергията си към справянето с болестта, отколкото да я хаби за храносмилане.
След тези 24 часа лечебно гладуване е най-полезно захранването да се извърши не с друго, а с плодовете на растения, които наподобяват засегнатия от болестта орган. Ето някои от тях.

Доматът. По форма и цвят той буквално прилича на човешкото сърце. Също като него той е червен и е разделен обикновено на две „камери“. Съдържа голямо количество калий, който е важен за балансирането на електролитните процеси в организма, а липсата му може да доведе до нередовен сърдечен ритъм.
Консумацията на домати действа благотворно и за снижаване стойностите на кръвното налягане, както и за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL). Поради всичко това консумацията на червения зеленчук е от изключително значение за поддържане на добра сърдечна дейност.

Орехите. Без затруднение може да се определи, че ореховата ядка наподобява човешкия мозък. Тя съдържа 60% ненаситени мазнини, а особено ценна е омега 3 мастната киселина.
Известно е, че орехите са идеалната храна за поддържане на остър ум. В състава им влиза още желязо, крайно необходимо за транспортирането на кислород до всяка клетка и за нормалното функциониране на нервната система.

Богатият витаминозен (С, А, Е, В група) и минерален (магнезий, желязо, калий, фосфор, йод) състав на тези ядки ги превръща в една от най-ценните за организма ни храни.
Морков. Когато е разрязан напречно, морковът наподобява много човешкия ирис. А се знае, че това е една от най-полезните за зрението храни.
Съдържа в голямо количество витамините А и С, които са антиоксиданти и предпазват клетките от стареене, неутрализирайки агресивните свободни радикали. Бетакаротинът пък е онази съставка на моркова, която е полезна за зрението. Липсата му би могла да доведе до кокоша слепота.

Достатъчното количество от този витамин предпазва очите от сухота и от вредните ултравиолетови лъчи. Консумацията само на един морков на ден може значително да подобри състоянието на зрението и на кожата.
Грозде. Гроздовите зърна поразително напомнят кръвните телца. Те имат свойството да защитават организма и да го предпазват от инфекции и гъбички. Този плод подобрява кръвообращението, спомага за пречистване на кръвта и извличане на токсините.
Богат е на калций, силиций, йод, арсен и др. Добър източник е и на витамин С.
Боб. Бобът по формата си прилича на бъбрек. И неслучайно – той е известен със своето диуретично действие. Затова се препоръчва именно при бъбречни и чернодробни проблеми.

Той още е и ценен източник на фибри, които помагат за понижаване нивото на кръвната захар и ястията от него са много подходящи за включване в диетата на диабетиците.
В него се съдържат също така витамини от В-групата, които понижават концентрацията на хомоцистеин в кръвта, високите количества от която са индикатор за повишен риск от инфаркт и инсулт и нанасят поражения върху нервната система. В боба се откриват още магнезий, желязо, фосфор и цинк.

Патладжанът не трябва да се консумира от хора с храносмилателни смущения или чернодробни проблеми. От друга страна, той съдържа мощен антиоксидантен комплекс  - витамини А и С, които предпазват клетките от стареене и имат антитуморен ефект. Богат е и на минерални вещества -  цинк, калций, магнезий, калий, селен и др., затова е полезен и за костите, и за прочистване на бъбреците.

Крушата съдържа също витамините Е, С и А, както и малки количества от В-група. Ценното при нея е това, че включва в състава си ценни фибри и помага при запек, депресия и затлъстяване, както и за нормалната работа на панкреаса. Съдържа още микроелементите цинк, мед, желязо, фосфор, магнезий, калций, калий. Крушите подобряват кръвообращението и метаболизма, полезни са за костите и регенериране на клетките.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки