Гриша Трифонов вече пее на небето


Гриша Трифонов вече пее на небето
Гриша Трифонов
21 Декември 2015, Понеделник


Сигурно в дует с Пламен Ставрев

Автор: Веселин Максимов

Eто така, улисани в политическата злоба на деня, измислената злободневка на телевизионните глупости, представени като „риалити шоута“, малко българи чуха за кончината на един човек, написал силни и хубави думи и изпял прекрасни и докосващи сърцето песни.
На 24 ноември след дълго и мъчително боледуване на оня свят се пресели Гриша Трифонов. Всички, които са наясно с неговия живот и творчество, може да спрат да четат дотук. Следващите няколко реда са за тези, които слабо го знаят или само са чували за него.

Аз не го познавах лично и никога не съм го срещал. Само съм чел негови неща и съм го слушал. За напълно непосветените – негова е великолепната музика към „Лятото“, станала популярна с аранжировката и изпълнението на неговия добър приятел Пламен Ставрев.
Не един и двама техни съратници са сто процента сигурни, че в момента двамата са образували дует там, на небето, и в момента пеят заедно и пишат заедно нови текстове на легендарни песни. Жалко е само за нас, че няма как да ги чуем.
Роденият на 20 септември 1955 г. Гриша Трифонов, освен чудесен поет, беше в основата на много изгряващи „млади надежди“, но не по оня досаден начин от социализма, с тупане по рамото и високопарни фрази, а с приятелско „побутване“ към повече смелост и весело намигване „Браво, ставаш“.

Последното съм чувал от благодарни търсачи на рими, останали му фенове за цял живот. Не зная дали е уместно с усърдие на счетоводител да изброявам какво напечатано, изсвирено и изпято е останало след него, но някак чувствам, че трябва.
Подписът на Гриша Трифонов стои под общо десет книги поезия и проза. Той е основоположник на фестивала „Поетични струни“ в родния си град Харманли.
Няколко полици не могат да съберат литературните награди, които е печелил със своя талант: "Южна пролет", "Георги Братанов", "Изворът на Белоногата", "Златен ланец"… Популярен и обичан в десетки български градове, откъдето е минал през житейския си и професионален път. Във Велико Търново беше особено обичан и харесван заради поезията и музиката си.

Преди време чух един умен мъж да нарича Гриша Трифонов и Пламен Ставрев „Последните Ренесансови хора“. След това каза, че всеки плач и тъга тук са напълно неуместни.
Защото няма как те да са умрели, а са както винаги около нас. И просто не ги виждаме. Ето нещо от Гриша Трифонов, а всичко останало можете сами да намерите и да прочетете.

Ще го запомните завинаги, това е повече от сигурно:
„Това ми е последната България. Последната.
Не ми остана шепичка народ
след всичките велики преселения,
не ми останаха коне – последният лежи на хребета
и рие все по-бавно каменния сняг.
Това ми е последната България.
Разселвах се. Населвах. Поселявах.“


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки