И във Варна изникнаха абсурдни велоалеи


И във Варна изникнаха абсурдни велоалеи
Велоалеите във Варна няма да са по-широки от половин метър
04 Декември 2015, Петък


Трасетата за велосипедистите са широки едва 50 см

Автор: Илияна Христова

Абсурдни велоалеи продължават да никнат из цялата страна. Последният случай е с адрес Варна – жителите и гостите на морския град ще бъдат зарадвани с трасета за велосипеди, широки… 50 см.
Няма лъжа, няма измама – велоалеите са точно с такъв размер и са опънати по протежението на бул. „Осми приморски полк”.  В момента те, така да се каже, се „строят“, като трасетата им се разполагат по средата на тротоарите. Водят се „еднопосочни”, т.е. велосипедистите не само ще трябва да внимават да не се блъскат в навалицата от пешеходци, но и да се ориентират в каква точно посока карат.

„Ама на мен колелото ми е голямо, а кормилото – широко. То ще излиза извън очертанията на велоалеята” – споделя изумен варненец. А други негови съграждани се шегуват, че ако по нея реши да мине някой малчуган с детското си велосипедче, със сигурност помощните му колелца ще излязат от определената за минаването на двуколесните превозни средства с жива тяга територия.
Но това не е „венецът“ на гениалната инженерна мисъл, родила подобни „придобивки”!

Пред сградата на бившия Образцов дом например се появи велоалея, която свършва в... стъпалата на подлез. А това съответно налага велосипедистите да спират там, да грабнат колелото си под мишница, да минат през подлеза, до изкатерят стъпалата на изхода му и чак тогава пак да яхнат педалите. Засега е енигма дали се предвижда велоалеята да продължи и във вътрешността на подлеза, или напротив.
По варненския булевард „Васил Левски” пък се появи велотрасе, в средата на което се изпречва... билборд. Има и такива алеи за колоездачи, които криволичат зад съществуващите автобусни спирки.

Почти всички велосипедни трасета са за сметка на тротоарите, т.е. велосипедисти и пешеходци ще трябва да се карат за пространството, което и без това е малко.
Цялата тази ситуация обаче никак не е смешна. Нито пък е дело на ахмаци. Ако в Плевен общинската управа дръпна една боя предизборно и нарече една отсечка „велоалея”, във Варна велосипедните трасета представляват „многомилионна инвестиция”. Всички тези „обекти” се строят по проекта за интегриран градски транспорт и за тях се харчат и усвояват немалко пари.
Възниква резонният въпрос защо все пак се строи така безобразно, защо се допускат такива абсурди?

Отговорът е лесен – ами защото етапите и фазите на проекта бяха многократно просрочвани. По неговата реализация се изостава фатално. Финалният срок е в края на годината и общинската управа бърза, за да може все нещо да построи. В трескавата си суетня в гонене на Михаля, работата се върши от куп за грош. И, естествено, никой не следи какво се влага и какво се отчита. Подлези, ширина, безопасност, удобство... нямат значение – важното е проектът да бъде успешно завършен до Нова година.

А става дума за 115 млн. лв., почти всички от които са европейско финансиране. Срещу тях градът трябваше да получи 16 км велоалеи (за 4,6 млн. лв.), 30 нови спирки с 60 машини за продажба на билети, монтирани на тях, 24 други подобни автомати, пръснати из града, 398 устройства за валидиране вътре в автобусите, система за смарт карти, 84 информационни табла за движението по линиите, както и да бъдат ремонтирани 27 кръстовища.

Както всеки може да се досети, дори кракът му да не е стъпвал скоро в морския град, поне половината от всички тези „благинки“ все още ги няма. А календарът започна да отброява последния месец на 2015 г. 
В същото време, монтираните досега билетни автомати не работят, а информационните табла не предоставят информация... И спирките са монтирани-недоремонтирани.
Какво точно ще отчита в края на месеца кметът Иван Портних, не се знае. А ако бяхме нормална държава, прокуратурата отдавна щеше да се заеме със случая.


Опасно за здравето

Освен всичко друго, варненските ремонти са и буквално опасни за здравето. Трима различни читатели алармираха „Десант” за наранени възрастни хора при слизането на автобусната спирка, намираща се на бул. „Цар Освободител” в трети микрорайон на квартал „Възраждане” в морския град.
Спирката е разкопана вече трети месец и няма никаква възможност да обслужва нормално пътници. Въпреки това автобусите спират точно пред нея – нито на метър преди или след изградената „чакалня“.
Неотдавна възрастен мъж и жена, вероятно семейство, паднаха там при слизане от рейса, а една друга жена замалко да си счупи крака на въпросната спирка, разказват редовните пътници по автобусните линии, ползващи спирката.


От три месеца тази варненска спирка е разкопана, но автобусите продължават да свалят и качват пътници на това място

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки