Продължава гаврата с българите в Босилеград


Продължава гаврата с българите в Босилеград
По времето на четирите мандата на кмета Владимир Захариев населението на Босилеград е намаляло с 30 процента
03 Декември 2015, Четвъртък


Докато те протестират срещу градоначалника, той цинично откри паметна плоча на Емануил Попдимитров, за да запази властта си


На 20 ноември т.г. Демократичният съюз на българите в Босилеград обяви протестен митинг под мотото „Стоп на управлението на Владимир Захариев“ – вече четвърти мандат кмет на града. Целта на проявата бе да се обърне внимание върху катастрофалните социално-икономически, демографски и политически резултати от 14-­годишното кметуване на Захариев, застрашаващи живота на населението в общината, както и да се лансира идеята за създаване на широка коалиция от граждани, партии, частни бизнесмени и сдружения, която на предстоящите местни избори през май 2016 г. да успее да промени местната власт.

Отчитайки надигащото се социално недоволство, Владимир Захариев не позволи на местното радио да излъчи обява за протеста. Няколко дни преди това из града се разпространяваха слухове, че щели да пристигнат „200 души от България“, които да предизвикат улични безредици. И накрая,  за да измести фокуса от мероприятието и за да обвини „Демократичен съюз на българите“ (ДСБ) в съглашателство със сръбските партии и да разбие опитите за създаване на коалиция срещу него, с характерния си интригантски маниер, в същия час и на само стотина крачки разстояние, Захариев обяви откриване на паметна плоча на Емануил Попдимитров върху сградата на общината!

За това „събитие“ под строй бяха изведени учениците, учителите и преподавателите от гимназията и основното училище, както и многобройните служители на общинските органи и институции, които се финансират от общинския бюджет. По този начин Владимир Захариев злоупотреби с името и паметта на Емануил Попдимитров – от една страна, за да се защити от опозиционната вълна, която се надига срещу него, а от друга, да използва паметната плоча на великия българин като чадър за защита от редицата наказателни производства, образувани срещу кмета за финансови нарушения и злоупотреби с власт, повдигнати от сръбското правосъдие.

Имайки предвид, че Владимир Захариев не разреши възстановяването на паметниците на българските офицери в босилеградското гробище и не преименува на името на Емануил Попдимитров нито едно училище или улица в Босилеград, откриването на паметната плоча по същество е отчаян ход, на всяка цена да запази властта си. И като кмет, и като представител на сръбска националистическа партия, и като председател на Националния съвет на българското малцинство, 14 години Захариев не направи нищо за обучението на български език

и за това младите да научат кой е Емануил Попдимитров. Това обаче не му попречи да се скрие зад него, когато властта му е застрашена.
Паметната плоча бе поставена по един примитивен начин, с подръчни средства, на входа на общината. Емануил Попдимитров е поет, учител, преподавател и университетски професор и заслужава почит и уважение. Мемориалният знак, който е дарение от земляческо дружество „Памет“ от Козлодуй, е прикрепен с ръждясали болтове и гайка от продупчена стара монета! Какво иска да каже с това кметът – че паметта на големия българин не струва и пукната пара?!

Независимо от това, Владимир Захариев показа, че внимателно следи и краде идеите на КИЦ „Босилеград“ за издигането на Емануил Попдимитров във водеща личност на българите в Западните покрайнини. Тази идея се роди  на научна конференция, провела се на 23 октомври т.г. в Културно-информационния център по повод 130 години от рождението му. Изразяваме учудване как от краен великосръбски националист кметът „израсна“ в почитател на Емануил Попдимитров, приеман за символ на борбата за освобождението на Западните покрайнини от Кралство Югославия и присъединяването им към майка България?!

Босилеград има нужда не само от смяната на Владимир Захариев с някой друг, но и от промяната на начина, по който се избират институциите, и от начина, по който функционира обществото. ДСБ счита, че опозицията не бива да се изолира и да отказва диалог, защото с това не отслабва, а напротив – укрепва позициите на управлението на Владимир Захариев.
Следва да посочим още, че сръбските партии, които уж се обявяват за смяна на общинската власт в Босилеград, също не подкрепиха митинга на 20 ноември.

Това никак не е чудно –  всичките са подчинени на своите политически централи в Белград и оттам получават директивите си. Подчинявайки се на тях, те практически разчистват пътя за поредната изборна победа на Владимир Захариев и за продължаване на досегашните политически, социално-икономически и демографски процеси, които водят града към пълно запустение. По време на последните 4 мандата на „несменяемия“ кмет населението на Босилеград намаля с цели 30%. Сред тези, които останаха, царува пълен страх и неизвестност. Дори местните журналисти не посмяха да проследят митинга на ДСБ от страх Захариев да не ги уволни.
За пореден път се убеждаваме, че българите в Босилеград са подложени на една коварна политика на изтребление и всичко това става пред лицето на българската, сръбската и европейската общественост.

                                                                                   
Драголюб Иванчов,
председател на ДСБ,
Босилеград


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy francois honorar targo
04.12.2015 06:20:02
0
0
dobre e da ima po televisia skat njakoi projasnitelni talkuvania na sabitia i hora ot patriotishna gledna toshka zashtoto proletatskite i turskite gledni toshki ne sa mnogo shodni s balgarskite shodni toshki .
estestveno e she mnogo ot patriotite ne shelajat da imat zagubi a polsi ot patriotisma si i zatova otvreme navreme podlagat krak ili bananeni ,dineni kori na patrioti ako sa im konkurentni patrioti .az kojto sam rabotil nad 20 godini za nebalgarski firmi i smeseni firmi sashto imah konkurenzii ot balgarski i nebalgarski konkurenti i si reshih problemite ne kato amerikanzite ili kato putinovzite ili si prijatel ili neprijatel a kato dalekoistoshnia targovez ,filosov honorar savetnik na imperatori i prinzove i prinzessi otkoito polushavah po naj malko 100 zlatni moneti i naj hubavi mladi zdravi sheni ot daleshni evropejski strani ot znatni i bogati rodove i familii za filosofii she
vseki kojto e prijatel dokato mi e prijatel da bade moj prijatel ,no toj moshe pri opredeleni uslovia da stane moj neprijatel .vseki kojto ne mi e prijatel moshe da mi stane pri opredeleni uslovia prijatel no pri koi uslovia ?
sashtoto vashi i za meshdunarodni otnoshenia i lishni vsaimnootnoshenia .
a moeto mnenie go podskasva prjakora mi a tam ne pishe she shelaja da bada bezplaten donoszik na nikogo ,a dobre platen donoszik na bogati semejstva multimilioneri i tehnite hubavi mladi dashteri kato paris hilton .ili pak bezplaten donoszik na shenite kojto obisham i koito sa dostojni za mojata ljubov.i sa s jasen proishod biografia zdravoslovni sastojania harakteristiki .
zatova prashtam sas zakodirania kod 24b46 moja zakodiran kod kojto e 6i19i21
kojto moshe da se samotransferira v drugi kodove i razkodira kakto si iska

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки