Eдин драматичен и пълен с противоречия живот


Eдин драматичен и пълен с противоречия живот
Анастас Бендерев
25 Ноември 2015, Сряда


Генерал Анастас Бендерев е свидетел и участник в едни от най-бурните събития на вододела между две столетия

Автор: Петър Ненков

Съдбата на генерал Анастас Бендерев е богата на преломни и трудни моменти, в които животът му често пъти виси на косъм. Той става свидетел и участник в едни от най-бурните събития в края на XIX и началото на XX век – Съединението, Сръбско-българската война (1885 г.), Първата световна война (1914-1918 г.), Октомврийската революция (1917 г.) и Гражданската война в Русия (1917-1922 г.)
.
Анастас Бендерев е роден на 25 март 1859 г. в Горна Оряховица. Първоначално учи в класното училище в родния си град, а след това – през 1876 г., завършва прочутата Априловска гимназия в Габрово и става учител в търновското село Самоводене. Впоследствие е назначен за даскал в Горна Оряховица.
Той взима активно участие в Априлското въстание през 1876 г. и воюва срещу турците в четата на войводата Георги Измирлиев.

След разгрома на въстанието заминава за Сърбия и през лятото на 1876 г. се записва доброволец в 4-та българска доброволческа чета на войводата Тодор Велков, с която участва в Сръбско-българската война.
По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) заминава за руския град Николаев, където продължава образоването си в местната гимназия.

След Освобождението се завръща в България и се записва в новосъздаденото Военно училище в София, което завършва с отличие с първия му випуск през 1879 г. Като млад офицер е разпределен на служба в 3-та пеша батарея и е назначен за флигеладютант на княз Александър Батенберг. По-късно става адютант на военния министър и командир на специална гранична рота в Кюстендилско. През пролетта на 1880 г. е назначен на служба в 6-а пеша батарея.
От есента на 1880 до 1883 г. учи в Генералщабната академия на руската армия в Санкт Петербург. Като слушател в академията кара войсковия си стаж в 7-ма конна дивизия и в 1-ви хусарски Сумски полк.

След завършване на академията е назначен във 2-ри конен полк и отново е привлечен в конвоя на княза. През 1884 г. заминава пак за Русия, където изкарва двегодишния курс на обучение в Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург.
След завръщането си в България служи в 1-ви конен полк. През месец октомври 1885 г. става началник на Военното училище. На този пост изкарва едва няколко месеца. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От запад се задават буреносните облаци на войната. Сръбският крал Милан, подтикван от австро-унгарската политическа върхушка и възползвайки се от факта, че българската армия е концентрирана на турската граница за отразяване на евентуална агресия от Османската империя, нахлува с войските си през границата и настъпва към София. Срещу сърбите се надига всичко годно да се нареди под знамената на застрашеното Отечество. Ротмистър Анастас Бендерев взима активно участие в бойните действия.
Той командва десния фланг на българската войска в генералното сражение при Сливница и се проявява като храбър и талантлив командир. След това отново се изявява в последвалото контранастъпление на Българската армия.

След победоносния край на войната той е избран от княз Александър Батенберг за член на неговата свита. През юли 1886 г. е назначен за член на Главния военен съд. Въпреки че е фаворизиран от Двореца, Бендерев не може да прости на монарха суспендирането на Търновската конституция и водената от него антируска политика. Затова с Радко Димитриев, Атанас Узунов, Олимпий Панов и други офицери русофили става един от главните организатори на преврата срещу княза през 1886 г., довел до неговото детрониране.

След последвалия контрапреврат, организиран от председателя на Народното събрание Стефан Стамболов и началника на Пловдивския гарнизон подполковник Сава Муткуров, за да не се пролива братска кръв, заедно с другите организатори на преврата той напуска пределите на България и оглавява Комитета на офицерите емигранти.
Заради задочното си участие в избухналите бунтове на офицерите русофили в Русе и Силистра, които са жестоко потушени, е уволнен от армията и заминава за Русия.
През 1887 г. постъпва на служба в руската армия. През месец ноември 1895 г. неговите командно-организаторски качества са оценени по достойнство и той е привлечен на служба в Генералния щаб на руската армия. След това последователно заема длъжностите старши адютант в щаба на пехотен корпус и щабен офицер за поръчения към щаба на Туркестанския военен окръг.

През 1900 г. е изпратен от руското правителство на дипломатическа мисия в Китай, Персия и Бухара, с която се справя успешно. В периода 1904-1905 г. взима участие в Руско-японската война в Далечния изток като командир на казашки полк. Войната е загубена безславно от руското самодържавие заради некадърни руски генерали и по-слабото въоръжение, въпреки проявения от руските воини героизъм.

През 1910 г. Анастас Бендерев е повишен в звание генерал-майор. През 1914 г. е назначен за генерал-квартирмайстер на Туркестанския военен окръг на руската армия и тук, сред пясъците на пустинята, той отново проявява своя талант на войсководец.
През Първата световна война (1914-1918 г.) генерал Бендерев е командир на конна бригада и дивизия, а впоследствие – началник-щаб на корпус и командир на 126-а пехотна дивизия в 12-а руска армия. В разгара на войната – през 1916 г., е повишен в звание генерал-лейтенант.

След избухналата на 7 ноември 1917 г. в Русия Октомврийска революция той взема участие в последвалата Гражданска война като командир на корпус в офицерската армия на генерал Деникин, която настъпва от юг срещу Червената армия. След разгрома й Бендерев става командир на корпус в армия на барон Врангел и през периода 1918-1919 г. воюва на Кримския полуостров срещу червеноармейските войски на Михаил Фрунзе.
През 1919 г., заедно с остатъците от разбитата белогвардейска армия, идва в България и става представител на белогвардейците пред българското правителство. От 1920 до 1923 г. работи като счетоводител, а впоследствие и управител на мелница. През 1925 г. купува акции и става чиновник в мини Перник.

Славният генерал умира на 17 ноември 1946 г. в София , оставяйки след себе един драматичен и противоречив живот.
За заслугите си към българската и руската армия и за проявена храброст на бойното поле той е награден с високи български и руски военни отличия: ордена „За храброст" – 3-та степен, руския орден „Св. Анна" – 1-ва степен с мечове, руския орден „Св. Станислав“ – 1-ва степен с мечове и руския орден „Св. Владимир“ – 2-ра и 3-та степен с мечове.
Той е автор на книгите „Писма за причините за детронирането на княз Александър Батенберг“ (1887 г.), „Военна география и статистика на Македония и съседните й области на Балканския полуостров“ (1892 г.), „История на Българското опълчение“ (1930 г.) и „Кратък статистически обзор на България“.


Заглавна страница на една от книгите на нашия военен деец Корицата на «История на Българското опълчение» Генералът на руска служба

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки