ПФ: Имената на виновните за фалита на КТБ да станат публично достояние


ПФ: Имената на виновните за фалита на КТБ да станат публично достояние
Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов (на преден план) и депутатите Петър Славов и Методи Андреев настояват резултатите от одитния доклад на КТБ да бъдат публично оповестени
20 Ноември 2015, Петък


Докладът на международните одитори, които разследват скандалния трезор, ще е готов в края на ноември

Автор: Десант

Всички замесени в аферата с фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и особено тези, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат оповестени в доклад-резюме на британската консултативна компания „Аликс партнърс“ в края на ноември.
Това стана ясно на 13 ноември, след брифинг в парламента на народните представители Валери Симеонов – председател на парламентарната група на Патриотичния фронт, Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок).
Те се срещнаха същия ден със синдиците на банката, финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ). Общото становище бе, че информацията, събрана от проверяващата фирма „Аликс партнърс“, трябва да стане обществено достояние.

„Нужно е цялото общество и данъкоплатците да разберат кои са лицата и икономическите субекти, които стоят зад тази мащабна далавера. Идеята е всички хора, заемащи висши публични длъжности според Сметната палата, които са имали кредити в банката и не са ги върнали, да бъдат оповестени.
Всички знаем за кризата и сътресението, което последва след случая с КТБ. Затова и ще бъдем като своеобразна група за натиск, която ще следи как върви разследването, кои са виновниците и ще направим така, че този случай да не бъде оставен, забравен или заметен под килима. Тези хора, които предизвикаха фалита на КТБ, трябва да понесат отговорност.

Не приемаме тази клауза за конфиденциалност и затова поставихме една основна приоритетна задача – публичните фигури, които присъстват в доклада, първо трябва да станат обществено достояние поради опасност от тежки конфликти на интереси.
Да не забравяме, че поръчител на разследването на „Аликс партнърс“ е ФГВ, тоест държавата, а всички знаем, че който плаща, той поръчва музиката“, заяви Валери Симеонов.
Мартин Димитров изтъкна, че договорът за разследването на британците е конфиденциален, но има съгласие от страна на ФГВ докладът на разследващата фирма, в частта му с имената, да бъде оповестен.

„Представете си, че в този доклад фигурират съдии, които гледат впоследствие дела, касаещи КТБ. Представете си, че в този доклад фигурират депутати, които пишат банково законодателство. Затова поискахме единодушно, на първо място – всички публични фигури, било то депутати, министри, областни управители, общински съветници, прокурори, които би ги имало в доклада, да станат известни, за да могат да бъдат взети необходимите мерки, а те ще бъдат от различен характер“, заяви депутатът.

Седмица преди инициативата на четиримата депутати, финансовият министър Владислав Горанов заяви по време на парламентарния контрол, че докладът на „Аликс партнърс“ не може да бъде оповестен публично пред Народното събрание именно заради така наречената клауза за секретност в договора с британската компания.
Споразумението бе изготвено на 5 юни, след решението на Народното събрание, което задължи ФГВ да сключи договор с фирма, която да проследи операциите с активите на КТБ. Тогава ръководството на фонда избра „Аликс партнърс“, която е водеща  мултидисциплинарна консултантска компания със световен опит в проследяването и разследването на банкови престъпления.

Скоро след това обаче стана ясно, че достъпът до доклада за свършената от фирмата работа ще е невъзможен или във всеки случай силно ограничен и избирателен. Причината е, че договорът с фирмата съдържа строга клауза за конфиденциалност на информацията. Именно и затова самият финансов министър също няма достъп до пълната информация.
Депутатите също няма как да се запознаят с нея, защото попадат в своеобразен „параграф 22“. Причината е, че от една страна, докладът не може да бъде внесен в секретното деловодство на Народното събрание, понеже по закон не представлява класифицирана информация. А от друга - не може да бъде внесен и в явното деловодство на Народното събрание, понеже по договор е поверителен заради клаузата за конфиденциалност.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
20.11.2015 15:28:22
0
0
I TOGAVA ZA KAKVO SE PRAVI TOZI DOKLAD?OTNOVO HVARLENI PARI NA VJATARA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки